Als blikvanger in de badkamer of als cadeau, zelf zeepcupcakes maken is helemaal niet moeilijk. Ze zien er mooi uit, versieren de badkamer en zijn ook nog eens schoon: zeep cupcakes zien eruit als gewone cupcakes, maar ze zijn gemaakt van 100% zeep. Zeepcupcakes zijn bijzonder populair als cadeau en als decoratie voor badkamers en gastentoiletten. Wil je zelf zeepcupcakes maken? Alles wat je nodig hebt is een geschikt recept en een vaste hand.
Creatief zeep maken
Het leuke van zelf zeep maken is dat je er zoveel verschillende dingen mee kunt doen. Zeep kan prachtig gemarmerd worden, voorzien worden van geweldige ingrediënten en in mooie vormen gegoten worden. Dit levert soms echte kunstwerken op. Zeeptaarten, die er soms uitzien als “echte” taarten, zijn ook erg populair bij zeepmakers.
Kleine cakejes of cupcakes van zeep zijn ook populair. Ze zien er geweldig uit, maken echt een statement in de badkamer en zijn populaire cadeautjes. Maar eerst is er natuurlijk de vraag hoe je zelf zeepcupcakes maakt. Daarom vind je hier bij Naturseife und Kosmetik instructies voor het maken van zeep cupcakes.
Hoe maak je zelf zeep cupcakes?
Zeep cupcakes zijn in principe eenvoudig te maken. Het enige wat je hoeft te doen is het zeepmengsel voor de topping opkloppen. De opgeklopte lucht zorgt voor een luchtig mengsel, net als bij het bakken van cake. Dit mengsel vul je in een spuitzak en spuit je op de geprepareerde cupcakebodems, die natuurlijk ook van zeep zijn gemaakt. Desgewenst kan de topping worden versierd met suikerparels, uitgesneden zeep of een glazuur van kleurrijke glycerinezeep. Er zijn geen grenzen aan je fantasie.
Maak je eigen zeep cupcakes – Doe-het-zelf zeep
De eerste stap is het bedenken van een recept. De basis van de cupcakes kan naar wens worden gemaakt van vaste vetten en vloeibare oliën. Het is een voordeel als de zeep snel indikt en uithardt, omdat je dan meteen kunt beginnen met het maken van de topping en deze zonder problemen op de basis kunt spuiten.
Voor de topping moet echter het volgende in acht worden genomen: de zeep moet voor minstens 70% uit vaste vetten bestaan. Anders kan het niet tot een vaste massa worden geklopt. De topping zou te vloeibaar zijn en inzakken. Een topping moet op dezelfde manier worden samengesteld als een drijvende zeep. We kloppen ook lucht in de drijvende zeep zodat hij blijft drijven op het water in het bad en niet gewoon zinkt.
Ik heb gewerkt met het volgende zeeprecept:
Zeeprecept voor cup cake zeep
Basis:
400 g
- 140 g kokosolie
- 125 g koolzaadolie
- 50 g olijfolie
- 85 g ongeraffineerde karitéboter
- 56,5 g NaOH
- 125 g gedestilleerd water
Bovenste gedeelte met 80 % vaste en 20 % vloeibare vetten/oliën
500 g
- 200 g kokosolie
- 150 g ongeraffineerde karitéboter
- 50 g cacaoboter
- 75 g koolzaadolie
- 25 g ricinusolie
- 71,5 g NaOH
- 155 g gedestilleerd water
Let op: Bereken de hoeveelheid NaOH altijd opnieuw! De hoeveelheid NaOH kan worden aangepast aan de gewenste superfatting. Gebruik hiervoor de praktische zeepcalculator van Naturseife und Kosmetik.
Ik heb gekozen voor een laag supervetgehalte zodat de cupcakes lang houdbaar zijn. Als je dit zeeprecept als richtlijn wilt gebruiken, bereken dan de hoeveelheid NaOH opnieuw en houd rekening met de gewenste superfatting.
Wat heb je nodig om de zeep cupcakes te maken?
- Gebruikelijke spullen om zeep te maken, zoals een pot, nauwkeurige weegschaal, mixer, kommen, lepels, etc.
- Extra keukengerei: een handmixer, spuitzak, siliconen muffinvormpjes.
Producten reclamepartner*: [amazon box=”B07T5134L6, B01BILAY2I, B07C5QL2ST, 3800133458″/]
Maak je eigen cup cakes van zeep – instructies
Als je nog nooit zeep hebt gemaakt en geen ervaring hebt met zeep maken, download dan eerst het eBook Creatieve Zeep Maken. Zelf zeep maken is een geweldige en zeer creatieve hobby. Maar zoals bij de meeste hobby’s vereist ook het maken van zeep een grondige kennis van het onderwerp. Om zeep te maken hebben we een loogoplossing nodig, in de meeste gevallen natronloog. Deze loog is bijtend en er moet altijd voorzichtig mee worden omgegaan. In het ebook kun je precies lezen hoe je zonder gevaar zelf zeep kunt maken. Het vertelt je ook alles wat je moet weten over de samenstelling van de zeep.
Maar nu terug naar de zeep cupcakes:
Productie volgens de veiligheidsregels: Zet een veiligheidsbril en stevige handschoenen op!
1. De basis wordt op de gebruikelijke manier gemaakt: Smelt vaste vetten, voeg oliën toe, meng loog met ijsblokjes en laat beide fasen afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg dan de loog toe aan de vetten, maak een vast zeepmengsel, parfumeer en kleur indien nodig en giet dan de zeeplijm in de bijgeleverde mallen.
2. Maak de loog voor de topping en laat afkoelen. Als je de loog met ijsblokjes mengt, duurt het niet lang.
3. Je kunt nu beginnen met het maken van de topping: Weeg hiervoor de vaste vetten af (deze moeten op kamertemperatuur zijn) in een grote kom (het mengsel zal ongeveer verdrievoudigen in grootte) en klop vervolgens met een handmixer. Het resultaat doet denken aan opgeklopte boter, zoals iedereen dat kent van het bakken van taarten.
4. Voeg dan geleidelijk de oliën toe. Klop tussendoor krachtig met de handmixer.
5. Blijf roeren tot er een romig, stevig mengsel is ontstaan.
6. Doe nu uiterlijk je veiligheidsbril, handschoenen en een schort of oude kleren aan. Want nu is het tijd om verder te werken met de loog: zet zeker de handmixer uit en voeg dan een klein slokje loog toe aan de opgeklopte vetten. Roer nu opnieuw.
7. Voeg de loog geleidelijk in porties toe aan de vetten en roer tussendoor goed door. Heel belangrijk: zet de mixer altijd uit en voeg dan pas de loog toe. Roer dan op de laagste stand de loog erdoor. Dit voorkomt dat de loog ongecontroleerd gaat spatten.
8. Zodra de loog volledig is opgenomen, kan het mengsel verdeeld, gekleurd en eventueel geparfumeerd worden.
9. Giet vervolgens de opgeklopte zeeplijm in de spuitzak en versier de cupcakebodems ermee. Ik doe altijd eerst een grote dot in het midden, zodat de topping daarna niet inzakt in het midden. De topping kan vervolgens worden bestrooid met mica, suikerparels of andere decoraties.
De afgewerkte zeep cupcakes moeten niet geïsoleerd worden, anders kan de topping vloeibaar worden en inzakken. Een gelfase is echter sowieso onwaarschijnlijk, in ieder geval met de slagroomtopping. Ik bedek de cupcakes altijd met een kartonnen doos, die ik over de zeep heen zet. Ik verzwaar het ook. Ik wil dat er zo min mogelijk zuurstof bij de verse zeep komt, zodat er geen natriumcarbonaat kan ontstaan.
Rijpingstijd: minstens 6 weken, liefst langer.
De zeep gebruiken
Als de zeep minstens 6 weken heeft kunnen rijpen , is hij klaar voor gebruik. Je kunt de cupcakes gewoon gebruiken, net als een gewone zeep. Ik raad je aan om de zeepcupcakes niet te groot te maken, zodat je ze nog kunt gebruiken om te wassen.
De natuurlijke zeep moet na gebruik altijd goed drogen. Zeepbakjes zijn hier ideaal voor, omdat de zeep dan aan alle kanten kan drogen. Verwijder na het wassen altijd vuil en haren van de zeep.
Als je merkt dat de zeep nog een beetje zacht is, laat de overgebleven cupcakezeepjes dan nog twee of drie weken rijpen en drogen.
Welke decoraties zijn geschikt voor de zeep cupcakes?
Nadat je de topping op de onderkant van de cupcakes hebt gespoten, kun je wat decoratie toevoegen aan de nog zachte zeep. Mica bovenop de topping ziet er erg mooi uit. Zoals je op de foto’s kunt zien, heb ik mijn zeep cupcakes versierd met suikerparels. Andere decoratie-ideeën voor zeep cupcakes zijn:
- Suikerhagel in felle kleuren
- Suikerbloemen of vlinders van de bakafdeling
- Snijd een dun laagje vaste zeep uit in de gewenste vorm en leg deze op de topping
- Suikerfruit dat bij de geur van de zeep past
- Cupcake topper van de bakafdeling
Hoe verpak ik de DIY zeep cupcakes?
Als de zelfgemaakte zeep cadeau wordt gegeven of als decoratie in de badkamer wordt gebruikt, is het verstandig om een aantrekkelijke verpakking te gebruiken. Je kunt de zeep cupcakes bijvoorbeeld in doorzichtige zakjes verpakken en er een mooie strik en andere versieringen aan toevoegen. Organza zakjes zijn ook geschikt. Of je kunt een cadeauverpakking voor cupcakes gebruiken. Hierin kunnen de zeep cupcakes ook perfect verpakt worden als cadeau. Je vindt hier wat je zoekt:
Verpakkingen voor zeep cupcakes – actiepartner**
[amazon box=”B08GY4G9RK”]]
[amazon box=”B0917DX92Q”]
[amazon box=”B0987CDBQB”]
Slagroomzeep – Veelzijdig in gebruik
De topping van onze zeep cupcakes is in principe een zogenaamde slagzeep. Dit type zeep is minder geschikt voor beginners. Je moet daarom al een paar zeepjes hebben gekookt voordat je je aan slagzeep waagt. Het is ook belangrijk om de veiligheidsinstructies op te volgen, want de zeep wordt geklopt met een handmixer en kan snel in het rond spatten. Draag daarom altijd een veiligheidsbril als je slagzeep maakt.
Om de zeep goed te laten kloppen, moet deze voor 70 tot 80 procent uit vaste vetten bestaan. Ideale ingrediënten zijn kokosolie, babassu-olie, palmpitolie en/of sheaboter. Deze stollen niet bij kamertemperatuur en zijn daarom gemakkelijk te verwerken. Het is ook het beste om 20 tot 30 procent plantaardige oliën te gebruiken en wassen te vermijden. Cacaoboter is ook hard bij kamertemperatuur, dus gebruik het met mate.
Je kunt een opgeklopte zeep maken met de bovenstaande instructies. Zulke zepen worden gebruikt als topping of als drijvende zeep. Een drijvende zeep is erg licht door de lucht die erin zit en kan drijven op water. Dit is geweldig als je je zeep meeneemt in bad. Kinderen houden ook van drijvende zeepjes. Als je een drijvende zeep wilt maken van opgeklopte zeep, giet je het opgeklopte zeepmengsel gewoon in een willekeurige zeepvorm of siliconenvorm. Dek de mallen met de zeep af met huishoudfolie en haal ze na ongeveer 24 uur uit de vorm. Als de drijvende zeep 6 tot 8 weken heeft kunnen drogen en rijpen, kan hij worden gebruikt.
Veel badplezier!