Vrouwenmantel – ontstekingsremmend en samentrekkend

Frauenmantel in der Kosmetik

Frauenmantel
© Hetizia - stock.adobe.com

Vrouwenmantel wordt beschouwd als een vrouwenplant en wordt vaak aanbevolen bij menstruatiekrampen, na en tijdens de zwangerschap en tijdens de menopauze. Je kunt de plant ook gebruiken voor huidverzorging.

Vrouwenmantel (Alchemilla)

Vrouwenmantel is een populaire en bekende tuinplant. De naam Alchemilla komt uit de Middeleeuwen. In die tijd geloofden alchemisten dat ze een onsterfelijkheidselixer konden maken van de druppels op de bladeren. De plant staat ook bekend als een vrouwenmiddel tegen veel kwalen. De geneeskrachtige plant heeft ook veel andere eigenschappen die je kunt gebruiken bij het maken van je eigen zeep of het mengen van je eigen cosmetica. Dus als je nog geen vrouwenmantel in je tuin hebt, moet je zeker een plant aanschaffen.

Botanische naam en variëteiten

Vrouwenmantel behoort tot de rozenfamilie, de botanische naam is Alchemilla vulgaris. Er is ook Alchemilla mollis, de grootbladige tuinmantel en de kleinbladige weidemantel. Alchemilla vulgaris wordt voornamelijk gebruikt in de geneeskunde.

Typisch uiterlijk van vrouwenmantel

Het is een dichte, klontvormende plant die tot 30 cm hoog kan worden. De handvormige bladeren zijn zacht behaard, lichtgroen en fijn getand. De kleine bloemen zitten in pluimen aan lange stengels en zijn geelgroen van kleur. Typisch zijn de “dauwdruppels” op de bladranden en in de bladinzinking op de stengel.

Oorsprong en verspreiding van de vrouwenmantel

De plant was al bekend als geneesmiddel onder Germaanse vrouwen. Tegenwoordig is de plant wijdverspreid in alle gematigde zones van de wereld en is hij populair als tuinplant.

Verzorging en teelt in de tuin

Als vaste, winterharde plant is vrouwenmantel heel gemakkelijk te verzorgen. Ze geeft de voorkeur aan halfschaduwrijke plaatsen en humusrijke, vochtige en losse grond. Na de bloei kunnen de bloemen en bladeren volledig worden teruggeknipt en zal de plant opnieuw uitlopen tot laat in de zomer. De plant zaait zichzelf gemakkelijk uit in de tuin. Als je vrouwenmantel voor medicinale doeleinden wilt gebruiken, moet je op de naam Alchemilla vulgaris letten als je zaden of planten koopt.

Oogsten en gebruik

De bloemen, bladeren en stengels van vrouwenmantel worden in volle bloei geoogst en daarna gedroogd. Ze kunnen ook vers gebruikt worden tijdens de bloeiperiode.
De licht bittere bladeren van de vrouwenmantel kunnen vers door salades worden gemengd.
In de geneeskunde wordt de plant vooral gebruikt voor vrouwenklachten. Thee van vrouwenmantel kan echter ook helpen bij maag- en darmklachten, ontstekingen en catarre.

Gebruik van vrouwenmantel in cosmetica

Vrouwenmantel is sterk samentrekkend en ideaal als tonicum bij huidonzuiverheden en een vette huid. Het wordt gebruikt in crèmes voor de droge huid.

Vrouwenmantel in natuurlijke zeep

Het ontstekingsremmende en antivirale vrouwenmantel kruid is een goede toevoeging in zelfgemaakte zeep. Het is ideaal voor de onzuivere en vette huid. Om de positieve eigenschappen optimaal te benutten, kun je een thee-infusie maken, deze laten afkoelen en vervolgens gebruiken om loog van te maken. Je kunt het het beste gedroogd en fijngemalen gebruiken. Door de ingrediënten een paar uur in olie te laten weken, worden ze minder kriebelig op de huid. De zeep wordt iets groenig tot bruinig door het kruid, dus de groene kleur blijft niet eeuwig.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: