Zelf zeep maken is een geweldige hobby – maar niet altijd even gemakkelijk. Als een nieuwe zeepcreatie op niets is uitgelopen of als je thuis gewoon veel restjes en zeepresten hebt liggen, kun je deze zeepjes eenvoudig verwerken tot nieuwe creaties. Een goede methode voor het verwerken van restjes zelfgemaakte zeep is het smeltproces voor het omsmelten van zeepresten.
Smeltproces – zeepresten smelten voor verdere verwerking
Iedereen die zelf zeep maakt, zal af en toe een natuurlijke zeep oprakelen die niet helemaal aan zijn verwachtingen voldoet. Misschien vind je het er gewoon niet mooi uitzien, of misschien is de zeep uit elkaar gevallen of is er een ingrediënt vergeten. Als een van deze situaties zich voordoet, kun je de overgebleven zeep smelten en opnieuw gebruiken.
Kinderen kunnen ook baat hebben bij deze productiemethode. Je kunt bijvoorbeeld een eenvoudige natuurlijke zeep maken – zonder geur of kleur – en deze samen met de kinderen smelten, kleuren en parfumeren. Op deze manier halen de kleintjes ook iets uit de nieuwe hobby en worden ze betrokken bij het zeepmaakproces. En zo gaat dat:
Restjes zeep smelten en verwerken
1. Eerst wordt de zeep die al gemaakt is of de gekochte kwarkzeep in kleine stukjes gesneden. Dit kan snel en gemakkelijk met een scherp keukenmes.
2. Rasp deze stukjes zeep met een keukenrasp en doe de gesneden zeep vervolgens in een pot.
3. Voeg wat vloeistof toe aan de zeep. Je fantasie kent hier geen grenzen. Je kunt volle melk, geitenmelk, paardenmelk, thee, koffie, sap of gewoon gedestilleerd water gebruiken. Gebruik ongeveer een klein kopje vloeistof per 500 g zeep.
4. Plaats nu de pot met de vloeistof en de zeep op het fornuis en laat het geheel smelten op een laag vuurtje. Doe er ongeveer 2 uur over om alle zeep te laten smelten. Vergeet niet regelmatig door het zeepmengsel te roeren en te controleren of er genoeg water in de pan zit. Het mengsel moet altijd vochtig zijn!
5. Zodra de zeep gesmolten is, kan de pan van het vuur worden gehaald. Je kunt nu verschillende kruiden, oliën, zuivelproducten, kleuren, klei en geuren aan het zeepmengsel toevoegen en echt creatief aan de slag gaan. Deze stap is het leukst voor kinderen, omdat het mengsel nu goed gekneed moet worden met de handen.
6. In de laatste stap kan de zeep in kleine vormpjes of in een grote blokvorm worden gegoten. Tik de mallen vervolgens een paar keer op het werkvlak om luchtbellen te voorkomen. Na 24 tot 48 uur is de zeep klaar om in vormen gegoten te worden. Het beste is om het nu nog 1 tot 2 weken te laten staan, zodat de vloeistof kan verdunnen en de zeep mooi stevig wordt.
Producten reclamepartner**
[amazon box=” B00I76ZRWA , B0771HNY5B”/]
Zeepballen maken – zelf zeepballen maken
Dit is ook hoe de welbekende zeepballen, ook wel zeepballetjes genoemd, worden gemaakt. In plaats van het zeepmengsel in mallen te persen, vorm je er kleine, handzame balletjes van. Als je er vervolgens een mooi lint of koord aan toevoegt, kun je de zeep na het drogen ophangen in de badkamer. De zeepvlokken hoeven niet helemaal te smelten en het is aan te raden om een vrij stroperige massa te maken, zodat de zeepballetjes niet meteen na het gieten weer inzakken. Het kan daarom nodig zijn om iets minder vloeistof toe te voegen.
En zo maak je in korte tijd mooie zeepballetjes:
- 100 g natuurzeep (restjes zeep) of een staaf kwarkzeep
- 15 g maïzena
- Ongeveer 2 el gedestilleerd water of een andere vloeistof
- Kleurpigmenten en geurstof naar wens
En zo worden de zeepballetjes gemaakt: Rasp de zeep gewoon fijn, meng met het water en laat lichtjes smelten op een laag vuurtje. Haal het zeepmengsel nu van het vuur en werk het zetmeel, de pigmenten en de geur erdoor. Voor een bijzonder natuurlijk effect is het een goed idee om gedroogde bloemen of kruiden door het zeepmengsel te kneden. Kneed alles goed met je handen en vorm gelijkmatige, gladde ballen. Laat de zeepballen vervolgens minstens 24 uur drogen.
Producten reclamepartner**
[amazon box=” B00ILUWURM , B005WSFO4C”/]
Geef als eerste een reactie