Een eenvoudig zeeprecept voor een komkommerzeep met yoghurt en vetarme oliën en vetten voor de onzuivere huid, gemengde huid en normale huid. De komkommerzeep met yoghurt is ideaal voor het reinigen van gezicht, lichaam en handen.
Komkommerzeep met yoghurt
Maak je eigen zeep met komkommer en yoghurt: Vroeger was het klassieke komkommermasker de nummer één schoonheidstip. Tegenwoordig worden komkommers vooral gebruikt in de vorm van waterige extracten en toegevoegd aan verschillende crèmes, gezichtsreinigers en oppervlakteactieve producten. Er is echter een veel eenvoudigere en goedkopere manier om te profiteren van de positieve effecten van komkommer. Naast water bevat komkommer ook veel vitaminen en voedingsstoffen. Het heeft ook een verfrissend effect en hydrateert de huid intensief. Je kunt ook gebruik maken van de eigenschappen van komkommer bij het maken van je eigen zeep en het gebruiken als een hydraterende, verfrissende en samentrekkende toevoeging in natuurlijke zeep. Als je meer wilt weten over de werking van komkommers of een komkommer gezichtsmasker wilt proberen, kun je in dit artikel meer informatie vinden.
Maak je eigen zeep met komkommers – wat je moet weten
Omdat komkommers voor ongeveer 80 procent uit water bestaan, kun je de loog direct met de gepureerde komkommer maken. Ik ga altijd uit van een watergehalte van ongeveer 80 procent en voeg dan de rest van de benodigde hoeveelheid water toe in de vorm van gekoeld gedestilleerd water of melk. Water of melk.
Dus voor 100 gram komkommer bereken ik 80 gram water in de komkommer. Deze 80 g trek ik dan af van de resterende benodigde hoeveelheid vloeistof. Als je een natuurlijke groene komkommerzeep wilt, moet je misschien wat extra kleurstof toevoegen. Helaas kleurt de komkommer de natuurlijke zeep nauwelijks.
Maak je eigen zeep – Zeeprecept voor een voedende komkommerzeep
Omdat komkommers hydrateren zonder vet en samentrekkend te zijn en de huid verfrissen, heb ik mijn komkommerzeep afgestemd op de behoeften van de onzuivere, vette huid . Je kunt natuurlijk variëren met de basisingrediënten van het zeeprecept of ze helemaal veranderen. Zorg er alleen wel voor dat je de exacte hoeveelheid NaOH berekent die nodig is. Houd je ook aan de veiligheidsregels die gelden als je zelf zeep maakt. Zoals altijd ga ik ervan uit dat je al meerdere keren zelf zeep hebt gemaakt en dus op de hoogte bent van alle gevaren en risico’s van het omgaan met de bijtende loog!
Zeeprecept voor komkommerzeep met yoghurt (maakt ongeveer 1kg zeep):
- 300 g olijfolie
- 250 g babassu-olie
- 250 g palmolie
- 100 g saffloerolie
- 100 g avocado-olie
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH
- 100 g gepureerde komkommer
- 270 g gedestilleerd water, bevroren
- 100 g koude natuurlijke yoghurt
- 10 g citroengrasolie, 5 g lavendelolie en 3 g eucalyptusolie of een komkommerparfumolie (aangeboden door verschillende fabrikanten)
Hoe maak je de komkommerzeep
- Volg de veiligheidsregels.
- Giet het gedestilleerde water in ijsblokbakjes en vries in. Verwijder vooraf 70 g van het water en zet apart.
- Pureer de komkommer fijn met een staafmixer en meng met het water dat je opzij hebt gezet. Koel de komkommerpuree.
- Weeg de vetten af en smelt ze in een pan. Voeg dan de oliën toe en roer alles door elkaar.
- Voeg nu de ijsblokjes toe aan de komkommerpuree en roer alles door elkaar. Druppel nu langzaam de NaOH in het komkommermengsel en maak een loogoplossing op de gebruikelijke manier. Onthoud: Voeg altijd NaOH toe aan de vloeistof, nooit andersom!
- Laat de vetten en de loog afkoelen tot ongeveer 35°C. Bereid ondertussen de zeepvormen voor en bekleed ze met bakpapier of huishoudfolie. Je kunt ook de geurstof afwegen en eventueel de kleurstoffen of andere toevoegingen voorbereiden.
- Voeg na het afkoelen de loog toe aan de vetten in de pan. Gebruik een staafmixer en roerlepel om in te dikken en roer dan de geurstof en yoghurt erdoor. Zorg ervoor dat de geurstof en het zuivelproduct goed gemengd zijn.
- Giet het zeepmengsel in de bijgeleverde zeepmallen en dek deze af met een omgekeerde kartonnen doos. Isoleer niet te veel.
De komkommerzeep heeft 4 tot 6 weken nodig om stevig en mild te worden.