Het is vervelend als je een idee hebt voor een nieuw zeeprecept en er gebeurt iets onvoorziens bij het thuis zeep maken. Een van die problemen die vaak voorkomt is zeeplijm die snel dik wordt. Dit is vooral vervelend als er een uitgebreide marmering was gepland. Maar waarom wordt zeep soms sneller dik dan we zouden willen en wat kunnen we eraan doen?
Thuis zeep maken
Het is geen geheim dat zelf zeep maken soms tot kleine problemen kan leiden. Uiterlijk wanneer je begint met het ontwikkelen van je eigen zeeprecepten, ontstaan meestal de eerste kleine problemen bij het thuis zeep maken.
De meeste kleine problemen zijn echter niet zo tragisch en kunnen met een of twee trucjes opgelost of zelfs helemaal verholpen worden. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de ruwe zeep – dat wil zeggen de zeeplijm – niet wil indikken als er geroerd wordt. Een ander typisch probleem bij het zelf zeep maken is dat de zeeplijm veel te snel indikt en daardoor niet meer knikkert of – in het ergste geval – de zeep niet eens meer in de zeepmal te vullen is.
Maar waardoor kan de zeeplijm te snel indikken? En hoe kan dit probleem in de toekomst worden voorkomen?
Op zoek naar leuke zeepmallen? Producten reclamepartner**
Zeeplijm die te stevig is bij het zelf zeep maken – zelf zeep maken en een typisch probleem
Een veel voorkomend probleem bij het zelf zeep maken is extreem vloeibare zeeplijm die maar niet wil indikken ondanks intensief roeren. In dit artikel lees je wat je in dit geval moet doen en waarom de zeep niet indikt bij het zelf zeep maken:
Zelf zeep maken – de zeeplijm wordt niet dikker
Maar het te snel indikken van de zeeplijm is meestal ook ongewenst. Dit komt omdat het indikken vaak zo snel gaat dat de zeeplijm niet of nauwelijks in de zeepmal kan worden gladgestreken. In zo’n geval ziet de uiteindelijke zeep er niet zo mooi en elegant uit als je misschien had gewild. In sommige gevallen is het ook niet meer mogelijk om geurstoffen, kleuren en andere ingrediënten aan de ruwe zeep toe te voegen.
Toch is het vaak wenselijk dat de zeeplijm tijdens de zeepproductie snel uithardt. Dit scheelt in ieder geval een hoop onnodige roertijd. Als je echter een mooie of zelfs uitgebreide marmering hebt gepland, werkt het snel indikken van het zeepmengsel averechts. Fijn marmeren en zelfs eenvoudig kleuren is dan nauwelijks mogelijk.
Hoe voorkom je dat de zeeplijm snel indikt bij het zeep maken?
Om te voorkomen dat de zeeplijm snel indikt, kun je onderstaande adviezen opvolgen:
- Gebruik niet te veel vaste vetten in het zeeprecept (liefst minder dan 40%) -> meer over de ideale combinatie van vetten bij het zelf zeep maken.
- Verminder de hoeveelheid water niet (te veel) .
- Vermijd parfumoliën die ervoor zorgen dat de zeeplijm snel indikt (dit zijn vooral bloemengeuren, vooral rozen).
- Een ander belangrijk punt is de werktemperatuur: laat loog en vetten altijd goed afkoelen en werk niet te heet. De ervaring leert dat de zeeplijm veel sneller indikt dan wanneer je op koude temperaturen werkt.
- Te koud werken is echter ook niet aan te raden. Als de loog en oliën te koud zijn, zullen de vaste vetten in het mengsel stollen en zal de zeeplijm hard worden. Werk daarom, indien mogelijk, nooit onder 30° C loogtemperatuur.
Als je merkt dat de ruwe zeep binnen een paar seconden extreem snel dik wordt, moet je na het gieten van de zeep nog eens goed nadenken of de hoeveelheid NaOH wel goed uitgebalanceerd of berekend is. Te veel NaOH kan ook een reden zijn waarom de zeep ongewoon snel dik wordt.