Essentiële oliën zijn vooral populair in natuurlijke cosmetica. Ze worden vooral gebruikt om te geuren, maar kunnen ook een effect hebben op het lichaam en de geest. Maar wat zijn essentiële oliën eigenlijk? En is er iets waar je op moet letten als je ze gebruikt?
Natuurlijke geur in cosmetica? Wat zijn essentiële oliën?
Essentiële oliën worden gevormd in de verschillende delen van een plant, zoals bladeren, wortels, hout en bloemen. Ze worden rechtstreeks geproduceerd in de cellen van de plantendelen en worden opgeslagen in klieren of oliecellen. Als ze in de lucht terechtkomen, vervliegen ze snel, vandaar de term etherisch (delicaat, hemels, ongrijpbaar).
Essentiële oliën zijn echter geen oliën in de gebruikelijke zin van het woord. In plaats van vettige vlekken laten ze alleen een geur achter die kenmerkend is voor de plant. De geur is nog steeds waarneembaar wanneer de vloeistof volledig is verdwenen voordat deze ook verdampt. Het is daarom heel belangrijk om de oliën altijd in donkere en goed afgesloten verpakkingen te bewaren. We kunnen de vraag “Wat zijn etherische oliën?” dus als volgt beantwoorden: etherische oliën zijn de karakteristieke, snel vluchtige geuren van planten.
Wat essentiële oliën doen
Essentiële oliën zijn veelzijdig en hebben, afhankelijk van de olie, een positief effect op lichaam en geest. Ze kunnen stemmingsverbeterend of kalmerend zijn. Andere voeden de huid of hebben een antibacteriële werking. Ze beïnvloeden onze hormoonspiegels en bevorderen de gezondheid van de lichaamseigen cellen. Ze kunnen ook op verschillende manieren worden gebruikt. Ze kunnen worden gebruikt als kamergeur, in massageoliën en crèmes, toegevoegd aan een ontspanningsbad ’s avonds of geïnhaleerd. Vaak zijn slechts een paar druppels van een olie voldoende om een positief effect te bereiken.
Al in de oudheid kende men de helende krachten van oliën. Ze werden als kostbaar beschouwd en werden gebruikt in medicijnen en cosmetica. In de loop der jaren ging de kennis over het belang ervan geleidelijk verloren, vooral in de westerse wereld. Vooral de tijd van de heksenverbrandingen leidde tot een fataal verlies van kennis door de moord op veel wijze vrouwen. Sommige oliën zoals lavendel en pepermunt overleefden de tijd echter en vonden hun weg naar de moderne geneeskunde. Beetje bij beetje wordt verloren kennis nu herontdekt in dit land. Een grote hulp hierbij is China, een land dat rijk is aan tradities, waar mensen zich altijd bewust zijn geweest van de waarde van essentiële oliën.
Tegenwoordig zijn de oliën een alternatief voor de synthetische geurstoffen die in de industrie worden gebruikt, zoals die in roomsprays en parfums. Ze worden ook gebruikt als een natuurlijk alternatief voor parfumoliën bij het maken van zeep en andere zelfgemaakte cosmetische producten.
Wat je in gedachten moet houden
Vanwege hun intense werking zijn slechts enkele essentiële oliën geschikt voor kleine kinderen. Echter, zogenaamde zachte oliën zoals lavendel en roos kunnen in lage doseringen gebruikt worden voor kinderen. Deze oliën worden echter alleen gebruikt in cosmetica zoals badproducten, crèmes etc. Ze mogen nooit puur op de huid worden aangebracht!
Essentiële oliën mogen ook nooit onverdund gebruikt worden op volwassenen. Neem altijd de aanbevolen dosering in acht om de huid en slijmvliezen niet onnodig te irriteren. Het gebruik van bepaalde essentiële oliën zoals kaneel of rozemarijn moet ook vermeden worden tijdens de zwangerschap en borstvoeding.
Samengevat volgen hier enkele waarschuwingen en regels voor het juiste gebruik van essentiële oliën: Gebruik van essentiële oliën.