Reuzel in zeep – Dit klinkt voor veel mensen in eerste instantie misschien twijfelachtig, omdat de meeste mensen plantaardige oliën en vetten gebruiken als zeepingrediënten. Maar als je geen vegetariër of veganist bent, moet je meer te weten komen over de effecten van reuzel in je zeep. Reuzel kan bijvoorbeeld de bekritiseerde palmolie vervangen en zorgt voor een stevige, goed schuimende en lang houdbare zeep.
Reuzel in zeep
Reuzel is een wit vet dat wordt verkregen door varkensvet te smelten. De meeste mensen kennen het van koken. De geur van reuzel is sterk en daarom is reuzel zeker niet de eerste keuze als ingrediënt in crèmes en dergelijke, ook al was reuzel vroeger een populair ingrediënt in zalven.
Voor veel mensen is het ondenkbaar om reuzel te gebruiken in een natuurlijke zeep. Er is echter helemaal niets mis met het gebruik van reuzel als onderdeel van de vetfase. Dierlijke vetten komen vaak voor in commercieel verkrijgbare industriële zepen. Douchegels en shampoos bevatten vaak oppervlakteactieve stoffen die gebaseerd zijn op dierlijke vetten. Waarom zou je dan geen reuzel in zeep gebruiken? Als je geen vegetariër of veganist bent, moet je het vet eens proberen, want zeep met reuzel is bijzonder stevig en vormt ook een aangenaam schuim. Reuzel is ook een ideaal alternatief voor de bekritiseerde palmolie.
Hoeveel reuzel moet worden gebruikt in natuurlijke zeep?
Reuzel kan in bijna elke concentratie worden gebruikt. Zelfs het toevoegen van kleine hoeveelheden maakt al een verschil. Het is een goed idee gebleken om minstens 25% te gebruiken. Als de vetfase in totaal voor 50% uit vaste vetten moet bestaan, is een ideale combinatie 25% reuzel en 25% kokosolie. Babassu-olie kan ook worden gebruikt in plaats van kokosolie, afhankelijk van het huidtype. Hogere hoeveelheden vaste vetten zijn echter ook mogelijk. Varkensreuzel kan zonder problemen worden verwerkt in hoeveelheden tot 75% en is daarom een ideale basis voor vaste en vooral goedkope natuurlijke zepen. Het enige nadeel is dat je de reuzelgeur gemakkelijk ruikt. Dit is de enige reden waarom meestal kleinere hoeveelheden reuzel worden gebruikt in zeep (tot ongeveer 30%). Omwille van het verwerkingsgemak en de eigenschappen van de zeep alleen, zou reuzel echter gemakkelijk in grotere hoeveelheden kunnen worden gebruikt.
Recept zeep met reuzel: Zeep zonder palmolie met reuzel
——————————————-
Tip: Reuzel wordt ook vermeld in mijn zeepcalculator. Met de zeepcalculator kun je in een paar seconden uitrekenen hoeveel loog je nodig hebt voor je zeep met reuzel:
——————————————-
De voordelen van reuzel in natuurlijke zeep
Zepen met reuzel zijn bijzonder stevig en behouden hun vorm, zelfs na herhaaldelijk wassen. Dit is een geweldige eigenschap die palmolie ook heeft. Er kan echter ook worden opgemerkt dat zeep met reuzel ook meer schuimt. Er kan dus worden aangenomen dat reuzel niet alleen zorgt voor stevige zepen, maar ook de schuimvorming ondersteunt.
De belangrijkste voordelen van een zeep met minstens 2% reuzel zijn
- De natuurlijke zeep stolt snel
- De zepen zijn over het algemeen vrij stevig
- Er ontstaat een aangenaam, romig, rijk schuim
- Lange houdbaarheid van de zepen (geen snelle ranzigheid) – mits er geen andere oliën worden gebruikt waarvan bekend is dat ze snel ranzig worden (bijv. zonnebloemolie)
- De zeep ruikt neutraal, zelfs bij hoge concentraties
- Reuzel in hoge concentraties maakt de zeep mooi wit
- Reuzel zorgt er niet voor dat de zeeplijm snel indikt: makkelijke verwerking dus
Deze vele positieve eigenschappen spreken in het voordeel van het maken van een natuurlijke zeep met reuzel. Dierlijke vetten staan in de zeepcalculator voor natuurlijke zeep en cosmetica, net als veel andere dierlijke vetten. De NaOH-verzepingswaarde is als volgt: 0,1397.