Er zijn verschillende redenen om sappen te gebruiken bij het zelf zeep maken. Het juiste sap kan de zeep kleuren en het is natuurlijk leuk om te experimenteren met verschillende sappen. Maar wat is het nut van het gebruik van sappen bij het zelf zeep maken? En waar moet je op letten? Welke sappen zijn geschikt? Wie zich deze vragen stelt, vindt hier de antwoorden:
Sappen voor het zelf maken van zeep
Zelf zeep maken met sappen? Dit klinkt in eerste instantie misschien vreemd, maar het is een gangbare praktijk en veel zeepmakers voegen verschillende sappen toe aan hun zelfgemaakte natuurlijke zeep. Over het algemeen is het gebruik van sap geen groot probleem, omdat het wordt gebruikt als loogvloeistof en het water dat nodig is om de loog te maken wordt verminderd naargelang de gewenste hoeveelheid sap. Soms wordt het water ook volledig vervangen door sap en wordt er een loogoplossing gemaakt van 100% sap en NaOH.
Het valt nog te bezien of de sappen in de zeep enig effect hebben. Het is meer een gimmick waarmee je kunt experimenteren. Het enige effect van sappen in natuurlijke zeep is dat sommige sterk gekleurde sappen de zeep een mooie kleur geven, maar dit is niet altijd blijvend.
Maak je eigen zeep met sappen
Bij het maken van zeep kun je experimenteren met veel voedingsmiddelen en verschillende toevoegingen en elke keer weer opnieuw verrast worden. Soms voegen we kruiden toe aan de zepen, vullen we de zeeplijm aan met scrubdeeltjes of roeren we room of kwark door de zeeplijm.
Sappen worden vaak gebruikt, of het nu groentesap of vruchtensap is. Je kunt bijvoorbeeld ook goed gepureerde komkommers gebruiken en de loog met dit sap mengen. Het is ook mogelijk om zeep te maken met tomatensap en andere groentesappen.
Wortelsap is bijvoorbeeld erg populair omdat het de natuurlijke zeep een hele mooie oranje kleur geeft en zelfs een subtiele geur. Ananassap geeft de zeep ook een lichte geur.
Bij het maken van wortelzeep met wortelsap is het belangrijk om te weten dat de kleur niet lichtecht is. Dit betekent dat de kleur na verloop van tijd vervaagt. De zeep moet daarom alleen in kleine hoeveelheden worden gemaakt en snel worden opgebruikt.
Waar je op moet letten bij het maken van zeep met sappen
Vooral vruchtensappen, zoals sinaasappelsap, bevatten meestal een aanzienlijke hoeveelheid suiker. Daarom moeten ze flink worden afgekoeld voordat je de loog mengt, dus je kunt ze het beste invriezen in ijsblokvormpjes of in ieder geval in de koelkast bewaren. De extra suiker kan ervoor zorgen dat de zeep iets te warm wordt. Daarom is het raadzaam om zuinig te zijn met het toevoegen van suiker of honing en de zeep niet te veel te isoleren. De zeep kan echter gaan geleren, dit is meestal geen probleem. Benieuwd wat gel betekent? Lees dan hier meer over de gelfase.
Zeeprecept voor een voedende wortelzeep
Met dit zeeprecept kun je zelf een voedende en schuimende wortelzeep maken. De kleur van de zeep vervaagt na verloop van tijd, daarom moet het in kleine hoeveelheden worden gemaakt en snel worden opgebruikt.
Om de hoeveelheid NaOH te berekenen kun je de volgende formule gebruiken of de natuurlijke zeep en cosmetische zeep calculator. Je kunt zelf de superfatting kiezen. Ik heb gekozen voor een superfatting van 7 procent in mijn zeep.
En hier is het recept voor de wortelzeep
- 300 g babassu-olie
- 200 g olijfolie
- 100 g karitéboter
- 70 g cacaoboter
- 100 g amandelolie
- 50 g sesamolie
- 30 g ricinusolie
- 270 g wortelsap (uit de koelkast of gedeeltelijk ingevroren)
- Bereken de hoeveelheid NaOH volgens de hoeveelheid overtollig vet
- Laat de geur weg of kies een subtiele, natuurlijke geur. Een lichte sinaasappelgeur of een kruidige, prikkelende noot zoals gember is ook geschikt.
Als je nog nooit zelf zeep hebt gemaakt, kun je ons ebook downloaden en binnenkort beginnen met zeep maken. In het ebook vind je alle informatie die je nodig hebt om zeep te maken. Plus stap-voor-stap instructies, recepten, marmeren technieken en nog veel meer.
Hoe maak je zelf zeep met sap
Zoals altijd, maak alleen zeep als je de veiligheidsinstructies volgt en alleen als je weet hoe je zeep moet maken. Je kunt de veiligheidsinstructies voor het maken van je eigen zeep hier vinden. En in mijn gepubliceerde instructies kun je stap voor stap zien hoe je zelf zeep kunt maken.
Hier is een samenvatting van de belangrijkste instructies:
- Draag bij het zelf zeep maken altijd een veiligheidsbril en stevige rubberen handschoenen. Vergeet niet dat loog en de gemengde zeeplijm bijtend zijn en de huid en slijmvliezen kunnen beschadigen. Het is daarom essentieel dat je altijd een goed passende veiligheidsbril en rubberen handschoenen draagt.
- Het dragen van een kiel of oud T-shirt beschermt de kleding eronder.
- Het loog wordt gemengd in de gootsteen. Dit is omdat het veilig is om daar te werken en spatten of zelfs per ongeluk omvallen van de loog geen schade zal veroorzaken.
- Loog en verse zeeplijm zijn corrosief! Werk daarom altijd voorzichtig en voorzichtig.
- Mocht er ondanks alle voorzichtigheid toch wat loog of zeeplijm op de huid komen, spoel dan onmiddellijk af met helder water. Als de huid niet meer glad aanvoelt, is deze schoon.
- Zeeplijm of zelfs loog in het oog is erg gevaarlijk, dus er moet altijd onmiddellijk worden ingegrepen. Spoel het oog onmiddellijk langdurig met water en raadpleeg daarna een arts.
- Bereken altijd zelf de hoeveelheid NaOH op basis van de gewenste overvetting / loogtekort.
- Lees ook de instructies voor het bereiden van de loog.
Babassu olie wordt in dit zeeprecept gebruikt als schuimmiddel. Het zorgt ervoor dat de zeep ook veel schuim vormt en daardoor goed reinigt. Ricinusolie versterkt het schuim en stabiliseert het.
Cacaoboter en sheaboter worden gebruikt als verstevigende vetten. Ze maken de zeep lekker stevig, wat prettiger is bij het wassen later.
Olijfolie en amandelolie zijn voedende basisoliën die de zeep een goede textuur geven en glad maken en ervoor zorgen dat de zeep later niet te hard en splinterig wordt.
Sesamolie is ook een goed verdragen basisolie. Het is echter niet lang stabiel in de zeep en wordt helaas snel ranzig. Omdat de wortelzeep echter alleen in kleine hoeveelheden gemaakt en snel opgebruikt moet worden, kan het hier goed verwerkt worden.
De productie van de zeep kort uitgelegd:
- Zet eerst je veiligheidsbril en handschoenen op. Maak alle ingrediënten klaar, denk aan de zeepmal en de gewenste geur.
- Maak eerst de loog. Weeg hiervoor het koude wortelsap af in een loogresistent bekerglas en voeg de uitgebalanceerde NaOH toe in een apart bekerglas. Druppel de NaOH-kristallen langzaam en voorzichtig in het sap. Roer tot alle NaOH is opgelost. Laat de loog afkoelen. Deze stap wordt uitgevoerd in de gootsteen.
- Weeg nu de babassu-olie en cacaoboter af in een pan en verwarm. Laat beide vetten smelten.
- Haal de pan van het vuur en voeg de sheaboter toe. Deze smelt in de warme vetten en hoeft niet extra verwarmd te worden. Verhit de sheaboter niet te veel.
- Giet vervolgens de oliën in de pan en roer het mengsel goed door.
- Zodra de vetten en de loog zijn afgekoeld, kun je verdergaan.
- Je hebt nu een fijnmazige zeef en een blender nodig. Vergeet ook niet om handschoenen en een veiligheidsbril aan te doen.
- Je kunt het beste in de gootsteen verder werken. Zeep-, vet- of loogspatten kun je hier gewoon wegspoelen. Zo werk je altijd schoon en zijn gevoelige oppervlakken, zoals het keukenblad, beschermd.
- Giet nu de loog door de zeef in de pot met het vet. Roer alles kort door en gebruik dan de staafmixer. Meng en emulgeer nu het mengsel in de steelpan met de staafmixer op een lage stand. Bewerk de zeeplijm tot je een romige, gietbare textuur hebt. Je kunt nu een geurtje toevoegen, alles nog een keer kort mengen en dan de afgewerkte zeeplijm in je voorbereide zeepmal gieten.
- Dek de mal vervolgens af met huishoudfolie en wikkel er een handdoek omheen om de gelfase te stimuleren. De zeep mag geleren en moet nu 24 uur in de zeepmal gewikkeld blijven. Zorg ervoor dat de zeepmal goed afgedekt is. Dit voorkomt meestal de vorming van natriumcarbonaat.
- Na 24 uur kan de zeep uit de mal worden gehaald. Snijd de zeep vervolgens met een scherp mes in hanteerbare stukken. Je kunt het beste weer handschoenen dragen, want de verse zeep is allesbehalve zacht voor de huid.
Na de productie en het snijden moet de zeep nog de nodige rijping ondergaan. Voor de wortelzeep moet je rekenen op een rijpingstijd van ongeveer 6 weken. De zeep is dan stevig en voedend en aangenaam mild. Een langere rijpingstijd is ook goed voor de zeep.
Vermijd tijdens het rijpen directe blootstelling aan daglicht om de oranje kleur van de zeep zo lang mogelijk te behouden. Bewaar de wortelzeep echter op een luchtige en koele plaats. Idealiter worden de zeepstaven bewaard op een plank in een luchtige, donkere kelder, schuur of garage. Plaats de stukken zeep in een grote doos en zorg ervoor dat er wat ruimte is tussen de afzonderlijke stukken zeep.
Resultaat: Je krijgt een aangenaam stevige, goed schuimende, licht oranje zeep die de huid goed hydrateert tijdens het wassen en de huid dus niet uitdroogt. De zeep is minstens 6 maanden houdbaar, als alle oliën en vetten vers zijn, kun je uitgaan van een houdbaarheid van 12 maanden.
Wortelzeep – de accessoires
Alle benodigde vetten en oliën kun je krijgen bij Dragonspice. In de winkel vind je bijna alle grondstoffen voor je zeep in biologische kwaliteit. De prijzen zijn eerlijk en de levering is erg snel. Natuurlijk kun je hier ook babassu-olie, sheaboter, sesamolie en andere grondstoffen kopen: