Salie (Salvia Officinalis) is een van de bekendste geneeskrachtige planten. Zelfs de naam doet dit vermoeden: De botanische naam “salvia” komt van het Latijnse “salvare”, wat “genezen” betekent. Maar het is ook populair als culinair kruid, om te roken en in (natuurlijke)cosmetica.
Salie – botanische naam en variëteiten
De bekendste saliesoort is Salvia officinalis. Het staat ook bekend als keukensalie, medicinale salie of echte salie. Er zijn echter nog veel meer soorten: er zijn 800 tot 1100 soorten bekend. Sommige hebben een licht hallucinogeen effect, andere worden vooral als sierplant gebruikt.
Karakteristiek uiterlijk van salie
Echte salie wordt tot 60 centimeter hoog. Hij groeit als een struik en heeft houtachtige takken. De jonge bladeren zijn bedekt met een dichte, witte vacht. Later blijven de haren alleen aan de onderkant zitten. Salie behoort tot de lipbloemenfamilie. De bloemen zijn blauwviolet van kleur.
Verspreiding van salie
Oorspronkelijk was Echte Salie alleen bekend op het Balkanschiereiland. Nu groeit hij in het wild van Griekenland tot Spanje. Als tuin- en cultuurplant komt het echter over de hele wereld voor.
Verzorging en teelt in de eigen tuin
Salie houdt van volle zon in de tuin. Hij heeft een matig vochtige, eerder arme grond nodig. Wateroverlast verdraagt hij niet goed. Geef daarom alleen water als de bovenste grondlaag al droog is. Als een salieplant eenmaal stevig staat, kan hij lange tijd zonder water. Bemesting is niet nodig. Als er te veel bemest wordt, stopt het medicinale kruid zelfs met bloeien. Na de bloei moet de plant worden teruggesnoeid tot tien à twintig centimeter. Het verwijderen van de gedroogde bloemen verlengt de bloeiperiode tot ver in de herfst.
Oogst en gebruik
De verse of gedroogde bladeren worden gebruikt als specerij of voor medicinale doeleinden. De belangrijkste oogst moet voor de bloeiperiode plaatsvinden. De geoogste bladeren kunnen worden bewaard door ze te drogen. Jonge bladeren en scheutpunten kunnen echter vanaf de lente tot ver in de herfst worden geoogst.
Als specerij is salie vooral geschikt voor vette gerechten. Het voegt een speciale smaak toe aan vleesgerechten. Omdat het een zeer intense smaak heeft, gaat het het best samen met andere intense specerijen.
Als geneeskrachtig kruid is de tuinplant vooral bekend om zijn positieve effect op de stem. Saliethee met honing is een uitstekend middel tegen hoest, heesheid en keelpijn. Zangers gebruiken salieolie om hun stem te verzorgen. Maar het geneeskrachtige kruid is ook zeer nuttig bij spijsverteringsproblemen en overmatig zweten.
Gebruik van salie in cosmetica
Salie heeft een sterk reinigende en zuiverende werking en wordt daarom gebruikt in cosmeticaproducten om een vette of onzuivere huid te verzorgen. Het is geschikt als toevoeging in zeep, crèmes en lotions, maar ook als badtoevoeging, bijvoorbeeld in een zelfgemaakte badthee.
Aanbiedingen advertentiepartner**
[amazon box=” B00SWV36FK, B0774N7V8D, B019MSANWK” grid=”3″]
Salie in natuurlijke zepen
In natuurlijke zepen wordt salie, net als andere kruiden, gedroogd en fijngemalen aan de zeeppasta toegevoegd. Je kunt ook vers gezette saliethee gebruiken om de loog te mengen. Als je dat liever doet, kun je ook een maceraat maken en dit als actief ingrediënt olie toevoegen. Olijfolie bijvoorbeeld, maar ook soja- en zonnebloemolie kunnen als basis worden gebruikt.
Geschikte zeeprecepten: