Ja, we moeten het toegeven, het is herfst (zelfs hier in Baden-Württemberg ;-)). Maar elk seizoen heeft zijn mooie kanten. Als je kinderen hebt, kun je zeker niet langs een kastanjeboom lopen zonder wat van de kastanjes mee te pikken die op de grond liggen. Veel mensen verzamelen ook de vruchten om ze voor decoratieve doeleinden te gebruiken. Je kunt de kastanjes ook voor andere doeleinden gebruiken, zoals het maken van je eigen zeep. In 4 tot 6 weken heb je een heerlijke herfst-/winterzeep met een hoge waskracht.
De paardenkastanje
De gewone paardenkastanje is degene die in alle bossen en velden te vinden is en soms zelfs in de stad. Hij werd trouwens in 2008 uitgeroepen tot medicinale plant van het jaar. De groene, stekelige schillen van de kastanjevrucht, die bij voorkeur eind september en oktober van de bomen vallen, bevatten de kastanje waar we het nu over hebben. De kastanje zelf is oneetbaar en mag dus niet worden gegeten. Hij wordt echter vaak gebruikt in cosmetica in de vorm van waterige extracten. De zaden bevatten een grote hoeveelheid saponinen (meer hierover hier ). Wanneer ze in water worden geschud, vormen ze een schuim dat doet denken aan zeep.
Het recept voor kastanjezeep
- 250 g kokosolie
- 250g olijfolie
- 200g rijstkiemolie
- 150g karitéboter
- 100g zonnebloemolie
- 50 g cacaoboter
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH volgens de gewenste superfatting
- 20 g PÖ Geroosterde Kastanje
- 340 g waterig paardenkastanje-extract
- Klei, kruiden, kastanjemeel (naar keuze)
Het waterig extract maken – zo werkt het
Om de tinctuur als waterig extract te maken, gebruik je ongeveer een handvol gehalveerde kastanjes voor de aangegeven hoeveelheid water. Het water moet koud zijn, dus verwarm het niet van tevoren. Gebruik ook voor dit recept altijd gedestilleerd water, want het waterige extract wordt later gebruikt voor het mengen van de loog. Het extract moet nu 5 tot 10 dagen staan. Je zult merken dat het eerste schuim zich snel vormt, dit komt door de saponinen.
Maak je eigen zeep: De loog maken
De loog voor de natuurlijke zeep maak je op dezelfde manier als normaal. Zorg ervoor dat het waterige paardenkastanje-extract heel koud is, dus bij voorkeur rechtstreeks uit de koelkast of zelfs van tevoren ingevroren in praktische ijsblokjesbakjes. Voeg dan de afgewogen NaOH toe en roer alles door elkaar om de loog te maken. Het is belangrijk om met het raam open te werken, want de loog zal iets heter zijn dan normaal! Het zal ook een bruinige kleur krijgen.
Wat je nog meer kunt doen
Ik heb Roasted Chestnut PÖ van Gracefruit gebruikt voor de natuurlijke zeep. De geur doet denken aan geroosterde kastanjes met een beetje vanille en ik vind dat het heel goed bij de zeep past. De zeeplijm werd niet snel dik, dus het was makkelijk om mee te werken. De zeep wordt een beetje bruin van kleur, maar het zou sowieso gelig worden, aangezien de kastanjeloog ook niet helder is. Je kunt natuurlijk ook etherische oliën gebruiken als alternatief voor olie. Ik vind vooral aardse en “houtachtige” geuren geschikt. Naast de geuren kun je ook andere dingen aan de zeep toevoegen. Verschillende gemalen kruiden zijn geschikt of je kunt fijngemalen kastanjes gebruiken als scrubmiddel. Hiervoor moeten de kastanjes worden gepeld (geen leuk klusje ;-)), grof gehakt en vervolgens gedroogd (ongeveer 5 tot 10 dagen). Je kunt de kastanjestukjes vervolgens raspen in een koffiemolen en vervolgens weer zeven door een fijnmazige zeef. Zo voorkom je dat er te grove stukjes of stukjes schil in de zeeplijm terechtkomen. Dit zou onaangenaam zijn en kan ook leiden tot kleine krasjes.
Maak je eigen zeep – zo doe je dat
Volg het zeeprecept alleen als je al ervaring hebt met het zelf maken van zeep! Als je nog onervaren bent, koop dan mijn e-book, dat over een paar weken verschijnt 😉 Waarom schrijf je je niet in voor mijn nieuwsbrief , want dan maak je kans op het e-book en word je op de hoogte gehouden zodra het boek verschijnt.
Volg altijd de bekende veiligheidsregels bij het maken van je eigen kastanjezeep!
- Doe eerst de kokosolie in een pannetje en smelt het. Nu kan de sheaboter en cacaoboter worden toegevoegd en gesmolten. Als laatste voeg je de oliën toe.
- De loog heb je al gemaakt zoals hierboven beschreven. Oliën/vetten en loog moeten nu afkoelen tot 30° tot 40°C.
- Bereid ondertussen alle gewenste toevoegingen voor en vergeet niet de zeepmallen voor te bereiden.
- Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, kan de loog aan de vetten worden toegevoegd en met een lepel worden gemengd. Gebruik nu de staafmixer om de zeeplijm in te dikken.
- Roer de geurstoffen en additieven erdoor en giet het zeepmengsel in de mallen.
- De rijpingstijd mag niet korter zijn dan 4 weken.