Wat er mis kan gaan bij het maken van zeep – zeeplijm wordt niet dik

Was tun, wenn die Rohseife trotz langem Rühren flüssig bleibt?

Seifenleim dickt nicht an
Manchmal dauert es eine Weile bis die Seifenmasse dicker wird. Hier ist Geduld gefragt.

Het kan altijd gebeuren dat er iets niet werkt als je zelf zeep maakt – een veelvoorkomend probleem: de zeeplijm wordt niet dik! Lees hier waarom dit kan gebeuren en wat je moet doen om dit probleem te voorkomen.

Probleem bij zeep maken: Zeeplijm wordt niet dik

Iedereen die zelf zeep maakt, wordt wel eens met deze situatie geconfronteerd: Je roert en roert, maar de zeeplijm of de ruwe zeep in de pot wil maar niet indikken. Het probleem hiermee is dat de ruwe zeep zo vast mogelijk moet zijn voordat het in een zeepmal wordt gegoten. Dit maakt het gemakkelijker om een gelfase te creëren en minimaliseert het risico dat de zeeplijm loslaat.

Dus wat te doen? Als kan worden uitgesloten dat er sprake is van een fout (weegfout? NaOH verkeerd berekend?…), moet het zeeprecept nauwkeuriger worden bekeken. Sommige plantaardige oliën kunnen het indikken van de ruwe zeep vertragen; dit is vaak het geval bij olijfoliezepen . Dus als je een groot aandeel olijfolie in je zeeprecept hebt opgenomen, kan dit de reden zijn waarom de zeeplijm niet wil indikken.

Naast olijfolie zijn oliën die het indikken vertragen zonnebloem- en saffloerolie, die de zeep ook erg zacht maken en daarom sowieso maar spaarzaam moeten worden gebruikt. Maar ook te veel water gaat snelle indikking tegen. Het kan natuurlijk zijn dat er een rekenfout is gemaakt of dat er gewoon per ongeluk te veel water is toegevoegd.

Als je zeker weet dat je de hoeveelheid NaOH goed hebt berekend (bij twijfel, reken dan opnieuw), blijf dan gewoon ijverig roeren met de staafmixer totdat de zeeplijm dikker wordt. Hoge schuifkrachten zijn hier het meest effectief. Je kunt de gemengde zeeplijm ook gewoon even laten staan en vijf minuten later nog eens roeren. Als je thuis een parfumolie hebt waarvan je weet dat die de ruwe zeep snel dikker maakt, kun je dit aan de zeeplijm toevoegen.

Producten reclamepartner*:

[amazon box=”B0748Y6RNV,B00A925G3A,B01N4DGK0S” grid=”3″]

Zeeplijm wordt niet dikker – Wat zijn de mogelijke redenen?

  • Ongebalanceerd zeeprecept (te veel oliën en te weinig vaste vetten, hoog aandeel olijfolie, saffloer- of zonnebloemolie)
  • Weegfout: er is te veel vloeistof afgewogen of de NaOH-hoeveelheid is verkeerd afgewogen (te weinig NaOH)
  • Rekenfout: NaOH- of waterhoeveelheid verkeerd berekend

De zeeplijm dikt niet in – ondanks een uitgebalanceerd recept? Als al het roeren niet helpt en de ruwe zeep vloeibaar blijft of zelfs scheidt, moet het mengsel worden weggegooid. Soms is het niet meer mogelijk om een weegfout precies te traceren. Het is in ieder geval niet onwaarschijnlijk dat de NaOH in een te kleine hoeveelheid is afgewogen. Als dit het geval is, zul je later niet veel plezier hebben van de zeep.

Om dit soort fouten in de toekomst bij het maken van je eigen zeep te voorkomen, moet je altijd het tweemaal berekende zeeprecept bij de hand hebben en alle ingrediënten afvinken nadat je ze hebt afgewogen. Vergelijk bij deze stap altijd precies of de afgewogen hoeveelheid overeenkomt met de informatie in het zeeprecept. Het is immers vervelend als een hele partij de vuilnisbak in moet.

Tips en trucs om zelf zeep te maken

Je kunt ook tips en hulp, recepten, beschrijvingen van het maken van zeep etc. vinden in de natuurlijke zeep en cosmetica ebooks:

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: