Zelf zeep maken met koolzaadolie? Ja, want koolzaadolie is een belangrijke basisolie voor zelfgemaakte zeep die ook in grote hoeveelheden kan worden gebruikt.
Raapzaadolie – een lokale olie met veel positieve eigenschappen
Koolzaadolie is een plantaardige olie die in oliemolens door middel van warme of koude persing uit koolzaad wordt gewonnen. Het oliegehalte is ongeveer 40 tot 50%. Koolzaadolie had oorspronkelijk een hoog gehalte aan bittere stoffen en werd nauwelijks gebruikt voor voedingsdoeleinden. Het werd voornamelijk gebruikt als smeermiddel en lampolie.
Tegenwoordig wordt de olie voor veel meer toepassingen gebruikt, omdat hij ook erg populair is geworden in voeding. Ook vanuit ecologisch oogpunt is er veel te zeggen voor het gebruik van koolzaadolie, aangezien de gele koolzaadvelden bijna voor elke deur te vinden zijn. In de cosmetica-industrie wordt koolzaadolie gebruikt als grondstof voor de productie van zeep en medicinale zalven.
De belangrijkste ingrediënten van de olie
Koolzaadolie bestaat voor 50 tot 60 % uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Nog eens 25 tot 30 % zijn meervoudig onverzadigde vetten, voornamelijk alfa-linoleenzuur. De olie van hoge kwaliteit bevat ook carotenoïden en veel vitamine E. Door deze vetzuursamenstelling wordt koolzaadolie sterk aanbevolen in het dieet, omdat het het cholesterolgehalte kan verlagen. Alfa-linoleenzuur heeft een positief effect op het hart en de bloedsomloop.
Het gebruik van koolzaadolie in cosmetica
Koolzaadolie kan op veel verschillende manieren worden gebruikt. In de keuken is de intense, nootachtige smaak ideaal om te koken en te bakken of om saladedressings mee te maken. De olie wordt ook vaak gebruikt in cosmetica. Het is een goedkope basis voor zeep, die vooral geschikt is voor mensen met een droge, schilferige en gebarsten huid. Er zijn ook zalven en crèmes die koolzaadolie bevatten.
Bijwerkingen
Het wordt beschouwd als de gezondste eetbare olie vanwege de ideale vetzuurverdeling.
Koolzaadolie in natuurlijke zepen
Koolzaadolie kan natuurlijk worden gebruikt om heel goedkope zepen te maken, want de olie is in elke supermarkt verkrijgbaar voor maar een paar cent. Het is daarom een ideale basisolie, die idealiter altijdgecombineerd moet worden met andere vettenen oliën. Natuurlijke zepen op basis van koolzaadolie zijn bijzonder geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Zepen met een hoog koolzaadoliegehalte worden gekenmerkt door hun uitstekende verzorgende eigenschappen. Deze natuurlijke zepen hebben ook een lange houdbaarheid. In combinatie met zonnebloemolie is de bijna geurloze koolzaadolie een goede basisolie voor milde en goedkope natuurlijke zepen. Het kan worden gebruikt als basisolie tot 50%.
Pure koolzaadoliezeep
Je kunt een pure koolzaadoliezeep koken, maar de ervaring leert dat koolzaadolie niet erg gelijkmatig verzeept. Na een opslagperiode van 6 tot 12 weken is een pure koolzaadoliezeep middelhard tot hard en heeft hij een gladde en gelijkmatige structuur.
Helaas produceert zeep met 100% koolzaadolie heel weinig schuim, maar het is wel fijnporig en licht romig. De lichtgekleurde koolzaadoliezeep heeft een zeer subtiele tot neutrale geur en laat de huid na het reinigen aangenaam zacht aanvoelen. Conclusie: je kunt het proberen, maar er zijn betere 1-olie zepen.