Tuinderszeep maken

Mit passender Seifenbanderole für die Gärtnerseife

Gärtnerseife herstellen
Gärtnerseife mit passender Seifenbanderole

Wil je tuinierzeep maken? Ontdek dan hier hoe je zelf zeep kunt maken voor drukke tuiniershanden. En om ervoor te zorgen dat je zelfgemaakte zeep er mooi uitziet en je badkamer siert, vind je hier ook een bijpassende zeepband. De banderol voor de zeep kun je gratis downloaden en voor privédoeleinden gebruiken.

De lente is de tijd om te tuinieren. Want als alles in de tuin weer begint uit te lopen, vinden de meesten van ons het heerlijk om in de tuin te werken. Velen van ons zijn echter zeker bekend met het probleem van gestreste en vuile handen na het werken in de tuin thuis. Grond, hars, resten van planten – je handen krijgen heel wat te verduren. Daarom is het des te belangrijker om je handen na het tuinieren grondig te reinigen en te verzorgen.

Goede reinigingsproducten zijn bijzonder geschikt voor het wassen van de handen. Ze mogen de huid echter niet extra uitdrogen of belasten. Veel mensen gebruiken daarom liever natuurlijke zeep om hun huid te reinigen na het tuinieren. Dit komt omdat geen enkel ander reinigingsproduct de huid zo goed hydrateert en vettig maakt tijdens het wassen, zonder dat dit ten koste gaat van de reinigingskracht.

Waarom tuinzeep maken?

Tuinierzepen zijn zepen die vuile handen reinigen en de gestreste huid verzorgen. Als je tuinmanzeep wilt maken, moet je goed schuimende en reinigende vetten en oliën gebruiken. Dit zijn vooral de vetten die ook veel schuim bevorderen. Het is namelijk het schuim dat tijdens het wassen ontstaat dat de huid reinigt. Schuimende vetten voor zelfgemaakte zeep zijn onder andere de populaire kokosolie, maar ook palmpitolie en babassu-olie.

Om grof vuil te verwijderen, bevatten tuinmanzepen vaak exfoliërende stoffen die zachtjes aarde van bijvoorbeeld de handen verwijderen. Tuinierzepen hebben ook een verzachtende en helende werking – mits er een goed doordacht mengsel van essentiële oliën wordt gebruikt. Je kunt ook hydraterende oliën en vetten gebruiken om je handen te verzorgen tijdens het wassen, wat natuurlijk bijzonder goed is voor een gestreste huid.

Zoals je kunt zien, zijn tuinierzepen niet alleen eenvoudige zeepjes om de huid te reinigen, maar doordachte powerpacks om de gestreste huid te reinigen en te verzorgen.

Gärtnerseife selber machen
Zelfgemaakte zeep met scrub

Wat zit er in een zelfgemaakte tuinzeep?

Het belangrijkste van tuinierzeep is dat het vuil van de huid verwijdert. Tuinieren laat vaak hardnekkig vuil achter op de handen. Geef daarom de voorkeur aan schuimende en goed reinigende zeeprecepten.

Als je veel in de tuin werkt, moet je niet alleen vuil van je handen verwijderen, maar ook plakkerige handen schoonmaken. Grof vuil kun je bijzonder goed verwijderen met exfoliërende bestanddelen in korrelvorm. Deze zijn bijzonder goed in het wegwrijven van plakkerige plekken en vuil. Kies ook voor een licht tot sterk supervettende zeep. De handen van hobbytuiniers zijn namelijk vaak erg gestrest, gebarsten en droog. Overigens wordt overvetten tegenwoordig vaak ondervetten genoemd. Maar het betekent hetzelfde.

Tuinderszeep maken – geschikte ingrediënten

Een goede tuinierzeep moet goed scrubben, voeden en reinigen. Maar welke ingrediënten kunnen dit bereiken?

De volgende ingrediënten zijn bijvoorbeeld geschikt om te scrubben:

  • Amandelmeel
  • Havervlokken
  • Amandelpitten olijfpitkorrels
  • Koffiepoeder of koffiedik
  • Gedroogde, gemalen kruiden
  • Luffa (gemalen of als spons)
  • Fijngemalen abrikozenpitten
  • Geraspte kokos
  • Zeezand
  • Maanzaad
  • Gemalen walnootschalen
  • Lavaklei
  • Papaverzaad

Exfoliërende deeltjes in de zeep hebben verschillende voordelen. In zelfgemaakte tuinzeep helpen ze om sterk vastzittend en plakkerig vuil weg te schrobben. Bij het snoeien van verschillende planten kan plantensap gemakkelijk op de huid terechtkomen. Zulke resten kunnen alleen volledig worden verwijderd door je handen grondig te wassen. Exfoliërende deeltjes helpen hierbij, omdat ze de vastzittende resten goed afschuren.

Exfoliëren verwijdert ook dode huidcellen, waardoor de huid zacht en glad wordt. Latere huidverzorgingsproducten kunnen dan veel beter door de huid worden opgenomen.

Let op: er zijn sterk exfoliërende, soms behoorlijk krassende scrubdeeltjes en de meer zachte ingrediënten om te scrubben. Voor een tuinierszeep gebruiken we meestal de sterk schurende scrubdeeltjes zoals granulaat van amandelpitten, olijfpitten, loofah, maanzaad, zeezand of koffiedik. Kruiden, havervlokken, amandelmeel of lavaklei zijn bijvoorbeeld iets zachter, maar hebben nog steeds een goed reinigend effect.

Thematisch geschikte ingrediënten voor een tuinierszeep

  • Kruiden en kruidenextracten
  • Thee van kruiden en bloemen
  • Komkommers of andere groenten
  • Etherische oliën van kruiden en bloemen

Dergelijke toevoegingen in zepen hebben over het algemeen geen echt verzorgend effect. Toch worden kruiden en kruidenextracten, sappen en groenten vaak gebruikt in doe-het-zelfzepen.

Voedende bestanddelen voor zachte handen en tegen kleine wondjes

Om ervoor te zorgen dat de zelfgemaakte tuinderszeep goed voedt en de huid niet uitdroogt, moet je rekening houden met een hoge superfatting. Voor tuinmanzeep is een superfatting van 7 tot 10 procent zeker aan te raden.

Je kunt ook veel bereiken met de juiste keuze van essentiële oliën. Essentiële oliën geven je doe-het-zelf zeep namelijk niet alleen een heerlijke geur, maar hebben ook een speciaal effect op de huid. Lavendelolie ruikt ook heerlijk in zelfgemaakte zeep. Essentiële lavendelolie verzacht ook de huid. Kamilleolie of essentiële tea tree olie zijn ook geweldige ingrediënten voor zeep. Ze zorgen voor een aangename geur, behandelen zelfs de kleinste wondjes en kalmeren de gestreste huid.

Producten voor een tuinierszeep (aanbiedingen van promotionele partners)**:

[amazon box=”B00N31NSEI” template=”horizontal”]
[amazon box=”B011UG26AY” template=”horizontal”]
[amazon box=”B005A347XI” template=”horizontal”]

Zelf tuinderszeep maken – een kort overzicht van de ingrediënten

Als je tuinmanzeep wilt maken, moet je zorgen voor de juiste combinatie van vetten en oliën. Gebruik voldoende schuimende vetten voor een goede reiniging. Maar het is ook belangrijk dat de zeep goed supervet is en enkele rijke, voedende vetten en oliën bevat, zoals sheaboter en olijfolie. De handen van de gestreste tuinier moeten immers niet alleen schoon, maar ook goed verzorgd zijn. Er moeten ook een of twee exfoliërende ingrediënten in zitten, zodat kleverige plekken en aarde er gemakkelijk afgewreven kunnen worden. Kruidenextracten en etherische oliën hebben een antibacteriële, helende werking en zijn daarom een goede keuze voor tuinierszeep.

Zelf zeep maken?

Wil je graag tuinderszeep maken maar weet je niet hoe? Kijk dan eens op naturseife-und-kosmetik.de. Je vindt er veel tips en instructies over het maken van zeep, evenals recepten, tips en trucs. Als je echter een beginner bent en geen ervaring hebt met zeep maken, is het ebook “Kreative Seifen selber machen” (Creatieve zeep maken ) misschien iets voor jou.

Je maakt tuinderszeep net als elke andere natuurlijke zeep. We hebben een loogoplossing nodig, namelijk natronloog, en vetten en oliën naar keuze. Voor de DIY tuinderszeep gebruiken we een grote hoeveelheid schuimende vetten zoals palmpitolie, kokosolie of babassu-olie. Gebruik ongeveer 20 tot 35 procent van deze vetten en oliën. Houd er echter rekening mee dat een zeer hoog percentage schuimende vetten de huid ook sneller kan uitdrogen.

Vergeet dus de vochtinbrengende oliën en vetten niet. Olijfolie, avocado-olie en sheaboter zijn geweldig. Je kunt nu exfoliërende toevoegingen, essentiële oliën en kruiden aan het zeeprecept toevoegen.

Zelf tuinierzeep maken – een kort overzicht

De zeep wordt vervolgens op de gebruikelijke manier gemaakt van deze ingrediënten. Hiervoor mengen we NaOH en koud water tot een loogoplossing. Vaste vetten zoals kokosolie, babassu-olie of palmpitolie worden gesmolten en gemengd met de oliën.

Zodra de vetten en de loog zijn afgekoeld, worden de twee componenten samengevoegd en geroerd. Zodra het zeepmengsel homogeen is, kunnen de exfoliërende deeltjes en eventuele andere toevoegingen worden gemengd.

Tot slot wordt de zeep geparfumeerd met essentiële oliën en kan dan worden overgebracht naar een mal. De zeep moet nu minstens 24 uur in de mal blijven om een chemisch proces te ondergaan. Na deze tijd kan de zeep in een mal worden gegoten. De zeep wordt in hanteerbare stukken gesneden en moet dan ongeveer 6 weken drogen en rijpen, zodat het verzepingsproces kan worden voltooid.

Bij het maken van zeep is het essentieel dat je je goed verdiept in het onderwerp “zelf zeep maken”. Je moet op de hoogte zijn van de veiligheidsregels voor het maken van zeep en weten hoe je de loogvoor de zeep veilig en op de juiste manier maakt. Als je je eenmaal hebt geïnformeerd, misschien ook via het natuurlijke zeep en cosmetica ebook, staat niets je meer in de weg om zelf zeep te maken.

Download het bijpassende zeepboek

En om ervoor te zorgen dat je tuinderszeep er geweldig uitziet in de badkamer, kun je in het downloadgedeelte van naturseife-und-kosmetik.de een bijpassende banderol voor je zelfgemaakte tuinderszeep vinden. Houd er echter rekening mee dat alle downloadproducten alleen voor privégebruik zijn. Commercieel gebruik is niet toegestaan.

Je kunt de zeepbanden uitprinten en met de hand of vooraf op de computer labelen. Noteer welke ingrediënten er in je DIY tuinderszeep zitten en wanneer je de zeep hebt gemaakt. Plaats vervolgens het zeepbandje om de zeep en zet het vast met een stukje Sellotape.

Na wat wikken en wegen heb ik besloten om de zeepbandjes en een aantal labels als download aan te bieden voor een klein prijsje. Je hebt nu de mogelijkheid om de zeepbandjes te kopen. Volg gewoon het verkoopformulier en download de bestanden direct naar je laptop, tablet of PC. Als je de banderollen privé voor je zeepjes wilt gebruiken, kun je ze in elke gewenste hoeveelheid afdrukken en ze naar wens veranderen of labelen.

En klik hier om te downloaden: Digistore download van de zeepbanden

Meer over tuinierzeep maken

Maak je eigen tuinderszeep

Tuinderszeep met laurierolie

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: