Kneipptherapie is een therapievorm die al meer dan 150 jaar een breed scala aan kwalen verlicht. Het omvat water- en voedingstherapieën en oefentherapieën en maakt gebruik van de helende kracht van veel planten. Het dient meestal als alternatief voor of aanvulling op conventionele geneeskunde en is bedoeld om het welzijn te verbeteren.
De oorsprong van Kneipp therapie
Veel van de toepassingen van de Kneipp therapie zijn terug te voeren op de priester Sebastian Kneipp, geboren in 1821, die de therapie beroemd maakte, hoewel het al voor die tijd veel gebruikt en besproken werd. Het startpunt van zijn onderzoek was zijn eigen ziekte tuberculose, waarvan hij zichzelf genas door het toepassen van waterkuren waarover hij in boeken had gelezen. Vervolgens raakte hij steeds meer geïnteresseerd in de geneeskracht van water en begon hij zijn medestudenten te behandelen volgens zijn bevindingen. Nadat zijn activiteiten hem meerdere malen in conflict brachten met de wet, omdat hij beschuldigd werd van het beoefenen van kuren, belandde Kneipp uiteindelijk in 1855 als priester in het Dominicanenklooster in Wörishofen, waar hij benoemd werd tot geestelijk leidsman en biechtvader. Omdat steeds meer mensen, ook uit de hogere klassen, overtuigd raakten van de genezende krachten van zijn therapieën en wilden profiteren van het toegenomen welzijn, werd Wörishofen al snel erg populair bij het publiek. Niet in de laatste plaats dankzij de goede relaties van Sebastian Kneipp met de Duitse Rijksdag werd Wörishofen in de jaren 1890 een kuuroord. Na lange tournees van lezingen door Europa, waarbij hij ook op audiëntie mocht bij de paus, stierf Sebastian Kneipp in 1897 in Wörishofen nadat hij kanker had gekregen, die hij weigerde operatief te behandelen.
Mogelijkheden en elementen van de Kneipp-kuur
De Kneipp methode bestaat uit verschillende elementen die je kunt gebruiken om acute klachten te verlichten of om preventief iets aan je gezondheid te doen. In principe kan een Kneippkuur door mensen van alle leeftijden worden uitgevoerd. Het belangrijkste element is natuurlijk nog steeds het gebruik van water voor medicinale doeleinden. De bekendste zijn watertrappelen en kneippgieten. Bij watertrappelen loop je ter plekke in koud water, waarbij je ervoor zorgt dat er maar één voet tegelijk in het water staat en de punt van de andere voet naar beneden wijst (de zogenaamde ooievaarswandeling). Het aanbrengen moet ongeveer 30 seconden duren en mag alleen worden gestart als de voeten in het begin warm zijn. Na deze tijd moet je het zwembad verlaten en je voeten opnieuw opwarmen door ze een beetje te bewegen, maar ze niet afdrogen. Dit proces moet verschillende keren worden herhaald. Deze therapie belooft verlichting voor spataderen en migraine in het bijzonder. Er wordt echter ook gezegd dat watertrappelen een geschikte methode is om het immuunsysteem te versterken en longaandoeningen en vele andere klachten te behandelen. Het gieten van water beoogt hetzelfde effect van temperatuurstimulatie, maar is niet beperkt tot de benen en kan op het hele lichaam worden toegepast.
Volwaardige voedingsmiddelen voor welzijn
De voedings- en bewegingstherapieën binnen een kneippkuur zorgen voor een beter welzijn. Door het uitgebalanceerde dieet, dat grotendeels uit volwaardige voedingsmiddelen bestaat, wordt het lichaam niet belast met nutteloze calorieën en voelt men zich over het algemeen beter. Om de Kneipp oefentherapie uit te voeren, moet je vooral comfortabele kleding dragen die je niet beperkt en zo vaak mogelijk op blote voeten lopen, wat Kneipp aanraadde als een verhardingsmethode. Omdat de effecten van geneeskrachtige planten zeer divers zijn, moet je zeker professionele hulp zoeken als je dit onderdeel van de Kneipp therapie wilt uitproberen.
Kneipp kan overal. Zelfs thuis is het relatief eenvoudig om je welzijn te bevorderen met een kneippkuur. U kunt bijvoorbeeld gewoon watertrappelen of water in de douche of badkuip gieten, terwijl de voedings- en bewegingstherapieën sowieso overal kunnen worden uitgevoerd, omdat ze niet plaatsafhankelijk zijn. Je moet een gedetailleerd voedingsplan opstellen en je zo vaak mogelijk in je gezelligste kleren kleden.