Klinkt goed en is goed voor je: de natuurlijke chocolade scrubzeep met cacaoboter. De handgemaakte zeep scrubt goed, ruikt naar chocolade en reinigt en voedt perfect.
Maak je eigen zeep metchocolade: Je moet je huid regelmatig scrubben, vooral nu deze wordt gestrest door de zon, chloor en zout water en gevoelig kan zijn voor droge schilferige huid. Er gaat trouwens ook een gerucht dat peelings de bruine kleur van de huid “wegwrijven”. Dit is natuurlijk niet waar.
Ik heb hier op Naturseife-und-Kosmetik.de al een paar recepten gepubliceerd over het maken van je eigen scrubs. Maar je kunt ook een scrubbende werking toevoegen aan zelfgemaakte natuurlijke zeep, waardoor je twee directe effecten hebt: De reiniging en de scrub. Voor de chocoladescrub natuurlijke zeep gebruik ik echte chocolade. De zoetheid heeft geen effect op de huid, dus je kunt ook zonder problemen cacaopoeder gebruiken.
Chocolade scrubzeep – zeeprecept met chocolade
Chocolade bevat suiker. Suiker staat erom bekend dat het de zeep opwarmt. Daarom mag er maar een kleine hoeveelheid worden geïsoleerd in de chocoladezeep en zou ik ook het gebruik van melk en zuivelproducten vermijden. Als je graag melk door je zelfgemaakte zeep roert, kun je het beste overstappen op bakcacao, omdat dit geen extra suiker bevat. Bij het verwerken van de chocolade is het aan te raden om deze aan het einde van het productieproces aan de zeeplijm toe te voegen.
Zeeprecept voor natuurlijke chocolade scrubzeep met cacaoboter
- 320 g palmolie
- 320g koolzaadolie
- 230g kokosolie
- 150g zonnebloemolie
- 100g amandelolie
- 80g cacaoboter
- 1/2 reep pure chocolade
- 1 tot 2 eetlepels gemalen koffie of koffiedik (afhankelijk van de gewenste intensiteit van de peeling)
- 25 g PÖ donkere chocolade van behawe
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH
- 320g water (gedeeltelijk bevroren)
Zoals altijd wil ik je hier wijzen op de veiligheidsregels! Maak de zeep alleen als je al ervaring hebt met het zelf maken van zeep. Als dit niet het geval is, kun je het beste mijn e-book downloaden.
- Leg al het keukengerei klaar dat je nodig hebt om zelf zeep te maken en de gewenste zeepmallen.
- Weeg nu alle vaste vetten af in een pannetje en smelt ze op laag vuur. Daarna kun je de oliën toevoegen en de pan met het vet/oliemengsel opzij zetten.
- Maak een loogoplossing met de ijsblokjes, water en NaOH. Niet vergeten: Voeg de NaOH altijd toe aan het water, nooit andersom! De loog kan nu afkoelen.
- Weeg ondertussen de parfumolie af, leg de zeepmallen klaar en maak het koffiepoeder klaar.
- Wanneer de vetten en de loog ongeveer 40°C hebben bereikt, is het tijd om de chocolade te smelten.
- Voeg de loog toe aan de vetten in de pan en verwerk het geheel zoals gewoonlijk tot een zeepmengsel. Als het mengsel een beetje is ingedikt, kan de parfumolie en vervolgens het koffiepoeder worden toegevoegd. Meng alles weer goed en roer dan de chocolade erdoor.
- Meng nogmaals met een staafmixer zodat de chocolade goed verdeeld is in het zeepmengsel.
- Nu is het tijd om het mengsel in de bijgeleverde zeepmallen te gieten. Isoleer spaarzaam.
- Na ongeveer 24 uur kan de zeep in vormen worden gegoten en in hanteerbare stukken worden gesneden.
Rijpingstijd: ongeveer 4 tot 5 weken.