Pompoenpitten zijn bijzonder populair in veel gebieden. In muesli, brood of over pompoensoep, veel mensen waarderen de nootachtige smaak van de zaden. Pompoenpitten zijn ook uitstekend geschikt om te verwerken tot pompoenzaadolie met een smaakje.
Pompoenpitolie wordt gemaakt van de geroosterde zaden van de Stiermarkse oliepompoen. Deze specifieke variëteit van de tuinpompoen is een culinaire specialiteit in de Oostenrijkse provincie Stiermarken. De olie uit deze regio is bijzonder populair bij kenners. Deze speciale pompoenen worden echter niet meer alleen in Stiermarken geteeld, maar ook in Burgenland, Slovenië, Hongarije en Rusland.
De pompoen is zo uniek omdat hij verschilt van veel andere pompoenvormen doordat de zaden alleen worden beschermd door een dunne zilveren schil. Ze worden niet houtachtig. Doordat de zaden zo zacht zijn, zijn ze bijzonder gemakkelijk te persen.
Productie en werking van pompoenpitolie
Pompoenzaadolie wordt verkregen uit de gehakte en geroosterde zaden, die onder hoge druk warm worden geperst. De kleur van de olie varieert van groen en groenbruin tot roodbruin. De olie ruikt intens nootachtig en smaakt naar pompoenpitolie. Door de intense smaak is pompoenpitolie vooral populair als toevoeging aan saladedressings. Pompoensoep kan ook op smaak worden gebracht met deze aromatische olie.
Pompoenzaadolie bevat veel selenium en vitamine E, en de antioxiderende werking kan het menselijk organisme beschermen tegen vrije radicalen. De olie bevat ook een hoog gehalte aan linolzuur en fytosterolen, die beide een cholesterolverlagend effect hebben.
Gebruik van pompoenpitolie in cosmetica
In natuurlijke cosmetica wordt pompoenzaadolie gebruikt voor verschillende huidtypes en huidaandoeningen. Door het hoge vitamine E-gehalte is het een goede olie voor de rijpere huid en voor algemene huidverzorging. Omdat de olie bijzonder rijk is aan linolzuur, is het ideaal voor gebruik op een gevoelige, geïrriteerde en droge huid. Vooral in de bovengenoemde Oostenrijkse regio’s is de olie ook populair voor de preventie en behandeling van striae. Dit is vooral te danken aan het hoge vitamine E-gehalte van pompoenzaadolie, dat een celvernieuwende en celvernieuwende werking heeft.
Pompoenpitolie is echter moeilijk te gebruiken in cosmetica, omdat het een zeer intense geur heeft en ook sterk gekleurd is. Hierdoor verkleuren crèmes en andere natuurlijke cosmeticaproducten. Natuurlijk kan de olie nog steeds zonder problemen gebruikt worden in cosmetische producten, zolang je deze eigenschappen niet erg vindt. Omdat pompoenpitolie over het algemeen goed wordt verdragen, is er geen reden waarom de pure olie niet in de huid zou kunnen worden gemasseerd.
Pompoenpitolie in zeep
Een ander mogelijk gebruik voor pompoenpitolie is verzeping. De viskeuze olie wordt op de gebruikelijke manier verwerkt, d.w.z. gemengd met de andere vetten in het recept en vervolgens gemengd met de loog om een homogene massa te vormen. De zeeplijm verandert natuurlijk ook van kleur door de inherente kleur van de pompoenpitolie. Na een paar maanden vervaagt de kleur echter enigszins en de geur, die eerder nog erg doordringend was, wordt in de loop van de maanden ook zwakker. Pompoenpitolie kan worden gebruikt als basisolie in de zeep, het maakt de zeep niet zacht, maar heeft ook geen noemenswaardige schuimende eigenschappen.