Zeep met peterselie en komkommer is ideaal voor de droge huid en tovert een vleugje zomer in de badkamer. Natuurlijk kun je gemakkelijk je eigen peterselie en komkommer zeep maken met ons recept als je al ervaring hebt met zeep maken.
Maak je eigen peterselie en komkommer zeep
De peterselie en komkommer zeep bevat een gepureerde rijpe komkommer en een flinke hand verse peterselie uit de tuin. Voedende biologische sheaboter, rijstkiemolie en olijfolie worden ook toegevoegd in een mengsel met een vette basis van schuimende ingrediënten.
Drie lepels volvette yoghurt ronden het zeeprecept af en zorgen voor nog meer verzorging en een bijzonder romig schuim. De natuurlijke zeep met komkommer en peterselie is 10% supervet en voedt de huid daarom bijzonder intensief. Als je wilt, kun je essentiële oliën toevoegen. Een alternatief is om de zeep ongeparfumeerd te laten. Na een paar dagen komt er een lichte geur van peterselie door, die ook heel aangenaam is. Als je niet zonder geur wilt, kun je ook de parfumolie Komkommer van Gracefruit proberen – een aangename komkommergeur die gemakkelijk te verwerken is.
Zeeprecept – peterselie en komkommer zeep
- 250 g kokosolie
- 220 g olijfolie 30g
- 175 g rijstkiemolie
- 125 g babassu-olie
- 100 g biologische sheaboter
- 50 g stearinezuur
- 50 g ricinusolie
- Bereken zelf de hoeveelheid vloeistof en NaOH
- In plaats van water werd een geschilde, van zaadjes ontdane en gepureerde komkommer gebruikt
- Een grote handvol peterselie uit de tuin
- 3 theelepels volle yoghurt
- 2 theelepels groene klei
En zo wordt de zeep gemaakt
Volg altijd de veiligheidsinstructies en maak de zeep alleen zelf als je ervaring hebt en al eerder zelf zeep hebt gemaakt. Als je geen ervaring hebt, kun je het eBook Creatieve Zeep Maken downloaden.
1. Weeg en smelt de vetten zoals gewoonlijk en voeg dan de sheaboter toe aan de gesmolten vetten. Roer de oliën erdoor.
2. Bereid de loog volgens de veiligheidsinstructies. Vergeet je veiligheidsbril en handschoenen niet! Om de loog te maken, pureer je de komkommer met klokhuis, schil en snippers tot je een vloeibaar komkommersap hebt. Giet hier zoals gewoonlijk de NaOH bij. Zet de komkommerlikeur opzij en laat goed afkoelen.
3. Was ondertussen de peterselie en hak deze fijn. Pureer met 30 g olijfolie, de yoghurt en de klei tot een romig mengsel. Dit mengsel kan ook een dag eerder worden bereid. Zo kan het beter intrekken.
4. Bereid de zeepmallen en geurstof voor en laat de vetten en loog afkoelen tot ongeveer 30°C.
5. Voeg de vetten en loog samen in een steelpan en meng met een lepel en staafmixer tot een homogene massa. Verwijder nu ongeveer 1/3 van het zeepmengsel en giet dit bij het mengsel van peterselie en olie.
6. Meng beide zeepmengsels weer goed en voeg de geur toe aan het witte gedeelte zonder de peterselie.
7. Blijf roeren tot beide zeeplijmen iets zijn ingedikt en voeg dan het peterseliedeel toe aan het andere deel in de pan.
8. Haal de houten lepel een keer door het hele mengsel en giet de zeeplijm in de bijgeleverde zeepvormpjes.
De zeep kan nu, afgedekt en goed geïsoleerd, geleren en mag pas na ongeveer 24 uur in de mal. Na het snijden is het aan te raden om de komkommerzeep met peterselie minstens 6 weken te laten rijpen.
Op zoek naar meer zeeprecepten? Bezoek dan de categorie“Zeeprecepten“!