Ricinusolie in cosmetica

Rizinusöl als Schaumbooster in Seifen und Pflegeöl für Haut und Haar

Rizinusöl Seife
Urheber: alexanderruiz / 123RF Standard-Bild

Het klinkt als een sprookje: ricinusolie wordt verkregen uit de zaden van de tropische wonderboom, die behoort tot de wolfsmelkfamilie. In feite wordt de term zelden gebruikt in verband met fantasierijke verhalen, maar des te vaker als het gaat om een gezonde huid. Sommige mensen herinneren het zich als een slecht smakend universeel middel uit hun kindertijd. Maar tegenwoordig gebruiken we de olie vooral graag voor huidverzorging. Het kan worden gebruikt voor de verzorging van huid, haar en wimpers en is een zeer populair ingrediënt in zelfgemaakte zeep.

Castor olie als huidverzorgingsproduct?

De olie wordt tegenwoordig aanbevolen voor huidverzorging. Of het nu gaat om een droge huid of acne, het heeft op veel gebieden positieve effecten. Van castorolie wordt ook gezegd dat het de wenkbrauwen en wimpers verzorgt en de groei ervan bevordert. Ook het haar zou baat hebben bij een extra portie castorolie. En als je iets aan rimpels wilt doen, is castorolie ook een aanrader.

Castorolie is echter onmisbaar in zeep. We vinden castorolie in bijna elk zeeprecept. Vooral in speciale zepen zoals zoutzepen, pekelzepen, douchezepen en haarzepen. Dit komt omdat de olie een heel speciale eigenschap heeft die we in elke zeep terugvinden. Wat kan castorolie doen? Ontdek het in onze korte ricinusolie reportage:

Interessante feiten over ricinusolie

Ricinusolie bestaat voor ongeveer 85 procent uit triglyceriden van ricinolzuur. Het bevat het omega-6 vetzuur linolzuur, het enkelvoudig onverzadigde vetzuur oliezuur en de verzadigde vetzuren palmitinezuur en stearinezuur. In tegenstelling tot castorzaden is castorolie niet giftig, omdat het zeer giftige planteneiwit ricine niet in de olie terechtkomt wanneer de zaden worden geperst. Maar hoe wordt castorolie eigenlijk gewonnen?

Er zijn drie methoden om ricinusolie te extraheren

Castorolie kan op drie manieren worden gewonnen: Koud persen, warm persen en extractie uit de perskoek.

Koude persing produceert de hoogste kwaliteit olie. Bij deze methode worden de zaden eerst gepeld en vervolgens in één keer geperst. Omdat deze manier van persen bij een zeer lage temperatuur plaatsvindt, blijven alle belangrijke ingrediënten in de olie behouden.

Hete persing heeft daarentegen het voordeel dat er meer olie kan worden gewonnen. Hierbij worden de zaden eerst op hoge temperatuur verhit en vervolgens geperst. Wat overblijft na deze persing is de zogenaamde perskoek.

Hieruit kan met chemische processen weer olie worden gewonnen, zij het van nog slechtere kwaliteit. De perskoek bevat nog steeds ongeveer 10 procent olie, maar ook de giftige stoffen ricine en ricine en allergenen. Er zijn echter bepaalde processen die de giftige en allergene stoffen van de olie scheiden.

De trend naar meer duurzaamheid zorgt ervoor dat we op alle gebieden nadenken over ons consumentengedrag . Een blik in het badkamerkastje roept ook vragen op: Wat is echt goed voor ons en het milieu? Als ik de ingrediënten op mijn potjes en crèmes niet kan ontcijferen zonder scheikunde te studeren, hoe kan ik ze dan zonder een slecht geweten op mijn huid gebruiken?

Producten reclamepartner**

[amazon box=”3946658334″/]

Ricinusolie voor de huid

Dit is waar ricinusolie om de hoek komt kijken. Het is niet alleen goed als kortetermijnmiddel tegen constipatie. Het kan gemakkelijk door de huid worden opgenomen en deze soepel maken, maar het kan ook fijne lijntjes tegengaan. Ricinusolie heeft de eigenschap om het huideigen collageen te bevorderen. Collageen is verantwoordelijk voor een stevige en zachte huid, vooral in het gezicht. Dep een beetje olie op de typische probleemzones van het gezicht, bijvoorbeeld rond de ogen, neus, mond en voorhoofd. Test eerst je tolerantie door de olie op je onderarm te laten inwerken. De olie kan vooral ’s nachts goed werken. Als je castorolie puur op de huid wilt aanbrengen, test het dan een paar keer. Sommige gebruikers melden namelijk ook dat de olie de huid wat uitdroogt.

De olie kan ook nuttig zijn voor mensen met een vette huid. Er wordt gezegd dat het de huidbalans herstelt en opgehoopte onzuiverheden bestrijdt die de huid irriteren of ontsteken. Het helpt zelfs bij acne, zoals puistjes, mee-eters, rode, schilferige huid en littekens. Dep de olie op de aangetaste huidzones en masseer maximaal tien minuten in. Gebruik vervolgens warm water om de olie af te wassen, want dit helpt om de poriën te openen. Het ricinolzuur trekt alle onzuiverheden uit de huid en bestrijdt ook bacteriën en dode huidcellen. Tijdens de volgende reiniging wordt de olie samen met de huidonzuiverheden verwijderd.

Voor haar, wimpers en wenkbrauwen

Een haarbehandeling op basis van ricinusolie kan je haar versterken en het een mooie glans geven. De olie dringt diep door in het haar en verzorgt ook de hoofdhuid. Sommige mensen melden ook positieve effecten op haaruitval. Om het te gebruiken kam je eerst je haar goed door en wrijf je vervolgens een paar druppels ricinusolie in je handen. Werk de olie in je haar, lok voor lok, van wortel tot punt en kam het dan herhaaldelijk door. Omdat warmte de olie helpt zijn effect te ontwikkelen, is het aan te raden om het haar daarna in te wikkelen met een handdoek. Laat de olie minstens 3 uur intrekken, bij voorkeur de hele nacht. Daarna kun je de olie uitwassen met shampoo.

De groei van wimpers en wenkbrauwen is genetisch bepaald, maar de olie kan ook hier voor een natuurlijke verzorging zorgen zodat je wimpers sterker, zachter en soepeler worden. De koudgeperste olie wordt op de wimpers of wenkbrauwen aangebracht en een nacht laten inwerken. Je kunt een doek, je vingers of, nog beter, een wimper- of wenkbrauwborsteltje gebruiken om het in te masseren. S Ochtends kun je eventuele resten grondig verwijderen met water.

Ricinusolie voor nagels en lippen

De eerder genoemde positieve eigenschappen van de olie kunnen ook helpen om je lippen en nagels er gezond en niet droog uit te laten zien. Je kunt de olie puur aanbrengen of er een lipgloss van maken. Castor olie laat ook een mooie glans achter als je het puur aanbrengt. Maar zelfs in dit geval moet je er rekening mee houden dat castorolie de huid kan uitdrogen. Het is daarom beter om de olie te combineren met andere oliën en vetten.

Recept voor een lipgloss

Indien nodig:
Snuifje parelmoerpigment
Een druppel levensmiddelenaroma

Smelt alle ingrediënten in een bain-marie. Indien gewenst kun je nu een snuifje parelmoerpigment of een druppel levensmiddelenaroma toevoegen. Giet het mengsel in kleine, ondiepe blikjes en laat afkoelen. Het zal snel stollen en kan in je tas worden meegenomen voor onderweg.

Castorolie in zelfgemaakte zeep

Castorolie is ook bekend als zeepingrediënt. Bij het zelf maken van zeep is de olie erg populair omdat het wordt gebruikt als een zogenaamde schuimversterker . Hoewel castorolie zelf geen schuim vormt, heeft het een ondersteunend effect op het schuimgedrag van andere oliën in het recept.

Dus als je een zeep zou maken met 100% ricinusolie (loog), zou deze geen schuim vormen. Castorolie is echter zeer populair als schuimversterkend bestanddeel in zeeprecepten, gecombineerd met andere oliën. Het kan daarom worden gebruikt in zelfgemaakte zepen die op zichzelf niet veel schuim zouden produceren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zoutzepen en pekelzepen . Een extra hoeveelheid ricinusolie wordt ook meestal toegevoegd aan zepen die veel schuim moeten produceren. Het wordt daarom gebruikt als ingrediënt in haarzepen, scheerzepen en douchezepen.

Concentratie in haarzepen: 3 tot 10 procent, als extra verzorgend bestanddeel ook tot 30 procent

Producten reclamepartner**

[amazon box=”B004RG7CTU”/]

Van schuimvetten en schuimboosters

De meeste zepen bevatten schuimmiddelen. Dit zijn vetten die door hun vetzuursamenstelling veel schuim produceren en zo de reinigende eigenschappen van de zeep bevorderen. De bekendste schuimende vetten zijn

  • Babassu-olie
  • Kokosolie
  • Palmpitolie

Vooral palmpitolie is bijzonder mild en geeft veel schuim. De meeste zeepmakers gebruiken echter geen palmpitolie meer en daarom wordt vaak kokosolie gebruikt. Van Babassu olie wordt gezegd dat het nog milder is dan de populaire kokosolie. Het lijkt erg op kokosolie en je zult geen groot verschil merken tussen de twee vetten in de zeep.

Je zult echter wel een verschil merken tussen een zeep met ricinusolie en een zeep zonder ricinusolie. Dit komt omdat ricinusolie het vetzuur ricinolzuur in zijn chemische structuur heeft, dat in geen enkel ander vet voorkomt. Ricinolzuur versterkt het schuim dat wordt geproduceerd door de schuimende vetten en maakt het stabieler en minder bruisend.

Daarom staat ricinusolie bekend als een schuimversterker en wordt het gebruikt in bijna alle zeeprecepten. In haarzepen verbetert ricinusolie echter niet alleen het schuim, maar maakt het het haar ook makkelijker doorkambaar en geeft het een mooiere glans.

In pekelzepen en zoutzepen kan de olie helpen om ten minste kleine hoeveelheden schuim te produceren.

Castorolie in cosmetica – een alleskunner

Ricinusolie is niet het eerste waar je aan denkt als je aan huidverzorgende oliën denkt. Maar zoals ons artikel duidelijk maakt, doen we de olie eigenlijk onrecht aan. Castorolie is een goede huid- en haarverzorgingsolie en is ook een geweldig zeepingrediënt. Bovenal moet castorolie zeker worden toegevoegd aan elke zeep die slecht schuimt. Voeg dus altijd wat ricinusolie toe aan je zoutzepen en pekelzepen. Zepen die goed moeten schuimen, moeten ook castorolie bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld haarzepen en douchezepen. Maar het is ook de moeite waard om altijd wat ricinusolie in huis te hebben voor de verzorging van lippen, wimpers en wenkbrauwen. Want deze alleskunner kan bijna overal worden gebruikt.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*