We haasten ons door de supermarkt, banen ons een weg door de menigte en tegen de tijd dat we bij de hygiëneproducten zijn, hebben we allang niet meer het geduld om een verstandige keuze te maken. Velen van ons grijpen daarom naar het gebruikelijke product als we een eenvoudige handzeep nodig hebben. Maar wat zit er eigenlijk in en is zeep van een zeepfabrikant een alternatief?
Eenvoudige handzepen worden in drogisterijen en supermarkten verkocht voor maar een paar cent. Producten van bekende merken kosten ongeveer 40 tot 80 cent. Hetzelfde geldt voor vloeibare zepen, medicinale zepen en zelfs sommige veganistische producten. Veel consumenten verwachten kwaliteit, vooral als het gaat om veganistische producten. De verpakking van de meeste producten staat ook dicht bij de natuur en suggereert niet dat er te veel chemicaliën in de zepen zitten. Voorzichtigheid is hier echter geboden, want dit is vaak greenwashing. Winkeliers willen een imago van ecologische verantwoordelijkheid creëren dat ze niet waarmaken.
Zeepfabriek of supermarkt – hoe duurzaam is mijn zeep uit de supermarkt?
Bij de industriële productie van zeep draait alles om snelheid en dus eenvoudige werkprocessen. Dit heeft invloed op de keuze van de ingrediënten, die gemakkelijk te verwerken en zo goedkoop mogelijk moeten zijn. Om ervoor te zorgen dat de zeep lekker ruikt, er goed uitziet en voldoet aan de verwachtingen van de consument, voegen industriële fabrikanten meestal geur- en kleurstoffen en conserveringsmiddelen toe aan hun producten. Stiftung Warentest ziet hier een probleem, omdat veel mensen allergisch reageren op deze stoffen. Muskusverbindingen kunnen ook een probleem vormen omdat ze het milieu kunnen vervuilen. Duurzaamheid blijft een rol spelen, want het gebruik van dierlijke ingrediënten zoals vet en botten is nog steeds niet ongewoon. Ecologisch twijfelachtige grondstoffen zoals palmolie worden ook gebruikt, zelfs als ze niet gecertificeerd zijn.
Als je duurzaamheid belangrijk vindt, kun je er altijd voor zorgen dat je vaste zeep koopt in plaats van vloeibare zeep. Ten eerste vermijd je plastic verpakking en ten tweede zijn er geen conserveringsmiddelen en over het algemeen minder additieven nodig voor de productie van vaste zepen. Als dat niet genoeg voor je is en je bent bereid om een hogere prijs te betalen, dan kan gefabriceerde zeep een alternatief zijn. Zeep uit een zeepfabriek biedt zeker een aantal voordelen.
Wat zijn de voor- en nadelen van fabriekszeep?
Natuurlijk kun je niet alle zeepfabrikanten over één kam scheren, maar er zijn een paar fundamentele verschillen tussen zeep uit een zeepfabriek en zeep uit de supermarkt. De bewuste keuze om zeep met de hand te maken betekent dat je het wat rustiger aan moet doen en dat gaat vaak gepaard met een zekere liefde voor het product. De zepen worden gemaakt van vetten zoals olijf-, amandel- en jojobaolie, cacao- of sheaboter en kokosolie. Vrij van chemische ingrediënten betekent echter niet vrij van dierlijke ingrediënten. Producten zoals geitenmelk, honing of bijenwas worden er vaak in verwerkt om de zeep extra hydraterende eigenschappen te geven. In plaats van kunstmatige smaakstoffen gebruiken zeepfabrikanten vaak allergeenvrije parfumoliën of natuurlijke essentiële oliën. De geuren zijn afkomstig van bloemen, planten en specerijen. Over het algemeen is de ingrediëntenlijst dus veel overzichtelijker dan bij de meeste concurrerende producten uit de supermarkt. Dit is een doorslaggevend voordeel, vooral voor mensen met een allergie.
Een ander voordeel van handgemaakte zeep uit de zeepfabriek is dat het echte zeep is. Het is dus gemaakt van natuurlijke oliën en vetten en een loogoplossing. Zulke zepen zijn meestal veel milder en voedzamer. Ze drogen de huid minder uit en zijn zelfs een goede keuze bij verschillende huidproblemen. Zo kan natuurlijke zeep van zeepfabrikanten gebruikt worden voor acne, neurodermitis en psoriasis.
Het nadeel voor veel potentiële kopers is echter de hogere prijs, die wordt gevormd door de dure ingrediënten en de langere tijd die nodig is. De meeste handgemaakte zepen kosten minstens vijf keer zoveel als de goedkoopste alternatieven uit de supermarkt of zelfs meer. Hoewel we dagelijks met het product in aanraking komen, is niet iedereen bereid om voor handgemaakte zeep te betalen.
Geef als eerste een reactie