Maak je eigen zeep die je huid gegarandeerd mooier maakt

So machst du Seifen selbst

Zelf zeep maken om je huid te verfraaien? Tegenwoordig is zeep niet zomaar een reinigingsproduct. We kunnen onze huid wassen met zeep en tegelijkertijd de conditie van onze huid verbeteren en haar mooier maken. Om dit te doen, moet je echter meer te weten komen over zeep maken en de juiste ingrediënten voor je eigen huid uitzoeken. Als je eenmaal de juiste ingrediënten voor de zeep hebt gevonden, kun je je eigen huidverbeterende zeep maken. Ik geef je graag een overzicht van de verschillende soorten zeep die je huid kunnen verbeteren. Ik zal ook uitleggen hoe je thuis je eigen persoonlijke zeep kunt maken:

Een korte samenvatting om je op weg te helpen: Hoe maak je je eigen zeep?

Zeep, wat is dat eigenlijk? Een koud geroerde zeep is een product met een lange traditie.

Zeep wordt gemaakt door verzeping, waarbij vetten en oliën worden gemengd met natronloog. Na het mengen begint het verzepingsproces. De bijtende soda verzeept de bestaande vetten en oliën (lipiden) en verandert ze in zeep. We maken onze eigen natronloog van NaOH en water. De toevoeging van natronloog produceert vaste zeep.

Een alternatief is verzepen met een kaliumhydroxideoplossing. Kaliloog wordt gemaakt van KOH (kaliumhydroxide) en water. Als we de kaliumhydroxideoplossing verzepen met oliën en vetten, ontstaan zachte zepen.

Je kunt hier ook gedetailleerde stap-voor-stap instructies vinden over hoe je zelf zeep kunt maken.

Maar eerst wil ik op een paar punten ingaan:

Zelfgemaakte zepen zijn goed voor de huid

Wil je zelf zeep maken? Dat is een geweldig idee, want zelfgemaakte zeepjes zijn niet alleen heel trendy, ze zijn ook nog eens ontzettend goed voor onze huid.

Hoe dat komt? Dat komt door de samenstelling van natuurlijke zepen. Omdat er alleen puur natuurlijke ingrediënten worden gebruikt bij het zelf maken van zeep, kun je niet de fout in gaan met een handgemaakte natuurlijke zeep. Handgemaakte zepen hebben ook een overmaat aan vet. Dit voedt de huid tijdens het reinigen en voorkomt dat de huid uitdroogt. Overigens is het teveel aan vet (overtollig vet/te weinig loog) bewust meegenomen in de berekening en kun je het in ieder geval ongeveer zelf bepalen. Wil je een zeep die goed hydrateert, dan kun je rekenen op een vetoverschot van ongeveer 8 tot 10 %.

Tijdens het verzepen komt ook glycerine vrij. Het bindt vocht, zodat de huid olie en vocht vasthoudt ondanks intensieve reiniging.

Zelfgemaakte zepen zijn goed omdat

  1. ze gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten, voornamelijk waardevolle plantaardige oliën en vetten
  2. in tegenstelling tot chemische oppervlakteactieve stoffen, de huid niet wordt ontvet en uitgedroogd
  3. Zepen hydrateren de huid tijdens het wassen
  4. ze behouden het vocht in de huid met de natuurlijke glycerine die wordt geproduceerd tijdens het verzepen

Veel gebruikers zijn vaak verbaasd over hoe goed natuurlijke zeep voor hen is. Wasgels, douchecrèmes en dergelijke drogen de huid snel uit door de toegevoegde oppervlakteactieve stoffen en andere synthetische stoffen. Bij het wassen met een zelfgemaakte zeep gebeurt het tegenovergestelde: de huid wordt glad en zacht. De droge huid verdwijnt.

Lavendelzeep met essentiële lavendelolie – zelfgemaakt

Maak je eigen zeep – pas de zeep aan aan de conditie van je huid

Nu weet je dus dat natuurlijke zeep veel goeds doet voor de huid. Maar met de juiste ingrediënten voor je zeep kun je je huidverzorgingsproduct nog meer kracht geven. Je kunt je huid verfraaien of de conditie ervan verbeteren.

Er zijn bijvoorbeeld melkzepen. Deze bevatten melk, zoals koe-, geiten- of schapenmelk. Of ze bevatten een zuivelproduct. Aan veel zepen wordt bijvoorbeeld kwark of room toegevoegd. Melk en zuivelproducten voorzien de huid van vet en maken haar zacht. Melk geeft de zeep ook een nog mooier, fijn romig schuim.

Zoutzepen en pekelzepen zijn interessant bij huidproblemen. Aan zoutzeep wordt een grote hoeveelheid zout toegevoegd. Pekelzepen bevatten ook zout, maar in een lagere concentratie. Bij pekelzepen wordt een verzadigde pekel geproduceerd die als basis dient voor de zelfgemaakte zeep.

Zoutzepen en pekelzepen zijn echt geweldige zepen om de conditie van acne, onzuivere huid en zelfs atopische dermatitis te verbeteren. Ze helpen vocht te binden, leveren mineralen en sporenelementen en hebben een ontstekingsremmend effect. Als je bijvoorbeeld last hebt van acne, moet je een zoutzeep proberen.

Andere ingrediënten en overvetten

Zepen met een hoog vetgehalte zijn bijzonder goed voor de droge en gevoelige huid. Ze bevatten vaak zeer rijke, waardevolle plantaardige oliën zoals avocado-olie, olijfolie of sheaboter. Deze zepen hebben een speciale eigenschap: ze bevatten veel minder loog dan nodig is voor de verzeping. Dit wordt loogtekort of overvetting genoemd. Dit betekent dat niet alle vetten en oliën volledig worden verzeept. Ze blijven over als vochtinbrengende bestanddelen en verzorgen zo de huid bij het wassen van handen en lichaam.

Overigens: Ongeacht of de zeep wordt gekookt voor de zeer droge huid of voor de vette huid, in elke huidreinigende zeep plannen we een overmaat aan vet (overmaat of tekort aan loog). Het percentage overtollig vet kan echter worden verhoogd voor de droge huid. Op deze manier wordt de droge huid verzorgd tijdens het wassen.

Zeep aanpassen aan de huid

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van speciale zepen voor verschillende huidtypes en huidproblemen. Er zijn echter nog veel meer manieren om zelfgemaakte zepen aan te passen voor specifieke huidproblemen. Ik wil bijvoorbeeld klei noemen. Ze zijn een geweldige zeepadditief in zepen voor de probleemhuid met acne en puistjes. En natuurlijk kun je nog veel meer ingrediënten aan je zeep toevoegen voor een geweldig effect:

  • Helende klei voor een licht exfoliërend effect en om een onzuivere, vette huid te zuiveren
  • Modder uit de Dode Zee is rijk aan mineralen en voedt daardoor de huid
  • Ghassoul, wasklei en laver klei
  • essentiële oliën voor een heerlijke geur en een speciaal effect op de huid (afhankelijk van de basisstof kunnen essentiële oliën ontstekingen remmen, de huid verstevigen, de gevoelige huid kalmeren en nog veel meer)
  • Kleuren en geuren voor je persoonlijke favoriete zeep
  • Kruiden en bloemen om te scrubben of te verfraaien

Welke zeep voor welke huid?

Huidtype / huidconditieType zeep
Droge huidZeer supervette zepen, melkzepen, olijfoliezepen en vele andere
Vette huidZoute zepen, pekelzepen, kleizepen zijn geweldig
Acne en puistjesZout- en pekelzepen, kleizepen, modderzepen, kwarkzeep
Psoriasis en neurodermitisZepen met hoge supervettende eigenschappen en weinig toevoegingen, parfumvrije zepen, zoutzepen en pekelzepen
Zeep die bij je huidtype past

Ingrediënten voor zeep maken

Als je een natuurlijke zeep wilt koken volgens het koudroerproces, heb je een loogoplossing nodig. Waarschijnlijk wil je zelf een vaste zeep maken. Voor vaste zeep hebben we een loogoplossing nodig die is gemaakt van NaOH en vloeistof. In eerste instantie wordt de loog gemaakt van NaOH en water. Later kan de vloeistof bijvoorbeeld ook melk zijn.

Plantaardige oliën en vetten en dierlijke vetten als zeepingrediënten

Zowel plantaardige oliën en vetten als boter en wassen vormen de basis van zeep. Populaire plantaardige oliën voor natuurlijke zepen zijn olijfolie, amandelolie, koolzaadolie, abrikozenpitolie en nog veel meer. Deze oliën geven de zeep een voedend karakter en zorgen er in combinatie met vaste vetten, boters en wassen voor dat de zelfgemaakte zeep een goede consistentie heeft.

We maken onderscheid tussen basisvetten, basisoliën en verzorgende oliën. De basisoliën zijn meestal stabiele oliën die lang meegaan. Speciale verzorgende oliën daarentegen moeten altijd in kleine hoeveelheden worden gebruikt, omdat ze de zeep vaak zacht maken en/of de neiging hebben om snel ranzig te worden.

Zelfgemaakte olijfoliezeep

Schuimende vetten zijn een ander basisingrediënt in zeep. Wij gebruiken voornamelijk kokosolie, babassu-olie en palmpitolie. Schuimvetten maken onze zeep aangenaam hard en zorgen voor het schuim dat ontstaat tijdens het wassen. Waarom dat zo is? In hun chemische structuur bevatten ze voornamelijk vetzuren met een korte keten. En deze mengen bijzonder goed met water. Deze eigenschap zorgt voor zowel schuim als een grote reinigingskracht. Schuimvetten zijn daarom ook belangrijk voor het reinigende effect.

Ondanks de positieve eigenschappen van schuimende vetten, moeten we ze combineren met andere oliën en vetten. Een te hoog aandeel schuimende oliën kan de huid namelijk te veel reinigen en zo ontdoen van oliën en vocht. Daarom combineren we de schuimende vetten met basisvetten. Basisvetten zorgen voor aangenaam stevige zepen als je zelf zeep maakt. Ze maken de zepen stabieler zodat ze niet zacht en vet worden als ze gewassen worden en in contact komen met water. Deze basisvetten zijn onder andere de prachtige sheaboter, cacaoboter, palmolie, mangoboter en cupuacuboter.

Zoals je kunt zien, gebruiken we niet slechts één olie of vet wanneer we zelf zeep maken, maar idealiter een combinatie van verschillende lipiden. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op deze regel. Zo zijn er bijvoorbeeld zepen met pure olijfolie. Of zepen die maar uit twee of drie ingrediënten bestaan. Zoals de populaire Aleppo zeep of pure olijfoliezepen. Meer informatie vind je in het ebook of op naturseife-und-kosmetik.de.

Overzicht van de vetten en oliën voor een zeep

Schuimende vettenBasis vettenBasis oliënVerzorgende oliënSchuim booster
KokosolieCupuco boterAricotpitolieArganolieCastor olie
Babassu-olieCacaoboterAvocado-olieSaffloerolie
PalmpitolieMangoboterArachideolieHennepolie
Palmolie / palmvetHazelnootolieZwarte komijnolie
SheaboterLaurierolieSojaolie
Macadamia-olieWalnootolie
GanzenvetAmandelolieTarwekiemolie
RundervetOlijfolieTeunisbloemolie
ReuzelKoolzaadolie
StruisvogelvetRijstkiemolie
Sesamolie
Zonnebloemolie
Zo wordt de zeep samengesteld

NaOH en loog en KOH

De basisingrediënten van een zelfgemaakte natuurlijke zeep zijn vetten en oliën in verschillende mengsels. Om deze vetten en oliën te verzepen, hebben we een loogoplossing nodig. Om zelf vaste zeep te maken, gebruiken we natronloog. Natronloog bestaat uit water en natriumhydroxide (NaOH). We maken de loog van NaOH-kristallen of kleine plaatjes samen met het water.

De hoeveelheid loog wordt berekend aan de hand van de verzepingswaarden van de oliën en vetten die in het zeeprecept worden gebruikt. Elk vet en elke olie heeft zijn eigen verzepingswaarde. Deze geeft aan hoeveel NaOH of KOH nodig is om het hele vet of de olie te verzepen. Omdat de verzepingsgetallen variëren afhankelijk van de kwaliteit van de oliën en vetten, gaan we uit van een gemiddelde waarde,

gaan we uit van een gemiddelde waarde. Het overtollige vet dient als veiligheidsbuffer. Dit betekent dat we altijd een bepaald deel van de vetten onverzeept laten. We gaan dus niet uit van 100 % verzeping. Hierdoor blijft er wat vrij vet over, wat ervoor zorgt dat de zelfgemaakte zeep niet te hard is en het overtollige vet verzorgt ook de huid. Je kunt hier meer over lezen in het artikel over overvetten / loogtekort.

Vuistregel: Hoe hoger het vetoverschot, dus de overvetting, hoe hydraterender de zeep.

Overigens is het berekenen van het vetoverschot een tijdrovend en vaak foutgevoelig proces. Daarom gebruikt bijna elke zeepmaker een zeepcalculator. In de zeepcalculator worden de oliën en vetten ingevoerd en vervolgens wordt de gewenste superfatting opgegeven. De zeepcalculator berekent dan automatisch de benodigde hoeveelheid loog in een paar seconden.

Regenbogenseife selber machen
Zelfgemaakte zeep – mijn zelfgemaakte regenboogzeep

Loog maken – zo werkt het:

Loog is corrosief. Daarom moet je altijd geschikte beschermingsmiddelen dragen als je zelf zeep maakt. Dit omvat een veiligheidsbril om de ogen te beschermen en stevige rubberen handschoenen die zo lang mogelijk zijn. Huishoudhandschoenen zijn meestal voldoende. Je kunt je kleding beschermen tegen spatten loog of zeep door een kiel, oud overhemd of T-shirt aan te trekken.

Samenvatting:

  1. Draag altijd een veiligheidsbril als je zelf loog mengt en zeep maakt
  2. Stevige handschoenen beschermen de huid tegen spatten loog en verse zeep
  3. Trek een kiel aan of oude kleren

Werk altijd in de gootsteen als je de loog mengt. Het is namelijk niet erg als er een paar NaOH-platen omvallen of wat loog gemorst wordt. Gewoon afspoelen met veel koud water. Omdat er dampen vrijkomen bij het maken van de loog, kun je het beste het raam openzetten.

Tip: Als je heel koud werkt, kun je de sterke dampontwikkeling voorkomen. Idealiter wordt een deel van het water voor de loog van tevoren ingevroren, bijvoorbeeld in kleine ijsblokjesbakjes. Dit betekent dat je één deel bevroren water en één deel vloeibaar water gebruikt om de loog te mengen.

Zo maak je de loog voor het maken van zeep:

  1. Er wordt altijd gedestilleerd water gebruikt!
  2. Vries de dag van tevoren ongeveer de helft van het water in ijsblokjes in
  3. Weeg de andere helft van het water af in een loogbestendige bak
  4. Trek uiterlijk nu de beschermende uitrusting aan
  5. Weeg de NaOH-plaatjes af in een apart bakje (bijv. een klein bekerglas, omgespoelde yoghurtpot, etc.)
  6. Voeg nu de ijsblokjes toe aan het overgebleven water
  7. Druppel dan langzaam de NaOH in het water en roer tussendoor
  8. Roer tot alle NaOH is opgelost
  9. Laat de loog in de gootsteen staan en laat afkoelen

Niet zo moeilijk, toch? De meeste nieuwe zeepzieders zijn in het begin erg verlegen met het maken van loog. Dit verdwijnt echter snel zodra je het een of twee keer gedaan hebt. Als je werkt zoals hierboven beschreven en niet vergeet om een veiligheidsbril en handschoenen te dragen en de loog op de juiste plek te mengen, kan er niets gebeuren.

Je kunt hier meer lezen over het mengen van loog: Op de juiste manier loog maken!

Overigens: Je kunt de juiste hoeveelheid loog en NaOH eenvoudig berekenen met de zeepcalculator. Informatie over NaOH vind je in de recepten in het ebook en in veel zeeprecepten op internet of in diverse zeepboeken. Het is echter altijd beter om ook hier even te rekenen, zeker bij zeeprecepten die je op internet vindt! Naturseife-und-kosmetik kan je hierbij helpen.

Andere ingrediënten voor het maken van je eigen zeep

Met een beetje oefening kun je heel creatief worden bij het maken van je eigen zeep. Naast geur en kleur kun je een zeep nog met veel andere ingrediënten verrijken. Of het nu klei, honing, zeep, crème of sappen zijn: er zijn echt bijna geen grenzen aan je creativiteit.

Als je eenmaal een paar eenvoudigere zeeprecepten hebt uitgeprobeerd, kun je ook gaan marmeren. De verschillende marmertechnieken geven je zelfgemaakte zeep echt geweldige effecten:

Afbeeldingen

Tip: Veel marmertechnieken worden beschreven in het ebook en je vindt er geïllustreerde stap-voor-stap instructies:

ebook Maak hier je eigen zeep: Maak je eigen creatieve zeep

Zeep recepten voor beginners

Wil je je eerste natuurlijke zeep zelf maken? Begin dan met een eenvoudig zeeprecept. Idealiter is dit een beproefd recept in plaats van een recept dat je zelf hebt verzonnen. Dit helpt je het productieproces te internaliseren en je werk zal gegarandeerd succesvol zijn. Eenvoudige zeeprecepten zijn gemakkelijk om mee te werken.

Het 25 stukken zeep recept

Het zogenaamde 25 bar zeep recept is het ideale beginnersrecept om zelf zeep te maken. De zeeplijm, die ontstaat door vetten en loog te combineren, blijft lang vloeibaar. Dit heeft als voordeel dat je rustig kunt werken. Dit is ideaal om uit te proberen. Het eenvoudige recept voor 25 repen in mijn ebook gebruik ik ook als voorbeeldrecept voor de stap-voor-stap instructies. En hier is het recept voor het maken van je eigen zeep:

  1. 25 % kokosolie (bijvoorbeeld palmin uit de supermarkt)
  2. 25 % palmolie
  3. 25 % olijfolie
  4. 25 % koolzaadolie

Dit resulteert in het volgende beginnersrecept voor een zeep met een totaal vetgehalte van 1000 g:

  • 250 g kokosolie
  • 250 g palmolie
  • 250 g olijfolie
  • 250 g koolzaadolie
  • 133,5 g NaOH (voor 10% supervetting)
  • 320 g gedestilleerd water
  • 25 tot 30 g parfumolie, bijvoorbeeld van Dragonspice (gebruik cosmetische parfumolie! Geen geurolie!)

Ik raad een totale hoeveelheid vet aan van 1000 g om mee te beginnen. Dit is omdat een iets grotere batch makkelijker te verwerken is.

Natürliche Seifen
Mijn zelfgemaakte natuurlijke zeep © Natuurlijke zeep en cosmetica

Wat je nodig hebt om je eigen zeep te maken

  1. Een loogbestendige container voor het maken van de loog (polypropyleen of polyethyleen maatbeker, beker, weckpot)
  2. Kleine kopjes om de NaOH af te wegen (uitgespoelde yoghurtpotjes werken hier goed)
  3. Keukenweegschaal tot op de gram nauwkeurig
  4. Een staafmixer, bij voorkeur het oude model uit de kelder
  5. Een pot voor het smelten van de vetten en het mengen van de zeeplijm (let op dat je geen aluminium potten gebruikt)
  6. Roerstaaf voor het roeren van de loog
  7. Fijnmazige zeef
  8. Een houten lepel om de zeep te roeren
  9. Een bakje om de parfumolie af te wegen
  10. Een zeepblokmal
Belangrijk gereedschap voor het maken van zeep: roestvrijstalen pot, staafmixer, lepel, maatbeker, weegschaal. Je hoeft niets nieuws te kopen!

Producten reclamepartner**

[amazon box=”B086DVFSSN”]]

[amazon box=”B09CGMGBY9″]

[amazon box=”B0057MKQU0″]

Zelf zeep maken

In principe is zelf zeep maken heel gemakkelijk en als je eenmaal je eerste of tweede zeep hebt gemaakt, zul je heel zelfverzekerd zijn en wordt zeep maken een fluitje van een cent. Het belangrijkste is dat je nooit het respect voor het loog verliest. En als je alle veiligheidsregels volgt, kan er niets misgaan.

Zelf zeep maken – stap voor stap

Volg de veiligheidsregels: Zet eerst een veiligheidsbril en handschoenen op.

  1. Maak eerst de loog. Idealiter heb je een deel van het gedestilleerde water ingevroren om de sterke damp die vrijkomt bij het maken van de loog tegen te gaan.
  2. Doe de ijsblokjes samen met het onbevroren water in de loogbestendige bak. Je hebt 320 g water nodig. Neem om te beginnen ongeveer 1/3 van de hoeveelheid in de vorm van ijsblokjes en de rest als water.
  3. Heb je het water afgewogen? Weeg dan de NaOH-kristallen af in een klein bekerglas.
  4. Werk nu in ieder geval in de gootsteen. Giet de NaOH-kristallen langzaam en al roerend in het water.
  5. Roer tot alle NaOH is opgelost.
  6. Laat de loog in de gootsteen afkoelen.
  7. Weeg de kokosolie en palmolie af in een pannetje en smelt op de kookplaat. Smelt op een laag vuur, laat niet koken. Haal de pan van het vuur zodra het vet gesmolten is.
  8. Zet de pan weer op de weegschaal, want de oliën moeten nu worden afgewogen.
  9. Voeg de olijfolie en koolzaadolie toe aan de vetten.
  10. Laat het vet afkoelen.
  11. Zodra de loogpot en pan slechts lauw aanvoelen, kun je verder gaan.
  12. Giet nu de loog door de zeef in de pot met de vetten. Je kunt het beste in de gootsteen verder werken.
  13. Emulgeer nu het mengsel. Gebruik de staafmixer en meng goed op een lage stand. Roer af en toe met een houten lepel.
  14. Blijf dit doen tot je een homogeen zeepmengsel hebt dat niet meer scheidt. De consistentie moet lijken op licht lopend cakebeslag of pudding.
  15. Nu kun je de parfumolie toevoegen en kort doormengen.
  16. Giet vervolgens het zeepmengsel in de zeepmal, die een inhoud heeft van ongeveer 1 liter.
  17. Dek de mal nu goed af (huishoudfolie is hiervoor geschikt) en omwikkel hem met een handdoek.
  18. De handdoek houdt de zeep warm en het gaat door een gelfase, wat voordelen kan hebben. Lees er hier meer over –> Gelfase voor de zeep

Rijpingstijd en co.

Nadat je je eerste doe-het-zelf zeep hebt gemaakt en in de zeepmal hebt gedaan, heeft het wat tijd nodig. In het ideale geval gaat het door een gelfase in de mal. Het wordt heel warm en vloeibaar en stolt dan snel weer. Als de zeep door een gelfase is gegaan, zal het later sneller uitharden en zal de textuur glad en stevig zijn. Het duurt echter wel even voordat je zeep weer stevig is. Daarom mag de verse zeep pas na ongeveer 24 uur uit de zeepmal worden gehaald. Bij het ontvormen moet je weer handschoenen dragen, want de verse zeep is nog steeds irriterend en allesbehalve mild voor de huid.

Verse zeep kan niet direct worden gebruikt. Het moet eerst volledig verzepen en steviger worden. Hiervoor is een rijpingsperiode van minstens 4 weken nodig. Hoe langer een zelfgemaakte zeep laat rijpen, hoe steviger, rijker en milder hij is.

Maak je eigen zeep ebook

Wil je zelf zeep maken en alles leren over de basisprincipes? Download dan het ebook Kreative Seifen einfach selber machen voor slechts 11,95 euro:

Zelf zeep maken zonder loog?

Zie je er tegenop om zelf zeep met loog te maken? Dat hoeft niet, want als je zorgvuldig en voorzichtig te werk gaat, heb je geen problemen. En je zult je realiseren dat zelf natuurlijke zeep maken gewoon heel erg leuk is.

Helaas is het niet mogelijk om zeep te maken zonder loog, omdat loog de vetten en oliën verzeept.

Je kunt alleen gietzeep gebruiken. Hierbij wordt zeep gegoten: een kant-en-klare gietmassa wordt gesmolten, gekleurd en geparfumeerd en kan vervolgens in mallen worden gegoten. Deze gietzepen bevatten echter oppervlakteactieve stoffen en hebben dus niets te maken met “echte” zeep.

Zelf zeep maken met kinderen?

Het koudroerproces, d.w.z. zelf zeep maken met loog en vetten, is niet geschikt voor kinderen. Kinderen mogen niet werken met bijtende loog en mogen daarom niet betrokken worden bij het maken van zeep.

Er zijn echter goede alternatieven om zelf zeep te maken met kinderen. Zeepresten kun je smelten en verder verwerken. Of je kunt zeepkettingen maken van de zeep die je hebt gemaakt. Zeep gieten is ook erg populair bij kinderen.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*