Rozemarijn is populair als aromatisch keukenkruid. Maar je kunt veel meer doen met rozemarijn. De plant is ook geschikt als toevoeging in cosmetica zoals zeep.
Rozemarijn (Rosmarinus Officinalis) in natuurlijke zeep en cosmetica
Rozemarijn is een zeer aromatisch kruid vanwege het hoge gehalte aan essentiële oliën. Het is niet alleen populair in de keuken voor het op smaak brengen van verschillende gerechten, maar staat ook al eeuwenlang bekend als geneeskrachtig kruid. Het zou helpen tegen buikpijn, hoofdpijn en reumatische pijnen. Rozemarijn stimuleert ook de bloedsomloop door zijn circulatiebevorderende werking. De geur van rozemarijn moet echter worden vermeden bij epilepsie, hoge bloeddruk en tijdens de zwangerschap.
Botanische naam en variëteiten
Rosmarinus Officinalis behoort tot een van de twee variëteiten van het plantengeslacht Rosmarinus. De naam is afgeleid van het feit dat de groenblijvende halfheester langs de kust langs de Middellandse Zee groeit. De Latijnse woorden ros marinus betekenen dauw van de zee. De interpretatie van de naam op basis van oude Griekse termen maakt het mogelijk om conclusies te trekken over de helende eigenschappen van dit kruid.
Er zijn talloze verschillende soorten rozemarijn, die vooral verschillen in smaak, maar ook in hardheid en gevoeligheid.
Karakteristiek uiterlijk
De bladeren van Rosmarinus Officinalis zijn smal en langwerpig en lijken bijna op naalden. Terwijl de bovenkant van de bladeren een rijke, donkergroene kleur heeft, is de onderkant bedekt met harige, fijne witte haartjes. De violetblauwe, roze of witachtige bloemen verschijnen voor het eerst in de lente en kunnen de hele zomer door herhaaldelijk bloeien.
Verspreiding van rozemarijn
De rozemarijnstruik groeit in het wild langs de kusten van de Middellandse Zee. De plant wordt al sinds de oudheid gekweekt als medicinale en aromatische plant. In de Middeleeuwen werd hij geïntroduceerd in Centraal-Europa. Hier wordt hij niet alleen gekweekt voor zijn smaak, maar ook voor zijn aantrekkelijke uiterlijk.
Verzorging en teelt in de eigen tuin
Rozemarijn houdt van zonnige en warme plekken en bij voorkeur van arme, koude grond. Hij is robuust en sommige variëteiten zijn ook winterhard. De plant sterft echter snel af als hij in te vochtige grond staat of zelfs wordt blootgesteld aan wateroverlast. Omdat deze heerlijk geurende struik tot twee meter hoog en even breed kan worden, is het raadzaam om hem regelmatig terug te snoeien als hij als balkonplant wordt gebruikt.
Oogsten en gebruik
De bladeren of kleine takjes van de rozemarijnstruik kunnen van de lente tot de herfst worden geoogst. Zowel verse takjes als gedroogde of geplette bladeren worden gebruikt.
Rozemarijn kan op veel verschillende manieren worden gebruikt. Door zijn intense smaak wordt het vooral aanbevolen voor vis- en vleesgerechten. Dit kruid is niet meer weg te denken uit de mediterrane keuken.
Rozemarijn wordt echter ook veel gebruikt in cosmetica en als geneeskrachtig kruid. Dit komt door zijn kruidige geur en de vele positieve eigenschappen die de struik kenmerken.
Gebruik van rozemarijn in cosmetica
Rozemarijn wordt vaak verwerkt in badolie of tincturen vanwege zijn sterke smaak. De ingrediënten zijn zeer antiseptisch en antimicrobieel. Het bevordert wondgenezing en verfrist de huid. Een gebarsten, pijnlijke of door eczeem geteisterde huid kan daarom veel baat hebben bij het gebruik van rozemarijn.
Gebruikt in een shampoo is rozemarijn een zeer effectief middel tegen roos en vet haar.
Gebruik in zeep
Het gebruik van rozemarijn in zeep is vooral populair vanwege de antiseptische en bacteriedodende werking. De eenvoudigste manier om je eigen zeep te maken is door gemalen rozemarijn (de naalden) of distillaat toe te voegen. Losse blaadjes en bloemen kunnen ook in de zeep worden verwerkt voor een mooi extern effect. Rozemarijn is ook heel geschikt voor een tuinierszeep.