Maak je eigen zeep: 1-oliezeep

1-Öl-Seifen verschiedener Öle auf einen Blick

1-Öl-Seifen

1-olie zepen of single-oil zepen zijn zepen die niet gemaakt zijn van mengsels van natuurlijke oliën en vetten. In plaats daarvan maken we 1-oliezepen van slechts één plantaardige olie en het loog. Hierdoor kun je de individuele eigenschappen van de betreffende olie of het vet in de zeep herkennen.

Wat zijn 1-olie zepen?

De ideale natuurlijke zeep bestaat natuurlijk altijd uit een uitgebalanceerde combinatie van verschillende vetten en oliën en eventueel wassen. Toch kan het nuttig zijn om een 1-olie zeep te koken. Dit is de beste manier om vertrouwd te raken met de eigenschappen van de individuele oliën en in de toekomst nog betere zeeprecepten te ontwikkelen.

Maar welke oliën zijn geschikt om alleen te verzepen en welke oliën kun je beter niet proberen? Ik heb mijn experimenten met 1-olie zeep hier samengevat en deel de resultaten met je, uitsluitend gebaseerd op mijn eigen ervaring. Als je het precies wilt weten, kun je natuurlijk je eigen 1-olie zeep testreeks beginnen.

1-oil zeep portretten in een oogopslag

Natuurlijk heeft het geen zin om voor alle plantaardige oliën en vetten 1-olie zepen te maken. Sommige oliën staan bijvoorbeeld bekend om hun korte houdbaarheid. Omdat zelfs de afgewerkte éénoliezepen niet lang houdbaar zijn en snel ranzig zouden worden, kun je jezelf natuurlijk het experiment met éénoliezepen besparen.

Pure abrikozenpitolie zeep

Een zelfgemaakte zeep die is gekookt met alleen abrikozenpitolie en de loog is vrij hard en heeft een gladde textuur. De hoeveelheid schuim kan worden gecategoriseerd als gemiddeld, er zullen zeker geen bergen schuim ontstaan. Er wordt echter wel wat schuim gevormd en dit is fijnporig en licht romig. Abrikozenpitoliezeep heeft geen karakteristieke geur. De houdbaarheid is beperkt, omdat onverzeepte plantaardige olie niet een van de meest duurzame plantaardige oliën is. Single-oil zeep gemaakt van abrikozenpitolie moet daarom binnen een paar maanden opgebruikt worden.

Pure avocado-oliezeep

Pure avocado-oliezeep gemaakt van ongeraffineerde olie heeft een groenige kleur. De geur van de olie komt door in dergelijke 1-olie zepen, zij het subtiel. Dit type natuurlijke zeep is stevig en heeft een gladde, gelijkmatige textuur. De hoeveelheid schuim is gemiddeld. Geen bergen schuim, maar voldoende en aangenaam schuim met een romig en fijn schuim. De huid voelt ook prettig aan na het wassen met de avocado-oliezeep. De huid is zacht en glad.

Pure babassu oliezeep

Pure babassu oliezeep is geweldig. Hij is erg stevig en heeft een gladde textuur. Zo’n zeep met 1 olie voelt ook glad en aangenaam aan op de huid. Babassu oliezeep vormt een zeer rijk en romig schuim. Na het wassen met zo’n 1-olie zeep voelt de huid aangenaam en zacht aan. De zeep met 100% babassu olie is ook mooi wit en heeft een subtiele en aangename geur.

Zeep met pure saffloerolie

Naar mijn mening heeft het weinig zin om een zeep met pure saffloerolie te koken. Hij zou erg zacht en vettig worden. De schuimvorming zou ook zeer beperkt of onbestaande zijn. Door het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren is saffloerolie ook niet erg goed bestand tegen oxidatie. Dit betekent dat pure saffloeroliezeep heel snel ranzig zou worden. Conclusie: Niet aanbevolen.

Pure pindaolie zeep

Het kan gebeuren dat het vrij lang duurt voordat de zeeplijm is ingedikt. Als je een pure arachidezeep wilt koken, moet je dus geduld hebben en ook het watergehalte iets verlagen (ongeveer 20%). De schuimende eigenschappen van pure arachidezeep zijn echter erg goed, het schuim is rijk en vrij groot van poriën, maar de 1-olie zeep is niet bijzonder hard, wat veel mensen niet zo prettig vinden. De geur kan ook als onaangenaam worden ervaren. De arachideoliezeep laat de huid zacht en gevoed aanvoelen. Conclusie: Als je nieuwsgierig bent, kun je gemakkelijk 1-olie zeep met arachideolie koken en zul je zeker niet teleurgesteld zijn.

Pure hennepolie zeep

Als je zelf zeep wilt maken met alleen hennepolie , moet je weten dat hennepolie geen vaste natuurlijke zeep oplevert. Integendeel! Pure hennepoliezeep is erg zacht en vettig en voelt daarom niet erg prettig aan bij het wassen. De natuurlijke zeep heeft een groene kleur en een ietwat onaangename geur. De textuur is ook niet overtuigend, want deze ziet er ongelijkmatig en enigszins ruw uit door de extreme zachtheid. De schuimvorming van de single-oil zeep daarentegen is prima; het produceert een voldoende hoeveelheid schuim met grote en minder stabiele schuimbellen. Pure hennepoliezeep maakt de huid zacht en glad en wordt daarom in dit opzicht aanbevolen. Het is aan te raden om hier een zachte zeep te koken.

——————————————-

Op zoek naar meer ideeën, recepten en tips? Download dan het ebook Kreative Seifen einfach selber machen. Hierin staat alles wat je moet weten over het zelf maken van zeep. Je kunt het ebook direct na je bestelling downloaden en lezen:

——————————————-

Pure hazelnootolie zeep

Pure hazelnootoliezeep is lekker stevig en vormvast, zelfs als je het wast. Direct na het koken of tot drie dagen daarna is het meestal nog zacht en vettig. Deze toestand verandert echter snel en de natuurlijke zeep wordt erg hard van binnen. Hazelnootoliezeep is geurloos of eerder neutraal van geur. Dit waren de positieve eigenschappen, want er zijn ook nadelen aan zulke 1-olie zepen: Hazelnootoliezeep is niet bijzonder voedend voor de huid. Het is meer geschikt voor de vette huid omdat het een licht uitdrogend effect heeft. Bovendien vormt pure hazelnootoliezeep geen schuim, alleen een vettig laagje. Dit wordt zelden als prettig ervaren. Conclusie: Aanbevolen onder bepaalde omstandigheden.

Pure cacaoboter zeep

Hoe lekker cacaoboter ook is in zelfgemaakte zeep, pure cacaoboterzeep is niet aan te raden. Natuurlijke zepen die alleen gemaakt zijn met cacaoboter en loog zijn erg hard en schuimen nauwelijks. Natuurlijk is de textuur van zulke 1-olie zepen glad en blijft dat ook na intensief wassen. Ze kan echter snel barsten. De typische geur van cacaoboter verdampt ook al na een paar dagen in de natuurlijke zeep. Bovendien vinden veel mensen dergelijke zepen uitdrogend. Zelf zeep maken met cacaoboter is een aanrader, maar niet in zulke grote hoeveelheden. Cacaoboter past perfect bij chocoladezepen en natuurlijke zepen met een zoete geur. Als je zelf zeep maakt, kun je tot 10% profiteren van de positieve eigenschappen van cacaoboter.

Pure kokosolie zeep

Zoals gezegd maakt kokosolie de natuurlijke zeep erg stevig en vormt het een rijk schuim. Het schuim is niet stabiel en verdwijnt snel. Een kokosoliezeep is mooi wit, stevig en heeft een aangename, gladde textuur. Het is echter niet geschikt voor de droge huid omdat het, zoals gezegd, de huid wat kan uitdrogen. De olie verzeept snel en gemakkelijk, de natuurzeep stolt net zo snel en kan de dag na het koken van de 1-olie zeep al gesneden worden. Wel moet je uitgaan van een hoger watergehalte. dat moet 20 tot 30 procent zijn, anders versplintert de 1-olie zeep en is hij niet meer te snijden.

Pure macadamianoot oliezeep

Een zeep op basis van macadamianotenolie is qua stevigheid en schuim te vergelijken met een zeep op basis van olijfolie. Zepen gekookt met 100% macadamianootolie zijn stevig, glad en voelen prettig aan. Het schuimt matig, de geur is vrij neutraal en de zeep is licht van kleur. De huid voelt aangenaam en gevoed aan na het reinigen. Alleen de prijs kan een beetje afschrikken bij het koken van een zeep van pure macadamianootolie.

Pure amandelolie zeep

Pure amandeloliezeep is stevig en wit. De schuimvorming is ook erg goed, tenminste als de natuurzeep een paar maanden wordt bewaard. Geduld is hier dus geboden. Na minstens 4 maanden opslag is de 1-oliezeep hard, lichtwit, glad, met een neutrale geur en ontwikkelt een heel mooi crèmig schuim met fijne poriën. Het laat de huid aangenaam zacht aanvoelen en is naar mijn mening ook zeer geschikt voor het wassen van het haar. Het haar wordt zacht en glanzend.

Pure olijfoliezeep

Pure olijfoliezeep wordt van oudsher met de hand gemaakt. De bekende Aleppo zeep is ook een olijfoliezeep, waaraan meestal laurierolie wordt toegevoegd. Olijfoliezeep is zeer geschikt voor bijna alle huidtypes en wordt bijzonder mild en goed verdragen. Er zijn natuurlijk verschillende zeeprecepten met olijfolie, maar echte olijfoliezeep bestaat eigenlijk alleen uit een loog en olijfolie. Na een bewaartijd van 6 maanden is pure olijfoliezeep lekker stevig en vormt een rijk schuim met fijne poriën. Dit is echter pas echt het geval na deze lange opslagperiode. Als de pure olijfoliezeep eenmaal gemaakt is, moet het minstens 48 uur – of zelfs langer – in de zeepvorm blijven. Zelfs dan zal het nog vettig en zacht zijn. Geduld is dus vereist bij het maken van olijfoliezeep, maar je zult beloond worden met een geweldig voedende, milde natuurlijke zeep. Conclusie: absoluut een aanrader!

Pure palmolie zeep

Pure palmoliezeep is zeer aangenaam en mild voor de huid. De schuimende eigenschappen zijn verminderd, dus je kunt geen bergen schuim verwachten. Palmoliezepen zijn echter zeer stevig en behouden altijd hun vorm, zelfs na de 100e wasbeurt. Ze smeren ook niet uit. Snijranden zijn glad en glanzend en de reinigende eigenschappen zijn ook uitstekend.

Pure palmpitoliezeep

Een pure palmpitoliezeep gemaakt van 100% palmpitolie en de benodigde hoeveelheid loog zal na een rijpingsperiode van slechts een paar weken zeer hard zijn en zijn vorm behouden, zelfs na veelvuldig wassen. De textuur van deze natuurlijke zeep is bijzonder glad, gelijkmatig en zeer fijn. Puur visueel is de palmpitoliezeep geweldig. De zeep produceert ook veel schuim, hoewel het grote bellen bevat en niet erg stabiel is. Hier herken je de gelijkenis met kokosolie. De geur van de vrij lichtgekleurde palmpitoliezeep is vrij neutraal, maar er zijn verschillende meningen over de verzorgende eigenschappen. Net als bij kokosolie kunnen grote hoeveelheden palmpitolie in natuurlijke zeep een licht uitdrogend effect hebben. Het hydraterende effect kan daarom als gemiddeld worden beoordeeld. Conclusie: Aanbevolen als reinigende 1-olie zeep, zonder noemenswaardig verzorgend effect.

Pure koolzaadoliezeep

Je kunt een pure koolzaadoliezeep koken, maar de ervaring leert dat koolzaadolie niet erg gelijkmatig verzeept. Na een bewaartijd van 6 tot 12 weken is een pure koolzaadoliezeep middelhard tot hard en heeft een gladde en gelijkmatige textuur. Helaas produceert zeep met 100% koolzaadolie heel weinig schuim, maar het is wel fijnporig en licht romig. De lichtgekleurde koolzaadoliezeep heeft een zeer subtiele tot neutrale geur en laat de huid na het reinigen aangenaam zacht aanvoelen. Conclusie: Je kunt het proberen, maar er zijn betere 1-olie zepen.

——————————————-

Zeepbanden voor je zelfgemaakte zeepjes om te downloaden. Na het downloaden kun je de bandjes zo vaak als je wilt afdrukken. Natuurlijk kun je de bestanden ook opslaan. Kies hier je favoriete banderollen:

——————————————-

Pure zeep op basis van rijstkiemolie

Het is ook mogelijk om een pure rijstkiemoliezeep te koken. Een natuurlijke zeep gemaakt van 100% rijstkiemolie is vrij stevig tot medium stevig, maar heeft een gelijkmatige en gladde textuur. De schuimvorming is beperkt, maar het schuim dat ontstaat is aangenaam romig. Ik vind de pure rijstkiemoliezeep geurloos, dus de geur is heel neutraal. Wat de rijstkiemoliezeep zo overtuigend maakt, is hoe hij aanvoelt op de huid na het wassen. De huid voelt glad en zacht aan en de huid voelt over het algemeen goed verzorgd aan. Conclusie: De pure rijstkiemoliezeep is niet de beste van de 1-olie zepen, maar ook niet de slechtste. Opnieuw oliën wordt daarom aanbevolen.

Pure sesamolie zeep

Afhankelijk van de gebruikte olie heeft pure sesamoliezeep een bruinige tot beige kleur. Ook de geur verschilt. Bij geraffineerde sesamolie is er vrijwel geen geur, dus ruikt de zeep neutraal. Als je sesamolie van voedselkwaliteit gebruikt, zal de zeep een intense eigen geur hebben. Maar ongeacht de gekozen oliekwaliteit is de zeep vrij zacht en heeft hij een onregelmatige textuur. Er zal weinig schuim met fijne poriën zijn. Het gevoel op de huid na het wassen is ook niet echt overtuigend, daarom raad ik af om een zeep met pure sesamolie te koken.

Pure sheaboter zeep

Ik ben een absolute fan van pure sheaboterzeep! In Afrika wordt dit type natuurlijke zeep zelfs traditioneel gemaakt. Pure sheaboterzeep en natuurlijke zeep met een hoog gehalte aan sheaboter zijn vrij duur in de winkels. Dat is natuurlijk begrijpelijk, want de grondstof is niet goedkoop. Ik gebruik deze natuurlijke zeep graag in de winter. Sindsdien heb ik nooit meer zo’n droge huid gehad als vroeger. Pure shabutterzeep is echt stevig en behoudt zijn vorm bij het wassen. Het roeren gaat ook heel snel omdat de zeepmassa snel dik wordt. De schuimkwaliteit van zo’n zeep is niet uitbundig te noemen, maar dat maakt me niet uit gezien de vele positieve eigenschappen van mijn sheabutterzeep.

Zuivere zonnebloemoliezeep

Een pure zonnebloemoliezeep, die eigenlijk alleen gekookt wordt van zonnebloemolie en loog, is zacht tot zeer zacht en matig voedend voor de huid. Het schuim van zo’n natuurlijke zeep is rijk en vrij fijnporig, de geur is vrij neutraal en de natuurlijke kleur is niet spectaculair witachtig. Toch is het niet aan te raden omdat de natuurlijke zeep met 100% zonnebloemolie na een paar maanden zou gaan vlekken. Bovendien is een natuurlijke zeep van dit type niet prettig in gebruik, omdat hij vettig is en nooit echt stevig en gripvast kan worden. Conclusie: 1-olie zepen op basis van zonnebloemolie worden daarom afgeraden.

Pure druivenpitolie zeep

Persoonlijk kan ik het koken van een pure druivenpitoliezeep niet aanraden, omdat de olie naast zijn verzachtende eigenschappen niets doet voor de schuimvorming. Pure druivenpitoliezeep is te vergelijken met een pure zonnebloemoliezeep.

Zuivere tarwekiemolie zeep

Zuivere tarwekiemoliezeep heeft de neiging om erg geel te worden. Dit is echter alleen een optisch probleem. Het risico bestaat natuurlijk dat de natuurlijke zeep snel ranzig wordt. Pure tarwekiemoliezeep is vrij zacht en voelt niet zo goed aan bij het wassen. Het is echter heel fijn en glad, wat een positief aspect is. Tarwekiemoliezeep vormt veel schuim met middelgrote belletjes. Het schuim is dus niet romig. Het gevoel op de huid na het wassen is echter overtuigend. De huid is zacht en glad en de enkelvoudige oliezeep wordt over het algemeen goed verdragen. Een pure tarwekiemoliezeep kan dus zonder problemen worden gekookt als de (naar mijn mening) onaantrekkelijke geel/bruine kleur je niet stoort.

Vette repen

Het is altijd een lastige kwestie metvetrepen”, omdat de samenstelling van de repen sterk varieert. Over het algemeen kun je er echter van uitgaan dat de zeep die met een vetstaaf is gekookt, erg hard en egaal is. De geur is waarschijnlijk neutraal. Alle andere criteria zijn afhankelijk van de samenstelling van de vetstaaf – het belangrijkste is om het uit te proberen.

——————————————-

Het loog precies berekenen? Je kunt dit in een paar seconden doen met de praktische zeepcalculator. Klik hier om direct naar de beschrijving van de zeepcalculator te gaan:

——————————————-

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: