Lanoline in natuurlijke zepen en crèmes

Lanolin als Zusatz für cremige Naturseifen

Wollwachs Lanolin
© HLPhoto- stock.adobe.com

Lanoline staat ook bekend als wolwas of wolvet. Het vet dat wordt geproduceerd door de talgklieren van schapen wordt veel gebruikt in cosmetica. Het wasachtige vet wordt gebruikt als toevoeging in crèmes en zalven en bij de productie van zeep.

Lanoline in crèmes en zepen

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt lanoline of wolwas gewonnen uit de wol van schapen. De dieren produceren lanoline via hun talgklieren. Wanneer de wol wordt gewassen, wordt de lanoline opgelost en komt het in het waswater terecht. Vervolgens worden zuren gebruikt om de lanoline van het water te scheiden. De zuivere was kan dan worden geëxtraheerd met behulp van separators. Deze geëxtraheerde lanoline wordt in verschillende stappen gezuiverd. Desondanks heeft lanoline, zoals het bij ons thuis wordt afgeleverd, nog steeds een duidelijk kenmerkende geur. De grondstof is zeker niet geschikt voor veganisten en ook veel andere mensen vinden het idee om lanoline in crèmes of natuurlijke zepen te gebruiken nogal afstotelijk. De grondstof is echter zeer geschikt voor de productie van crèmes en voor het zelf maken van zeep.

Algemene informatie over lanoline

De grondstof heeft een smeltpunt van 40°C en wordt gesmolten met de andere vetten, zowel bij de zeepproductie als bij het maken van je eigen crèmes. Het is misschien het vermelden waard dat de gelachtige pasta moeilijk te doseren is omdat het erg kleverig is. Het doet een beetje denken aan honing.

Zoals gezegd is lanoline niet voor iedereen even lekker. Het moet echter ook gezegd worden dat sommige mensen allergisch zijn voor lanoline. Iedereen die hier problemen mee heeft, moet zeker onmiddellijk stoppen met het gebruik van het zelfgemaakte product en stoppen met het gebruik van lanoline.

Maak je eigen zeep met lanoline

Lanoline is een zeer goede toevoeging in zelfgemaakte natuurlijke zeep. De zepen worden erg romig en hydraterend. Lanoline heeft niet alleen een voedende en hydraterende werking, maar verhoogt ook de schuimende eigenschappen van de natuurlijke zeep. Daarom komt de grondstof vaak voor in zeeprecepten met zout en in scheer- en haarzepen. In haarzepen heeft lanoline ook het effect dat het haar glanzenden makkelijk doorkambaar wordt. Er is echter één nadeel: de grondstof heeft een sterke eigen geur, die in hoge doses kan doorkomen. Het is daarom alleen geschikt voor natuurlijke zepen die sterker geparfumeerd zijn. In ongeparfumeerde zepen vind ik het eerder onaangenaam.

In natuurlijke zepen mag alleen lanoline worden gebruikt. Je kunt vaak zogenaamde lanoline alcohol vinden in winkels voor roerbenodigdheden. Dit is echter het onverzeepbare bestanddeel van lanoline. Dit maakt de grondstof vrij ongeschikt voor het koken van zeep.

Lanoline bij het zelf maken van crèmes en zalven

Lanoline is een zeer goede grondstof voor de droge, schilferige en rijpere huid en wordt ook vaak gebruikt in zalven voor de gerichte verzorging van sterk schilferige huidzones. Het kan dezelfde hoeveelheid water in gewicht opnemen en kan daarom ook worden gebruikt als emulgator of co-emulgator. Door de HLB-waarde van 4 vormt het W/O-emulsies. De vetfase moet een minimumgehalte van 50% hebben.

Puur als zalfbasis of als vochtinbrengend additief ongeveer 2 tot 8%.

Lanoline heeft verzachtende eigenschappen. Het regenereert de huid en maakt haar soepel en glad. Lanoline is zeer geschikt voor de droge en door barrières beschadigde huid.

Recepten met lanoline:

Rijke rozencrème

Wind en weer crème

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: