Schuimvetten voor de zeep

Ein reichhaltiger Schaum für deine DIY Seife

Überfettung oder Laugenunterschuss

Naast kokosolie zijn de bekendste schuimende vetten voor zeep babassu-olie en palmpitolie. Maar waarom heeft een zelfgemaakte zeep zulke schuimende vetten nodig en wanneer moet welk vet worden gebruikt? Hier volgt een korte samenvatting van de eigenschappen en het gebruik van de schuimende vetten.

Waarom je niet zonder schuimvetten voor zeep kunt

Het is heel belangrijk dat je zelfgemaakte zeep na rijping goed schuimt. Dit is omdat het gewoon prettiger is en er schuim wordt verwacht bij het wassen. Schuimende vetten bevatten een grote hoeveelheid vetzuren met een korte keten. Deze mengen beter met water en zo ontstaat het schuim. Het schuim verhoogt de reinigende werking van de zeep.

Natuurlijk bestaat een zeep altijd uit verschillende vetten en oliën. Als basis worden schuimvetten gebruikt, die vervolgens worden gecombineerd met verschillende andere basisvetten en -oliën. Verzorgende oliën en schuimboosters zorgen dan voor meer verzorging en een weelderig en stabiel zeepschuim.

Welke schuimvetten zijn er?

Kokosolie, babassu-olie en palmpitolie zijn de belangrijkste schuimvetten die in zeep worden gebruikt. Alle drie de schuimvetten zijn harde vetten.

Babassu-olie

Babassu olie is vergelijkbaar met de populaire kokosolie. Hoewel het hard is, heeft het meer een talgachtige smaak. Net als kokosolie smelt het bij contact met de huid en kan daarom heel gemakkelijk worden uitgesmeerd, maar het wordt niet diep in de huid opgenomen. Het laat een lichte film achter op de huid en heeft een verkoelend effect. Babassu olie wordt vaak gebruikt als vervanging voor kokosolie. Omdat het veel laurinezuur bevat, heeft het antibacteriële eigenschappen. Bovendien is babassu olie niet-comedogeen. Mensen met een onzuivere huid zullen daarom vaak beter uit de voeten kunnen met babassu olie dan met de populaire kokosolie.

Schuimende eigenschappen: het produceert veel schuim met grote bellen

Babassu olie in goede kwaliteit – Advertentiepartner voor producten**

[amazon box=”B07D4B3TQS”]

Kokosolie

Ongeraffineerdekokosolie of kokosvet heeft een typische kokosgeur. Het is vast bij kamertemperatuur maar smelt bij contact met de huid. Kokosolie heeft ook een verkoelend effect op de huid. Het smeert heerlijk uit over de huid en is daarom een populaire toevoeging in crèmes. Vanwege de deodoriserende eigenschappen van het vet wordt kokosolie of kokosolie ook gebruikt in deodorant crèmes. Bekijk het DIY recept voor deodorantcrème.

Kokosolie is waarschijnlijk het meest gebruikte schuimende vet voor zeep. Het is goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Het wordt echter vaak vervangen door babassu-olie, omdat kokosolie een comedogeen vet is en daarom huidonzuiverheden kan bevorderen.

Schuimende eigenschappen: het produceert veel schuim met grote bellen

Kokosolie van goede kwaliteit – Product reclamepartner**

[amazon box=”B01BMDBZ1G”]

Palmpitolie

Palmpitolie is een bijproduct van de palmolieproductie. Omdat palmolie zwaar bekritiseerd is, wordt palmpitolie niet meer zo vaak gebruikt als schuimend vet voor zeep. Deze vette olie is vast bij kamertemperatuur en wordt daarom ook wel palmpitvet genoemd.

Hoewel palmpitolie niet meer zo vaak wordt gebruikt voor zeep, is het een zeer goed schuimend vet. Het schuimt namelijk bijzonder mild en is daarom ideaal voor de gevoelige huid. Palmpitolie wordt ook vaak gebruikt als schuimend vet in haarzepen .

Tip: Let bij het kopen op gecertificeerde kwaliteit.

Schuimende eigenschappen: veel, mild schuim met grote bellen

Palmpitolie kopen – Producten reclamepartner**

[amazon box=”B06XZ9GY6T”]

Schuimende vetten voor zeep – waar moet je op letten?

Schuimvetten zijn belangrijk voor een rijk zeepschuim. Je moet echter niet overdrijven met de gebruikte concentratie, omdat te grote hoeveelheden schuimvetten de huid uitdrogen. Reken in je zeeprecept op ongeveer 25 tot 35 procent schuimende vetten. In zoute zepen kan een hoger percentage schuimende vetten gunstig zijn, omdat ze maar heel weinig schuim vormen.

Andere ingrediënten kunnen nodig zijn om ervoor te zorgen dat de zeep niet alleen veel en rijk schuimt, maar ook romig en stabiel is. Ricinusolie is een populaire schuimversterker. Melk, suiker, honing en een paar andere toevoegingen helpen ook om een romig zeepschuim met fijne poriën te krijgen.

Als je hier meer over wilt lezen, bekijk dan het artikel over hoe je een prettig schuim krijgt van zeep . Je vindt ook veel nuttige uitleg over de eigenschappen van oliën en vetten in het artikel over éénoliezepen. Als je wilt weten hoe je oliën en vetten op de juiste manier kunt combineren, bekijk dan het volgende artikel:

Vetten en oliën op de juiste manier combineren

[amazon box=”ASIN”]

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*