Je eigen lippenbalsem maken? Natuurlijk, want een DIY lippenbalsem is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en kan worden aangepast aan je persoonlijke behoeften. Het is ook erg leuk om je eigen lippenbalsem te maken en je kunt later trots zijn op het resultaat. Een bijzonder lekkere lippenbalsem voor zoetekauwen is de chocolade lippenbalsem met chocolade en chocoladearoma. Wil je weten hoe je zelf lippenbalsem met chocolade kunt maken? Hier vind je het recept voor de chocolade lippenbalsem en natuurlijk gedetailleerde instructies.
Zelf lippenbalsem met chocolade maken
Vooral vrouwen vinden het vaak moeilijk om een reep chocolade voorbij te lopen. Natuurlijk beseft iedereen dat dit geen positief effect heeft op het figuur. Toch kunnen maar weinigen van ons de verleiding weerstaan en grijpen daarom meestal elke dag naar een chocoladereep.
Als alternatief kun je een zelfgemaakte lippenbalsem met chocolade proberen, die met slechts een paar ingrediënten wordt gemaakt en altijd een chocoladesmaak heeft. De lippenbalsem voedt de lippen en smaakt aangenaam chocoladeachtig. Je kunt zelfs je favoriete melanges maken met verschillende smaken, zoals chocolade-karamel, chocolade-aardbei enz. En aangezien de ingrediënten in de lippenbalsem volledig natuurlijk zijn, kan het geen kwaad om ze uit te proberen.
Maak je eigen lippenbalsem met chocolade – recept
De ingrediënten:
- 10 g bijenwas geel of gebleekt
- 10 g cacaoboter
- 8 g amandelolie
- 5 g karitéboter
- 5 g donkere chocolade (van 70%)
- 5 g jojoba-olie
- 3 g ricinusolie
- 5 tot 10 druppels chocoladearoma
- 5 druppels aroma naar keuze, bijvoorbeeld aardbei, vanille, karamel enz
Dit is het basisrecept voor een hydraterende, chocolade lippenbalsem. De vet/oliecombinatie is zeer goed uitgebalanceerd en maakt de lippen zacht en glad. De lippenbalsem is bijzonder geschikt in het koude seizoen, omdat vooral de bijenwas een beschermende film op de lippen legt. Ideaal om aan te brengen voor winterse wandelingen.
Vanwege de bijenwas die erin zit, is de lippenbalsem natuurlijk niet geschikt voor veganisten. Als je geen bijenwas wilt gebruiken, kun je de hoeveelheid sheaboter verhogen tot 12 g en de hoeveelheid cacaoboter berekenen op ongeveer 13 g. Caranaubawas kan ook als alternatief worden gebruikt, maar gebruik hiervan niet meer dan 3 g. De lippenbalsem zal dan iets steviger zijn. Een ander basisrecept voor zelfgemaakte lippenbalsem vind je in het artikel“Zelf lippenbalsem maken“. Of wil je zelf een puur vegan lippenbalsem maken? Je kunt ook een recept voor veganistische lippenbalsem vinden op naturseife-und-kosmetik.de.
Waar kun je de ingrediënten krijgen?
De meeste ingrediënten – vooral de smaken – kun je bestellen bij Dragonspice. Natuurlijk kun je hier ook veel van de ingrediënten krijgen om je eigen chocolade lippenbalsem te maken: (producten van een reclamepartner**)
[amazon box=”B078P3PFP8,B08X6YR2B6″/]
[amazon box=”B01M62EU2Z”/]
Maak je eigen lippenbalsem – instructies
1. Het maken is heel eenvoudig. Neem een bekerglas of een ander hittebestendig vat en weeg de bijenwas hierin af. De bijenwas moet nu gesmolten worden. Nu moet de was gesmolten worden. Aangezien bijenwas een hoog smeltpunt heeft, kun je dit het beste doen in een waterbad. Zet gewoon een kleine pan water op het fornuis, breng het water aan de kook en draai de temperatuur dan helemaal omlaag. Plaats nu het bekerglas (of een roestvrijstalen kom) in de bain-marie en laat de was smelten.
2. Haal de pan van het vuur, haal het bekerglas uit de bain-marie en smelt de afgewogen cacaoboter in de bijenwas. Roer opnieuw en opnieuw. Roer voorzichtig tot de cacaoboter volledig gesmolten is.
Belangrijk: Cacaoboter en bijenwas mogen nooit te heet worden! Dit vernietigt niet alleen de waardevolle ingrediënten, maar kan de boter ook“krakend” maken, wat bijzonder vervelend is op de lippen. Laat de bestanddelen dus maar kort in de magnetron en blijf tussendoor roeren. Een waterbad is eigenlijk geschikter, omdat je de ingrediënten hier beter kunt controleren.
3. Als de cacaoboter en bijenwas gesmolten zijn, kun je de chocolade en sheaboter toevoegen. Deze smelten meestal zonder dat je meer warmte hoeft toe te voegen. Het is belangrijk dat je de sheaboter langzaam in het vet laat smelten. Sheaboter is gevoelig en mag niet te heet worden. Dit zou de vele zeer waardevolle ingrediënten van de voedende sheaboter vernietigen.
4. Ik zou nu aanraden om het bekerglas op het fornuis te zetten of boven een bain-marie te werken. Bijenwas stolt snel zodat het weer kan stollen zodra je de oliën toevoegt. Als je op de kookplaat werkt, voeg dan heel weinig warmte toe en roer alles goed door. Je kunt het bekerglas ook terugzetten in het warme water. Het zal niet meer zo heet zijn. Nu kun je geleidelijk de oliën (die je idealiter al hebt afgewogen in een apart bakje) erdoor roeren. Roer de hele tijd goed door.
4. Haal het vetmengsel van het vuur of uit het warmwaterbad en roer als laatste de smaakstoffen erdoor. De lippenbalsem kan nu in kleine potjes gegoten worden. Klaar.
Zelfgemaakte lippenbalsem – hoe lang is het houdbaar?
De houdbaarheid van een zelfgemaakt cosmeticaproduct hangt vooral af van de versheid van de basisingrediënten. Als we vetten en oliën gebruiken die thuis al een paar maanden in de kast staan, zal het zelfgemaakte cosmeticaproduct niet zo lang houdbaar zijn. Dus als je een chocolade lippenbalsem wilt maken van restjes sheaboter, bijenwas en dergelijke, moet je die snel opmaken.
Als je alle ingrediënten voor de chocolade lippenbalsem vers koopt, is een kant-en-klare chocolade lippenbalsem minstens 6 maanden houdbaar. Voor de houdbaarheid is het ook belangrijk dat er hygiënisch wordt gewerkt. De potjes lippenbalsem moeten daarom goed worden schoongemaakt en ontsmet voordat ze worden gevuld. Ze moeten helemaal droog zijn, want achtergebleven vocht bevordert de kieming. Als je ook al het werkgerei goed schoonmaakt en desinfecteert als dat nodig is, zit je altijd aan de veilige kant.
Overigens: omdat de lippenbalsem alleen uit vetten en oliën bestaat, kan het product niet echt ontkiemen of “bederven”. Dit betekent dat dergelijke producten niet zonder water bewaard hoeven te worden. Het enige dat kan gebeuren is dat je chocolade lippenbalsem op een gegeven moment ranzig wordt. Wanneer dit gebeurt, hangt af van de houdbaarheid van de gebruikte ingrediënten. Het is ook verstandig om het eindproduct altijd donker en koel te bewaren.
Wil je nog meer recepten voor DIY cosmetica ontdekken en misschien zelf een zachte douchecrème, een stevige shampoo of een doucheboter maken? Neem dan een kijkje in het naturseife-und-kosmetik.de ebook DIY cosmetica!