Tarwekiemolie is een zeer waardevolle olie voor huidverzorging. De olie die wordt verkregen uit de zaailingen van de tarweplant wordt aanbevolen voor de rijpere, droge huid. Puur toegepast of als toevoeging in crèmes, zou het de celvorming kunnen stimuleren en een voedende beschermende film op de huid achterlaten. Het gebruik van tarwekiemolie in cosmetica is daarom een goede keuze voor bepaalde huidtypes. Spaarzaam gebruikt, kan tarwekiemolie ook worden gebruikt als ingrediënt in zelfgemaakte zeep.
INCI: Triticum Vulgare (Tarwekiem) Olie
Tarwekiemolie extractie
Tarwekiemolie wordt verkregen uit de kiem van tarwekorrels. Deze zijn zeer rijk aan voedingsstoffen en maken tarwekiemolie tot een van de meest gezondheidsbevorderende oliën, die zowel in de keuken als in cosmetica wordt gebruikt. Om het hoge gehalte aan voedingsstoffen in de tarwekiemen tijdens de olie-extractie te behouden, wordt de olie verkregen via het zachte proces van koude persing. Er is echter maar liefst 16.000 kilo tarwe nodig om één liter olie te produceren. De rijkdom aan voedingsstoffen en het complexe extractieproces maken tarwekiemolie tot een van de meest waardevolle plantaardige oliën en een van de populairste producten voor iedereen die graag zijn eigen crèmes maakt.
Tarwekiemolie – ingrediënten en eigenschappen
Iedereen die zijn eigen crème wil maken met tarwekiemolie profiteert van de vele positieve eigenschappen van tarwekiemolie. Tarwekiemolie van hoge kwaliteit heeft een evenwichtige samenstelling van verschillende vetzuren en een uitzonderlijk hoog aandeel essentiële vetzuren die niet door het lichaam zelf kunnen worden aangemaakt. Tarwekiemolie bevat ook de belangrijke vitamines A, B, D, K en een bijzonder hoog gehalte aan vitamine E. Dankzij deze ingrediënten zou tarwekiemolie de vorming en het onderhoud van lichaamscellen kunnen bevorderen, de stofwisseling ondersteunen en beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering.
Producten reclamepartner**
Tarwekiemolie is echter gevoelig en reageert vooral op zonlicht en de UV-stralen die het bevat. Daarom moet het altijd uit de buurt van licht bewaard worden. Ongeopend kan het tot een jaar bewaard worden. Eenmaal geopend moet het in de koelkast bewaard worden en binnen ongeveer zeven weken gebruikt worden. De olie heeft ook een zeer intense geur, waardoor het soms moeilijk is om tarwekiemolie te gebruiken in cosmetica. Als je helemaal niet van de geur houdt, kun je een geraffineerde versie van de huidverzorgingsolie proberen.
Tarwekiemolie in cosmetica
Tarwekiemolie is een populair product dat op verschillende manieren in cosmetica wordt gebruikt vanwege de uiteenlopende effecten. Het maakt haar weer zacht en gezond na zonnebaden en kleuren en maakt een droge, broze of zelfs gebarsten huid weer zacht en soepel. Deze rijke, zware olie wordt echter vooral aanbevolen voor de verzorging van de zeer rijpe en droge huid. Van tarwekiemolie wordt ook gezegd dat het de bloedsomloop kan stimuleren, het bindweefsel strakker kan maken en kan helpen bij striae, zwangerschapsstriemen en littekens. Daarom is tarwekiemolie niet alleen belangrijk voor de cosmetica-industrie, maar ook een populair ingrediënt voor het maken van je eigen crèmes. Een klein nadeel: de intense geur van de olie, die vaak sterk merkbaar is, vooral in het haar. En: tarwekiemolie is een zeer comedogene plantaardige olie. Het bevordert dus de ontwikkeling van huidoneffenheden. Gebruik hem daarom alleen op een droge en zeer droge huid.
Bijwerkingen
Mensen met een allergie die hun eigen crème willen maken met tarwekiemolie moeten wel oppassen, want tarwekiemolie is niet glutenvrij.
Maak je eigen crème met tarwekiemolie
Om te profiteren van de positieve eigenschappen van tarwekiemolie hoef je alleen maar een paar druppels van de pure, donkergele olie toe te voegen aan een conventionele huidverzorgingscrème. Je kunt ook je eigen crème maken met tarwekiemolie, die een aangenaam lichte tarwegeur heeft. Tarwekiemolie is geschikt als basisolie voor de droge, rijpere huid en voor haarverzorgingsproducten voor broos en droog haar en voor het behandelen van gespleten haarpunten.
Tarwekiemolie in natuurlijke zeep
Het nadeel van tarwekiemolie in natuurlijke zeep is dat het de zeep erg zacht maakt. Daarom moeten er altijd voldoende vaste vetten in de zeep worden gebruikt. Omdat tarwekiemolie snel ranzig wordt, is dit helaas ook merkbaar in de afgewerkte natuurzeep. Het is daarom raadzaam om slechts kleine hoeveelheden te gebruiken in de natuurzeep. Een hoeveelheid van maximaal 5% is voldoende.
Pure tarwekiemolie zeep
Pure tarwekiemoliezeep heeft de neiging om erg geel te worden. Dit is echter alleen een visueel probleem. Het risico bestaat natuurlijk dat de natuurlijke zeep snel ranzig wordt. Pure tarwekiemoliezeep is vrij zacht en voelt niet zo goed aan bij het wassen. Het is echter heel fijn en glad, wat een positief aspect is. Tarwekiemoliezeep vormt veel schuim met middelgrote belletjes. Het schuim is dus niet romig. Het gevoel op de huid na het wassen is echter overtuigend. De huid is zacht en glad en de natuurlijke zeep wordt over het algemeen goed verdragen. Een pure tarwekiemoliezeep kan dus zonder problemen worden gekookt als de (naar mijn mening) onaantrekkelijke geel/bruine kleur je niet stoort.