Rijpingstijd van de zeep

So muss die Seife reifen

Het koken van zeep uit oliën, vetten en loog is vaak een langdurig proces. Het kost niet alleen tijd om de zeep te maken, maar de zelfgemaakte zeep moet ook nog enkele weken of zelfs maanden rijpen. Maar wat is de rijpingstijd voor zeep, waar moet je rekening mee houden en kan de rijpingstijd voor zeep verkort worden?

Wat is de rijpingstijd van zeep?

Natuurlijke zeep maak je altijd van voornamelijk plantaardige vetten en oliën en een loogoplossing . In de regel gebruik je hiervoor natronloog, omdat dit stevige stukken zeep oplevert. Als het vetmengsel is geëmulgeerd met de loog en de ontstane zeeplijm is ingedikt, kan het worden overgebracht in een zeepmal. De zeeplijm moet nu uitharden in de mal. Daarom wachten we altijd minstens 24 uur voordat we de zeep uit de mal halen. Als een blokmal is gebruikt, wordt de zeep in stukken gesneden.

Je kunt de zelfgemaakte zeep echter niet meteen gebruiken. In plaats daarvan moet het minstens vier weken rijpen. Leg hiervoor de stukken zeep een beetje uit elkaar op een plank bekleed met papier of in een doos. Je zeep moet daar dan een paar weken op een luchtige plek worden bewaard. De zeep gemaakt van vetten en loog, die we ook wel natuurzeep noemen, kan na de rijpingsperiode worden gebruikt.

Wat is de rijpingstijd voor zeep?

De rijpingstijd van zeep wordt gebruikt om te drogen. Het water in de loog verdampt, de zeep wordt harder en daardoor veel productiever. Zeep die lang gedroogd is, is gemakkelijker te wassen. Het is niet meer vet en veel harder dan verse zeep. De rijpingstijd van de zeep hoeft echter niet alleen voor het drogen te zijn. Tijdens het rijpen wordt het verzepingsproces voltooid. Dit betekent dat je zeep pas echt mild is en goed verdragen wordt door de huid na een rijpingstijd van minstens vier weken.

Hoe laat je zeep rijpen?

Verse zeep moet op een koele en luchtige plek worden bewaard. Een kelder is hiervoor ideaal. Je kunt de zeep ook bewaren in een garage met een raam of in een schuurtje. Het is belangrijk dat de ruimte goed geventileerd is en dat je stukken zeep op enige afstand van elkaar liggen. Zo kunnen ze van alle kanten goed ventileren en gelijkmatig drogen.

Hoe lang moet de zeep rijpen?

Je kunt je zeep na ruim vier weken gebruiken. Meestal zijn zepen echter pas echt mild en stevig na een paar maanden rijping. Je zult het verschil merken: De stukken zeep die minstens drie of vier maanden hebben moeten rijpen, zijn veel steviger, waardoor ze beter in de hand liggen en niet meer vet zijn bij het wassen. En ze zijn milder voor de huid dan zepen met een kortere rijpingsperiode.

Olijfoliezepen doen er veel langer over om te rijpen. Reken altijd op een rijpingstijd van 6 tot 12 maanden.

De zogenaamde kurkentest

Je kunt de zeepstaaftest gebruiken om te controleren of de zeep te scherp is door onverzeept loog. Je moet deze test een keer uitvoeren voordat je een zelfgemaakte zeep gebruikt. Er kunnen immers altijd fouten insluipen. Het is al genoeg om een olie te vergeten bij het maken van zeep, iets verkeerd af te wegen of als de weegschaal niet goed staat ingesteld. Het kan ook gebeuren dat de hoeveelheid loog in de zeep te hoog is en een deel van de loog niet verzeept kan worden.

Om de zeep te testen op zeepheid, wat je doet na de minimale rijpingstijd van vier weken, raak je een van de stukken zeep kort aan met het puntje van je tong. De zeep moet nu een typische zeepachtige smaak hebben. Soms komt er ook een licht scherpe of zure smaak door. Dit komt echter van de essentiële oliën of parfumoliën in de zeep. Je herkent een teveel aan loog aan het feit dat het puntje van je tong veel “sist”. Dan zit er vrijwel zeker nog vrije loog in de zeep. Als dit het geval is, moet de zeep zeker nog een paar weken rijpen. Als je na een verdere rijping nog steeds vrije loog voelt, moet je de zeep niet gebruiken.

In plaats daarvan kun je de zeep smelten , nog een scheutje olie toevoegen en dan in kleine vormpjes persen. Zo kun je de zeep toch nog gebruiken en hoef je hem niet weg te gooien.

Verkort de rijpingstijd van de zeep

De rijpingstijd van de zeep kan worden verkort door een gelfase te gebruiken. Zepen met een gelfase rijpen nu eenmaal sneller dan zepen zonder gelfase. Je kunt ook werken met een watervermindering om de zeep steviger te maken en sneller te laten drogen. Als je minder water in het zeeprecept opneemt, kan de droog- en rijpingstijd soms aanzienlijk worden verkort.

Daarnaast moeten zepen met een hoog gehalte olijfolie veel langer rijpen dan zepen zonder olijfolie. Pure olijfoliezepen hebben bijzonder veel tijd nodig. Ze kunnen het beste minstens een jaar rijpen, het liefst langer.

Moet elke zeep rijpen?

Alle zogenaamde natuurlijke zepen moeten rijpen. Met andere woorden, alle zepen die gemaakt zijn van loog, vetten en oliën.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*