Een amandelmelkzeep met avocado-olie en amandelmelk is ideaal voor de verzorging van de gevoelige huid en voor gebruik tijdens het koude seizoen. Als je huid de neiging heeft om uit te drogen door de verwarmende lucht en kou, kan extra zorg bij het wassen geen kwaad. Het recept voor amandelmelkzeep is eenvoudig en ongecompliceerd.
De ingrediënten van amandelmelkzeep met avocado-olie en bijenwas
Avocado-olie is ideaal voor de gevoelige en droge huid en wordt zelfs goed verdragen door mensen met neurodermitis of psoriasis. Er zijn dus genoeg redenen om een voedende zeep van avocado-olie te maken. Omdat een zeep van pure avocado-olie vrij hard is en prettig aanvoelt, maar weinig schuim produceert, wordt er naast een schuimend ingrediënt ook een schuimend vet aan de natuurlijke zeep toegevoegd. We hebben babassu-olie en ricinusolie gebruikt. Als je geen babassu-olie in huis hebt, kun je deze ook vervangen door kokosolie. Een beetje bijenwas zorgt ervoor dat de zeep nog steviger wordt en al een paar uur na het maken gemakkelijk gesneden kan worden. Als basis is amandelmelk gekozen om de hydraterende eigenschappen van de zeep verder te versterken en een romig schuim te creëren. Amandelmelk is ook gemakkelijk zelf te maken.
Opgemerkt moet worden dat de avocado-olie enigszins doorkomt in de natuurlijke zeep, zowel wat betreft de kleur als de eigen geur. De geur moet daarom het beste overeenkomen met de geur van de olie. Omdat de bijenwas ervoor zorgt dat de zeeplijm snel indikt, is dit zeeprecept minder geschikt om te marmeren. Eenvoudige potmarmering is mogelijk, maar meer delicate marmering niet.
Amandelmelkzeep recept met avocado-olie, bijenwas en amandelolie
Voor ongeveer 10 stukken zeep
- 410g avocado-olie
- 400g babassu olie
- 80g amandelolie
- 40g ricinusolie
- 25g bijenwas geel
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH
- 350g amandelmelk ijskoud
En zo wordt het gemaakt
Als je nog nooit zelf zeep hebt gemaakt, moet je eerst even hier kijken.
Volg altijd de veiligheidsregels bij het maken van zeep.
- Bereid de loog uit de eerder bereide en afgekoelde amandelmelk en neem daarbij de veiligheidsregels in acht.
- Doe de avocado-olie, amandelolie, ricinusolie en bijenwas in een pannetje en smelt de bijenwas.
- Laat het mengsel slechts kort afkoelen, want bij ongeveer 60°C begint de bijenwas weer te stollen. Je moet dus blijven werken terwijl het nog heet is.
- Haal de pan van het vuur en bereid de zeepmallen en geurstoffen voor.
- Voeg de loog toe aan de vetten in de pan en homogeniseer met een staafmixer om het mengsel in te dikken.
- Voeg geurstoffen en eventueel kleurstoffen en andere ingrediënten toe, meng alles goed en giet het zeepmengsel direct in de daarvoor bestemde zeepvormen.
- Dek de zeepvormen af en isoleer ze licht.
Na 24 uur is de zeep klaar om in vormen gegoten te worden. De zeep is dan gemakkelijk te snijden en kan na ongeveer vier weken worden gebruikt.
Producten reclamepartner**[amazon box=” B074S3VJDF, 1693597748, B07DCMMNL5″ grid=”3″]