Ze staan helemaal achteraan op de verpakking, nogal onopvallend in tegenstelling tot de enorme productrubriek, en hebben de meest avontuurlijke chemische namen: de ingrediënten van cosmeticaproducten. Door tijdgebrek en omdat het gewoon niet belangrijk lijkt, denken de meeste mensen niet eens na over wat ze eigenlijk op hun huid smeren en in hun eigen lichaam en cellen toelaten. Er zitten een aantal twijfelachtige ingrediënten in cosmetica. Maar welke zijn bijzonder slecht?
In Duitsland zijn meer dan 8000 ingrediënten toegestaan voor cosmetica – maar het feit dat een stof is toegestaan, betekent niet noodzakelijkerwijs dat deze absoluut onschadelijk is. Van veel stoffen wordt vermoed dat ze kankerverwekkend, allergeen, onvruchtbaar of giftig zijn.
Schadelijke ingrediënten in cosmetica
Benzofenon (chemische UV-filter): Komt onder andere weer voor als bescherming voor verpakkingen in de industrie, maar wordt meestal geëtiketteerd als “Benzophenone-3”, ook te vinden in zonnebrandcrèmes.
Siliconen – Siliconen verstoppen de huidporiën en kunnen daardoor vroeg of laat de huidademhaling ernstig belemmeren. Er wordt ook gezegd dat ze het haar en de huid als een film bedekken, wat op lange termijn leidt tot stroachtig, dof haar. Bij het kopen van shampoo is het dus belangrijk om hiermee rekening te houden: Blijf weg van siliconen!
Ftalaten (ook bekend als weekmakers) – we hebben er elke dag mee te maken, ze zitten in kinderspeelgoed, plastic zakken, verpakkingen en zelfs in cosmetica. Er zijn een groot aantal variaties van chemische verbindingen, maar de meeste zijn te herkennen aan het woord “ftalaten”.
Paraffine/petroleum/minerale olie – klinkt goed? In tegenstelling tot wat de naam suggereert, bevat het geen mineralen of voedingsstoffen. Petroleum kan ook zijn plaats hebben in benzine of in de industrie, maar zeker niet in decoratieve cosmetica of verzorgingsproducten. De gevolgen op lange termijn zijn permanente huidbeschadiging en een verminderde huidademhaling door verstopte poriën.
PEG/PPG- Polyethyleenglycol en polypropyleenglycol, deze verbindingen zitten in parfums, lippenbalsems, crèmes en lotions. Ze zorgen ervoor dat de huid meer doorlaatbaar wordt, waardoor gifstoffen gemakkelijker de huid kunnen binnendringen, wat weer kan leiden tot allergieën, genetische veranderingen of huidbeschadiging.
Conclusie: Natuurlijke cosmetica als alternatief
Houd je ogen open als je cosmetica koopt! Het is bijna onmogelijk om alle twijfelachtige ingrediënten op te noemen en we hebben er dagelijks mee te maken. Maar om te voorkomen dat ze uit de hand lopen, moet je bewust winkelen of je eigen cosmetica/verzorgingsproducten maken. Een goed alternatief is om natuurlijke cosmetica te kopen, zoals die van het merk lavera. Fabrikanten van dergelijke producten moeten namelijk afzien van het gebruik van bovengenoemde en andere twijfelachtige ingrediënten.