Maak je eigen zeep met citroengras

Seife bei unreiner Haut und Mischhaut

Seife mit Lemongras
Seife mit Lemongras und grüner Tonerde

Zeep met citroengras heeft een aangename citrusgeur. Ze revitaliseert en verfrist de huid. Onze citroengraszeep is uitsluitend geparfumeerd met natuurlijke essentiële citroengrasolie. Hazelnootolie, sheaboter en olijfolie geven de zeep het gewenste hydraterende effect en een aangename textuur. Babassu-olie en ricinusolie zorgen voor veel schuim dat lang stabiel blijft. De focus van dit zeeprecept ligt op het reinigen van de vrij vette huid, daarom worden niet-comedogene lipiden, groene klei en natuurlijk verse citroengras etherische olie gebruikt.

Zeep met citroengras en plantaardige lipiden voor de vette huid

Reinig en verwen je huid in één stap: met een frisse en verkwikkend geurende citroengraszeep. Je kunt natuurlijk ook heel eenvoudig je eigen zeep met citroengras maken. Je vindt de instructies hier op naturseife-und-kosmetik.de en in ons ebook met gedetailleerde stap-voor-stap instructies.

Voor deze zeep met essentiële citroengrasolie worden plantaardige oliën en vetten gebruikt. Sheaboter en olijfolie verwennen de huid met vitaminen en andere waardevolle ingrediënten. Ze zorgen ervoor dat de zeep met citroengras voedend en mild voor de huid is.

Koolzaadolie en hazelnootolie zijn stabiele basisoliën die de zeep een lange houdbaarheid en een aangenaam gevoel geven. Babassu olie is een niet-comedogeen schuimend vet dat veel schuim geeft maar de huid beschermt tegen onzuiverheden . Het is een goed alternatief voor het populaire schuimende vet kokosolie.

Citroengraszeep voor een heldere huid en een geweldige geurbeleving

Een zelfgemaakte zeep moet natuurlijk lekker ruiken. Een frisse citrusgeur is bijzonder aangenaam, activeert de geest en vrolijkt het humeur op.

Er zit alleen één addertje onder het gras: essentiële citrusoliën zijn helaas niet stabiel in zeep. Ze verdampen snel en daarom worden citroenolie, sinaasappelolie of limoenolie niet graag gebruikt in zelfgemaakte zeep. Het is immers zonde als de aanvankelijk heerlijk ruikende zelfgemaakte zeep al na een paar dagen of weken zijn geur verliest.

Een geweldig alternatief voor citroenolie is citroengrasolie. Citroengrasolie is de olie die wordt gewonnen uit de bladeren van het zoete gras. Het is overigens dezelfde plant als citroengras, alleen worden hier twee verschillende termen gebruikt voor dezelfde plant.

Product reclamepartner**

[amazon box=”B07ZL2ZCLN”]

Essentieel citroengras heeft een frisse en citroenachtige geur in de zeep. In tegenstelling tot citroenolie is de geur echter stabiel. Daardoor blijft hij heel lang in de zeep met citroengras en ruikt de zelfgemaakte zeep zelfs na vele maanden bewaren nog steeds citroenachtig en fris.

Recept voor zeep met citroengras

Totale hoeveelheid vet 1000 g (kan natuurlijk op verzoek individueel worden verhoogd of verlaagd)

Volg altijd de veiligheidsinstructies en lees je goed in over het maken van zeep voordat je je eerste zeep met NaOH maakt. Ik raad het ebook Kreative Seifen einfach selber machen van naturseife-und-kosmetik.de aan. Je kunt het ebook hier bestellen via naturseife-und-kosmetik.de of als Kindle ebook via Amazon:

[amazon box=”B08439SR1P”]

De bereidingsinstructies zijn gericht op iedereen die al enige ervaring heeft met het maken van zeep of zich in ieder geval grondig in het onderwerp heeft verdiept. Omdat hier geen hoeveelheden NaOH worden gepubliceerd, moet de exacte hoeveelheid NaOH worden berekend met behulp van een zeepcalculator . De hoeveelheid NaOH hangt in ieder geval af van de gewenste mate van superfatting (loogtekort) die de afgewerkte zeep moet hebben en verschilt daarom van persoon tot persoon.

Zeeprecept voor citroengraszeep

De zeep wordt op de gebruikelijke manier gemaakt: bereid alle benodigde keukengerei voor. Dit omvat een tot op de gram nauwkeurige weegschaal, een staafmixer, een pot voor het mengen van de vetten en oliën, een stevige bak voor het mengen van de loog, roerstaafjes, lepels, een fijne zeef, de gewenste zeepvorm en natuurlijk persoonlijke beschermingsmiddelen bestaande uit stevige rubberen handschoenen en een veiligheidsbril.

Maak de loog. Weeg hiervoor het ijskoude water af. Voeg nu de NaOH-kristallen toe aan het water. De makkelijkste manier om dit te doen is door ze van tevoren af te wegen in een apart bekerglas en ze dan langzaam en voorzichtig in het water te laten druppelen.

Belangrijk voor deze stap: werk altijd met een veiligheidsbril en handschoenen.

In de volgende stap weeg je de babassu-olie af en smelt je deze op laag vuur in een bain-marie of magnetron. Je kunt nu de afgewogen sheaboter smelten in de warme, vloeibare babassu-olie.

Belangrijk voor deze stap: Gebruik altijd zo weinig warmte als nodig is. Sheaboter mag niet te heet worden.

Zodra de sheaboter ook gesmolten is, kun je hazelnootolie, olijfolie en koolzaadolie toevoegen in de juiste hoeveelheden. Roer het mengsel voorzichtig door.

Is de loog afgekoeld? Voel met je hand aan de buitenkant van de loogpot of gebruik een thermometer om te controleren of de loog nog heet is. Als het ongeveer lauw is, kun je doorgaan.

Belangrijk bij deze stap: Zorg er altijd voor dat je niet in contact komt met de loogoplossing, want deze is zeer corrosief.

Zodra de loog en het vet zijn afgekoeld, is de volgende stap het aantrekken van handschoenen en een veiligheidsbril. Voeg de loogvloeistof toe aan de vetten in de pot en meng alles goed door elkaar met een grote lepel of houten lepel. Werk nu verder met de staafmixer en dik het hele mengsel in. Giet nu de citroengras etherische olie in de pan en roer goed door.

Als je met de klei wilt marmeren , haal dan ongeveer de helft van het licht ingedikte zeepmengsel eruit en giet dit in een aparte bak. Voeg de klei toe en roer kort maar grondig met een staafmixer. Als de klei zich heeft verspreid, kun je het gekleurde deel van de zeeplijm bij het overgebleven deel in de pot doen en kort met een lepel door het mengsel halen.

Je kunt het zeepmengsel nu in de voorbereide zeepmal gieten. Dek af en laat ruim 24 uur in de mal staan. Als je de zeepmal afdekt met handdoeken, ontstaat er nog meer warmte, gaat de zeep door een gelfase en is daardoor meestal sneller te snijden.

Haal na 24 uur de zeep uit de mal en snijd deze in stukken. Laat deze stukken zeep minimaal 4 weken rusten en rijpen voordat je ze gebruikt. Een langere rijpingstijd is zelfs beter. Dit komt omdat zeep met citroengras nog meer water verliest, waardoor het steviger en productiever wordt.

De rijpingstijd van de zeep

Het is algemeen bekend dat verse zeep na het snijden een paar weken moet worden bewaard. Hierdoor kunnen de zeepbestanddelen verzepen. Daarom wordt het pas na verloop van tijd een milde, goed reinigende citroengraszeep. Als vuistregel wordt aangenomen dat het na ongeveer vier weken tijd is om de zeep te gebruiken. Een langere rijpingsperiode is echter altijd beter, omdat de zeep dan nog milder en minder vet is bij het wassen. Zelfgemaakte zeep heeft tijd nodig om goed te drogen. Hierdoor wordt het ook steviger en voelt het beter aan bij het wassen.

De beste manier om dit te bereiken is door de blokzeep in hanteerbare stukken te snijden. Je kunt de stukken zeep dan een beetje uit elkaar leggen en op een luchtige plek laten drogen.

Gelfase voor zeep met citroengras – ja of nee?

Als de zeep in de zeepmal goed is ingepakt in handdoeken, warmt hij sneller en sterker op. Dit wordt isolatie genoemd. In een geïsoleerde zeepmal maakt de zeep een zogenaamde gelfase door, waarin het erg warm wordt en een doorschijnend, vaseline-achtig uiterlijk krijgt. Dit uiterlijk verdwijnt na afkoeling.

De voordelen van de gelfase:

  • De zeep stolt sneller en kan dus eerder worden gesneden
  • Ze is gladder en fijner
  • De rijpingstijd is iets korter
  • Natuurlijke kleuren worden intenser

De nadelen van de gelfase:

  • Zeep ziet er crèmekleurig tot beige uit, wat niet altijd wenselijk is
  • Als de zeep suiker of honing bevat, kan de zeep tijdens de gelfase gemakkelijk oververhit raken

Bij citroengraszeep is het daarom de moeite waard om een gelfase te stimuleren. Het bevat een natuurlijke kleur die intenser is en de zeep wordt steviger en gladder na de gelfase.

Waar kan citroengraszeep voor gebruikt worden?

Citroengraszeep is een milde zeep die de huid voedt en zacht en glad maakt dankzij de olijfolie en sheaboter die erin zitten. Omdat de meeste gebruikte oliën en vetten niet-comedogeen zijn, kun je de zeep ook gebruiken om je gezicht te reinigen. Zelfs als je een vette huid hebt of een gecombineerde huid, is citroengraszeep een goede gezichtszeep. Citroengrasolie is ook effectief tegen onzuiverheden en hydrateert de huid op milde wijze.

Natuurlijk kun je de zeep met citroengras ook gebruiken als een klassieke hand- en lichaamszeep. Omdat de zeep goed schuimt dankzij babassu-olie en ricinusolie en het schuim stabiel blijft, is citroengraszeep een geweldige all-round zeep voor het reinigen van gezicht en lichaam.

Eigenschappen van de zeep

Kleur en geurHardheidSchuimgedragDuurzaamheid
Een frisse en citroenachtige geur die lang stabiel blijft in de zeep. De kleur is afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid klei, groenachtig mat.Een aangenaam harde zeep die na ruim 8 weken opslag stevig en goed hanteerbaar is.Babassu-olie en ricinusolie maken het een aangenaam schuimende zeep met een rijk, stabiel schuim.De houdbaarheid hangt altijd af van de versheid van de ingrediënten. Maar omdat er nauwelijks vetten en oliën worden gebruikt die snel ranzig worden, is de zeep zeker een jaar of langer houdbaar.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*