De amandelmelkzeep met vanille is iets heel bijzonders. Het zorgt voor een zachte, gladde huid en wordt meestal goed verdragen door mensen met een droge, gevoelige huid.
Amandelmelkzeep met vanille
In dit artikel heb ik je al verteld over de positieve eigenschappen van amandelmelk voor de huid. Je kunt ook instructies vinden over hoe je zelf amandelmelk kunt maken.
Nu wil ik je graag kennis laten maken met een zeeprecept voor een natuurlijke zeep met amandelmelk. Naast de amandelmelk is er ook een vanillestokje gebruikt. De geur van het stokje komt niet meer door in de afgewerkte natuurlijke zeep, dus het moet zeker opnieuw geparfumeerd worden.
Gevoelige mensen en mensen met een allergie kunnen natuurlijk zonder de geur. De natuurlijke zeep is zeer voedend en weldadig voor de huid, de amandelmelk zorgt ervoor dat de zeep goed verdragen wordt en hydrateert de huid.
Zelf zeep maken met vanillestokjes?
Helaas voegt het vanillestokje geen geur toe aan de natuurlijke zeep, maar wordt het puur gebruikt voor het uiterlijk. Er zijn verschillende manieren om de zeep te versieren met een vanillestokje. Je kunt bijvoorbeeld het gedroogde peul in stukjes snijden en deze bovenop de zeep leggen. Het is ook leuk om het hele vanillestokje met een raffia lint aan een zeepje te binden. Dit is vooral leuk als je de natuurlijke zeep cadeau wilt geven.
In dit recept voor amandelmelkzeep met vanille wordt het vanillestokje echter in kleine stukjes gesneden en gemalen in een vijzel of koffiemolen. Gebruik alleen gedroogde en geschraapte peulen. Het gemalen vanillestokje geeft de zeep dan een mooi visueel effect.
Wil je je zeep cadeau geven? Neem dan een kijkje bij de gratis downloadsjablonen. Daar vind je zeepbanderollen voor elke smaak, cadeaulabels en zelfs sjablonen voor mooie vouwdoosjes. Je kunt ze eenvoudig downloaden en uitprinten.
Vanillestokje en vanillegeur – waar moet je op letten?
Helaas zorgen vanillestokjes en parfumolie ervoor dat de zeep iets donkerder wordt. Vooral bij parfumolie is het meestal zo dat de zeep na een paar dagen tot weken bruin wordt. Tot nu toe ken ik maar één parfumolie die deze verkleuring niet veroorzaakt. De geur“Vanilla Bean” van Gracefruit is speciaal ontwikkeld om toch zelf zeep te maken en kleurt zoals gezegd de zeep niet echt bruin. Helaas vind ik de geur persoonlijk niet zo lekker. Naar mijn mening zijn er betere vanillegeuren om zelf zeep mee te maken. Maar dat is natuurlijk ook een kwestie van smaak. Overigens is vanille etherische olie natuurlijk ook geschikt om natuurlijke zeep mee op smaak te brengen. Vanille etherische olie is echter veel duurder dan de synthetische variant.
Maak je eigen zeep – het zeeprecept voor amandelmelkzeep met vanille
- 300 g olijfolie
- 300 g palmolie*
- 250 g kokosolie
- 75 g koolzaadolie
- 75 g amandelolie
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH
- 250 g dist. Water
- 100 g amandelmelk
- gedroogd, geschraapt vanillestokje, fijngemalen of geplet
- PÖ vanille of vanilleboon (niet donker wordend)
*Als je geen palmolie wilt gebruiken, kun je het vervangen door reuzel (varkens- of ganzenvet).
Maak je eigen zeep – zo doe je dat
- Zoals altijd moet je de veiligheidsregels strikt volgen en je altijd eerst inlezen over zelf zeep maken als je nog geen ervaring hebt. Wil je weten hoe je loog maakt? Dan kun je alles wat je moet weten vinden in het artikel Op de juiste manier loog maken.
- De zeep wordt op de gebruikelijke manier gemaakt.
- Als de vetten en loog zijn afgekoeld, kun je de geurstof, amandelmelk en het gemalen vanillestokje klaarmaken en de zeepmallen voorbereiden.
- Zodra de vetten en loog zijn samengevoegd, moet het zeepmengsel op de gebruikelijke manier worden ingedikt. Roer nu de overige ingrediënten erdoor en verdeel het zo gelijkmatig mogelijk. Blijf roeren tot het gewenste “puddingstadium” is bereikt.
- Zodra het zeepmengsel in de mallen is gegoten, hoeft het niet meer geïsoleerd te worden. Het is voldoende om de mal af te dekken met wat huishoudfolie of karton. De amandelmelk verwarmt de zeep voldoende om de gelfase te doorlopen.
- De amandelmelkzeep moet 4 tot 6 weken rijpen.
En hier zijn een paar leuke recepten voor speciale zepen: