Zelf zeep maken is voor veel mensen een hobby. Daar hoort bij dat je steeds weer nieuwe dingen uitprobeert. Experimenteren hoeft niet alleen betrekking te hebben op de zeeprecepten zelf, want er zijn ook veel mogelijkheden als het gaat om het ontwerp van de zeep. Ervaren zeepmakers kunnen verschillende swirltechnieken en procedures gebruiken om een gemarmerde zeep te maken en visueel indrukwekkende resultatente bereiken. Hier presenteer ik een eenvoudige swirltechniek die zelfs beginners kunnen gebruiken om geweldige effecten te bereiken en zelf heel bijzondere zepen te maken.
Zeep marmeren voor prachtige zelfgemaakte zepen
Als je al enige ervaring hebt met het zelf maken van zeep, wil je misschien iets nieuws proberen. Als je eenmaal je eerste zeeprecepten hebt gekookt en misschien ook je eigen ideeën en recepten hebt gerealiseerd, zul je nieuwsgierig zijn om verder te experimenteren. Veel kooksters proberen dan hun eerste melkzeep uit of koken een zoutzeep of pekelzeep.
Maar vooral de vele leuke zeepmarmertechnieken zijn verleidelijk. Met zeep marmering kun je je zelfgemaakte zeep een geheel eigen uitstraling geven en er een blikvanger van maken in de badkamer. Er zijn natuurlijk talloze uitgebreide en ingewikkelde marmeren technieken. Om te beginnen kun je echter een vrij eenvoudige methode proberen. De swirl die ik hier presenteer is heel eenvoudig te maken. Je kunt deze marmering met een willekeurig aantal kleuren maken.
Zeep marmering – waar moet je op letten
Ik heb al een aantal ideeën voor zeepmarmering gepresenteerd, waaronder het maken van zeepcupcakes, zeebrieszeep en de zogenaamde lepelwerveling. Als je nog meer wilt uitproberen, kun je ook het eBook “Zeep marmeren en vormgeven” downloaden. Hierin presenteer ik nog meer marmertechnieken voor zelfgemaakte zeep.
Update: Het ebook is niet meer in deze vorm beschikbaar. In plaats daarvan kun je de vele geweldige technieken voor het marmeren van je zepen vinden in mijn grote gids Creatieve zepen – makkelijk zelf te maken.
Deze zeep marmering is niet moeilijk, maar je moet wel al wat ervaring hebben met zeep maken. Want soms moet je snel werken. Als je je eigen zeeprecept wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat de zeeplijm lang vloeibaar blijft. Dit is belangrijk om de zeep te kunnen marelleren. Een vaste zeeplijm is namelijk niet meer te gieten en fijn marmeren is dan niet meer mogelijk.
Het is gunstig als er een evenwichtige verhouding is tussen vloeibare oliën en vaste vetten. Ingrediënten als stearinezuur, bijenwas of cacaoboter zorgen ervoor dat de zeeplijm snel indikt en zijn daarom minder geschikt voor marmering. Veel parfumoliën hebben ook de neiging om de zeeplijm snel te laten stollen. Verder is het verstandig om de hoeveelheid water in het zeeprecept niet te veel te verminderen en vetten en loog altijd goed te laten afkoelen (25° C tot max. 30° C). Dit zijn de beste omstandigheden voor zeeplijm om lang vloeibaar te blijven.
Hoe je zeep succesvol te marmeriseren – samenvatting:
- Trek ruim de tijd uit voor het marmeren van je zeep.
- Werk altijd koud. Zorg ervoor dat de benodigde vetten en oliën en de loog goed zijn afgekoeld. Dit voorkomt dat de zeeplijm zo snel indikt.
- Verminder de hoeveelheid water niet bij het marmeren van zeep. De zeeplijm blijft namelijk langer vloeibaar bij een hoger aandeel water.
- Zorg voor de juiste combinatie van vetten en oliën. Vermijd het gebruik van veel vaste vetten.
- Plantaardige oliën die rijk zijn aan oliezuur verzepen langzaam en houden daardoor de zeeplijm lang vloeibaar. Na een gelfase krijg je met deze oliën echter toch een mooie vaste zeep.
- Stearinezuur, verschillende wassen of cacaoboter zorgen ervoor dat de zeeplijm snel indikt. Voor uitgebreide zeepmarmering is het daarom aan te raden om deze ingrediënten te vermijden of alleen in zeer kleine hoeveelheden te gebruiken.
- Gebruik alleen parfumoliën die de zeeplijm niet dikker maken. Gebruik bij het marmeren ook alleen parfumoliën die de zeep niet verkleuren.
- Een beetje suiker in de loog zorgt ervoor dat de zeeplijm langer vloeit.
- Bereid je werkplek goed voor: Bereid de zeepmal voor en houd de kleuren bij de hand. Dit bespaart later tijd.
In plaats van marmering wordt vaak de term“swirling” gebruikt. Het is een Engelse term en betekent zoiets als wervelen. Als je op internet zoekt naar speciale technieken, vind je ze onder de term swirling of swirling techniques.
Het juiste zeeprecept voor swirlen
Als je je zeep wilt verfraaien met een swirl, moet je op een paar dingen letten. Want als je zeeplijm lang vloeibaar blijft, heb je simpelweg meer tijd om grondig te werken. Het is belangrijk om een hoog percentage stabiele basisoliën in je zeeprecept te hebben. Gebruik 50 tot 60 procent oliezuurrijke plantaardige oliën zoals zonnebloemolie h.o., abrikozenpitolie of olijfolie, die ervoor zorgen dat de lijm lang vloeibaar blijft.
Plantaardige oliën met een hoog oliezuurgehalte (h.o.), die bijzonder rijk zijn aan oliezuur, zijn zeer geschikt. Ze hebben ook het voordeel dat ze, in tegenstelling tot de oorspronkelijke oliën, niet snel ranzig worden. Om de eigenschappen van je zeeplijm verder te verbeteren, kun je suiker gebruiken. Roer de suiker gewoon door het water voor de loog.
Gedestilleerd water voor de loog | 25 tot 30 % van de totale hoeveelheid vet |
3 tot 4 theelepels suiker | per 500 g totaal vet |
20 tot 25 % schuimvetten zoals kokosolie of babassu-olie | op basis van de totale hoeveelheid vet |
50 tot 65 % plantaardige oliën rijk aan oliezuur | op basis van de totale hoeveelheid vet |
Indien nodig ongeveer 15 tot 20 % karitéboter | Verwerkingstemperatuur loog/vetten ca. 28 tot 32 °C |
Zeep mengen – voorbeeldrecept
Voor ca. 1000 g zeep
- 250 g kokosolie
- 250 g zonnebloemolie high olec (barst niet zo snel)
- 150 g olijfolie
- 100 g karitéboter
- 50 g amandelolie
- 50 g koolzaadolie
- 30 g ricinusolie
- Hoeveelheid water en NaOH afhankelijk van het gewenste oliegehalte
- 7 theelepels suiker
- Kleur- en geurstoffen naar keuze
Tips: Als je geen ervaring hebt met zeep maken, kun je ons eBook“Maak je eigen creatieve zeep” downloaden. Volg altijd de veiligheidsinstructies bij het maken van zeep!
Voorbereiding:
- Je kunt nu zoals gewoonlijk de zeeplijm maken. Zorg dat je geschikte beschermingsmiddelen hebt en volg de veiligheidsinstructies voor het zelf zeep maken. Doe dus een veiligheidsbril en handschoenen aan. Denk er ook aan om je kleding te beschermen tegen loogspatten en de zeeplijm.
- Los eerst de suiker op in het water. Nu kun je de loog maken. Werk in de gootsteen en voeg langzaam de eerder afgewogen NaOH toe aan het koude water. De loog moet nu afkoelen tot een temperatuur van ongeveer 30 °C.
- Smelt ondertussen de vetten. Weeg hiervoor de kokosolie af in een pan en smelt deze op een laag vuurtje op het fornuis. Voeg dan zoals gewoonlijk de sheaboter toe, maar haal de pan eerst van het vuur.
- Voeg dan de oliën toe aan de vetten in de pan en laat alles afkoelen tot ongeveer 30°C.
- Zodra de gewenste temperatuur bereikt is, giet je de loog door een fijne zeef in de pan met de vetten.
- Roer nu zoals gewoonlijk en emulgeer met een staafmixer. Let op: De zeeplijm moet goed geëmulgeerd zijn en slechts licht ingedikt. Het moet nog goed vloeien.
Zelf zeep maken – hoe de techniek werkt
1. Marmeren is eenvoudig te doen: Zodra de zeeplijm is aangemaakt met loog en vetten en heel licht is ingedikt, kan het worden verdeeld over verschillende bakjes (afhankelijk van de gewenste hoeveelheid kleuren). De delen worden vervolgens gekleurd met zeepkleurstoffen of pigmenten.
2. Giet nu ongeveer 1/3 van de onderste kleur in de zeepmal.
3. Giet geleidelijk kleine hoeveelheden van de resterende kleuren in de mal. Je kunt kriskras door de mal werken, waarbij je elke kleur één keer in de lengte door de mal giet. Op deze manier kun je gemakkelijk meerdere lagen van verschillende kleuren gieten.
4. De kleur die de onderste verflaag vormt, moet bovenop worden gegoten.
5. Zeeplijmresten in verschillende kleuren worden er gewoon bovenop gegoten (of gladgestreken).
6. De zeep moet altijd goed geïsoleerd zijn, zodat deze een gelfase doormaakt. De gelfase maakt de zeep namelijk echt stevig en de kleuren hechten zich aan elkaar. Bevorder daarom de gelfase door de zeepmal warm in te pakken. Je kunt hem ook op een warme kruik leggen. Na ruim 24 uur kan de zelfgemaakte zeep uit de mal worden gehaald. Het resultaat is dan zichtbaar na het snijden.
7. Na ongeveer 4 weken rijpen is de zeep klaar om uit te proberen. Een langere rijpingstijd is echter altijd goed, omdat de zeep dan harder wordt en minder vet is bij het wassen.
Zoals je ziet is dit een heel eenvoudige swirltechniek voor zepen waarmee je bijna niet de fout in kunt gaan. Deze marmertechniek is dan ook bijzonder geschikt voor beginners die swirlen willen uitproberen. Je bent helemaal vrij in de kleurverdeling en kunt twee kleuren, drie of meer kleuren gebruiken. Om te beginnen kun je de methode gebruiken met twee of drie kleuren. Als alles goed werkt, kun je de volgende keer gewoon meer kleuren gebruiken voor een mooie, kleurrijke zeep. Natuurlijk ziet de marmering er ook prachtig uit als je maar twee kleuren gebruikt.
Als de zeeplijm uiteindelijk toch steviger wordt, giet je de overgebleven zeeplijm gewoon in de zeepmal. Dit geeft ook interessante effecten.
Als je de zeep uit de zeepmal hebt gehaald, wordt het spannend. Dit is het moment waarop je de zeep in handzame zeepstaafjes snijdt. Je zult zien dat elk stuk zeep er anders uitziet en je bent meestal verrast door het eindresultaat.