Romig schuim, aangename geur en een nog verzorgender effect: honingzepen zijn niet voor niets zo populair. Of het nu in heel kleine hoeveelheden is of als een van de hoofdingrediënten van een zelfgemaakte zeep, je kunt honing naar believen gebruiken als zeepingrediënt en je eigen voedende honingzeep maken.
Om je eigen honingzeep te kunnen maken, is het verstandig om van tevoren al wat klassieke zeep te hebben gemaakt. Er zijn immers een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je honingzeep gaat maken.
Zelf honingzeep maken
Zelf zeep makenmet honing en bijenwas: Zelf zeep maken is niet altijd makkelijk en kan soms een uitdaging zijn. Persoonlijk ben ik dol op honing, zowel om te eten als voor huidverzorging. Honing is een huidverzorgingsklassieker en hydrateert de huid, waardoor deze glad en soepel wordt.
Vroeger gebruikte ik alleen kleine hoeveelheden honing bij het maken van mijn eigen zeep en dat was prima. Dit komt omdat zowel honing als suiker worden gebruikt om een rijk schuim te creëren. Dus als je alleen om die reden honing in je zelfgemaakte natuurlijke zeep wilt, dan is een hoeveelheid van ongeveer 1 tot 2 eetlepels per 1000 gram vet voldoende. Allemaal goed en wel, maar nu wilde ik eens iets anders proberen en maakte ik een echte honingzeep volgens mijn eigen zeeprecept.
Zelf honingzeep maken – een paar tips om mee te beginnen
Onlangs las ik ergens dat natuurlijke zeep gemaakt met honing niet mag geleren. Naar verluidt scheidt de honing zich tijdens dit proces van de zeepmassa. Tenzij ik melk gebruik in mijn honingzeep, heb ik altijd een gel-fase uitgelokt en daar nooit problemen mee gehad.
Wat je echter nooit moet doen, is honingpoeder door de loog roeren. Ik heb wel eens met honingpoeder gewerkt en het direct aan de loog toegevoegd. Helaas leidde dit tot bruine klontjes, die later zichtbaar waren in de afgewerkte zeep. Maar dit gebeurt ook als je pure honing door de hete loog roert. Dit komt omdat de suiker in de honing begint te karamelliseren en samenklontert.
Honingzeep – het zeeprecept (1kg vetfase, vetgehalte ongeveer 7%)
- 260 g kokosolie
- 260g palmolie van gecertificeerde teelt
- 160g koolzaadolie
- 120g karitéboter
- 100g tarwekiemolie
- 40g bijenwas geel
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH
- 280g dist. Water
- 200g honing
- 15 g PÖ Bijenwas of 15 g Honingwas
Bijpassende zeepbanderollen zijn ook geweldig, omdat ze je honingzeep visueel aantrekkelijker maken. Je kunt snel en eenvoudig zeepbanderollen downloaden voor je zelfgemaakte honingzeep. Het bestand kost eenmalig €2,50 en je kunt zoveel banderollen afdrukken als je wilt:
Zelf honingzeep maken – zo doe je dat
Er zitten veel harde vetten in dit zeeprecept. Dit komt omdat de honing de zeep zachter maakt en ook het uitharden vertraagt. Het gieten van de natuurlijke zeep is daarom moeilijker. Daarom heb ik zowel de hoeveelheid water verminderd als het aandeel vaste vetten verhoogd. Ik heb ook afgezien van andere “weekmakers” zoals ricinusolie.
Zoals altijd ga ik ervan uit dat je bekend bent met zelf zeep maken en dat je alle veiligheidsregels voor dit zeeprecept volgt!
- De vaste vetten worden gesmolten. Voeg vervolgens de bijenwas toe aan de vetten in de pan en laat deze ook smelten. Daarna kunnen de oliën worden toegevoegd.
- Neem ondertussen wat gedestilleerd water en verwarm dit een beetje. Deze hoeveelheid water wordt gebruikt om de honing in op te lossen. Meng eerst de loog met het ijskoude water en zorg daarna voor de honing.
- Laat de loog en het vet/olie mengsel afkoelen en bereid ondertussen zowel de zeepmallen als de geselecteerde parfumolie voor.
- Eenmaal afgekoeld kun je de loog en de vetten combineren zoals gewoonlijk. Gebruik een roerstaafje om in te dikken. Roer nu de opgeloste honing en de olie erdoor. Zorg ervoor dat de honing goed gemengd is voordat je het zeepmengsel in de mallen giet.
- Het zeepmengsel zal nu een bruinige kleur krijgen en een lichte honinggeur verspreiden. Het kan nu in de zeepvormen worden gevuld. Wikkel de mallen goed in met handdoeken en dekens zodat de zeep goed kan geleren.
- Je kunt de natuurzeep na 24 tot 48 uur ontvormen en vervolgens snijden. Ik adviseer een bewaartijd van minstens 6 weken.
Producten reclamepartner*: [amazon box=” B06WV9KNCJ,B00D0QYZSY, 3784354068″/]