Er zijn veel zeepfabrikanten. Vooral de laatste jaren, toen er een trend was naar vaste stukken zeep, zijn er steeds meer kleine bedrijfjes ontstaan die handgemaakte natuurlijke producten aanbieden. Maar naast deze vele kleine fabrikanten zijn er ook een aantal bekende zeepfabrikanten, zoals Klar Seifen en Haslinger, die bijna iedereen kent.Ik wil hier een aantal van de bekendste zeepfabrikanten aan je voorstellen.
Bekende zeepfabrikanten
Een van de bekendste natuurlijke zepen heb ik je al in een apart artikel laten zien: de Aleppo zeep. Aleppo zeep bestaat voornamelijk uit olijfolie en laurierolie en wordt op traditionele wijze gekookt. Aleppo zeep wordt echter niet in één zeepfabriek gekookt, maar door vele kleine fabrikanten.
Er zijn echter ook andere bekende zeepfabrikanten en zeepfabrieken die natuurlijke zeep van hoge kwaliteit en andere cosmetica aanbieden. Veel van deze fabrikanten ken je waarschijnlijk al. Want Klar Seifen of Florex zullen zeker een belletje doen rinkelen. Als je deze geweldige zeepfabrikanten nog niet kent, moet je nu verder lezen. Want ik wil je hier graag kennis laten maken met een aantal van deze zeepfabrikanten.
Misschien heb je al een of twee bekende zepen van een van deze zeepfabrikanten in handen gehad? Als je de zepen direct wilt uitproberen, klik dan gewoon op een van de foto’s naast de beschrijving van de betreffende fabrikant!
Haslinger
Het Oostenrijkse bedrijf is gevestigd in Wenen en is gespecialiseerd in producten op basis van kruiden, honing, geneeskrachtige planten en essentiële oliën. De zeepfabriek bestond al sinds 1890 toen de oprichter en chemicus Georg Haslinger het bedrijf in 1949 overnam. Vanaf het begin gaf hij de voorkeur aan plantaardige grondstoffen en vermeed hij stoffen van dierlijke oorsprong.
Vandaag de dag kan het bedrijf concurreren met de hoogste kwaliteitsnormen. Het assortiment omvat natuurlijke zepen, bubbelbaden, douchegels, shampoos, oliebaden, bodymilk, badzout, massageoliën, crèmes en sauna-infusies. Haslinger’s scheerzeep heeft een speciale cultstatus bereikt en alle producten worden in Oostenrijk gemaakt.
Het concept van het bedrijf is jezelf onderdompelen, ontspannen en je goed voelen. Tegenwoordig omvat het assortiment ook veel schapenmelkproducten, omdat schapenmelk zeer huidvriendelijk en vochtinbrengend is, vooral in natuurlijke zepen.
Het bedrijf is erin geslaagd om een wereldwijde reputatie op te bouwen en is bekend tot ver buiten de grenzen van Oostenrijk. Alle Haslinger zepen en producten worden goed verdragen en voldoen zelfs aan de hoogste kwaliteitsnormen.
Florex
Het bedrijf Florex Seifen is ook gevestigd in Oostenrijk. Het relatief jonge bedrijf werd in 1998 opgericht door Gerlinde Hofer. Zij was echter al haar hele leven bezig met schapen- en schapenmelkproducten.
Alle Florex producten zijn gemaakt van schapenmelk. De naam Florex komt van haar eerstgeboren zoon Florian. De eerste zepen gemaakt van schapenmelk werden gepresenteerd op een beurs in München in de herfst van 2000.
Alle Florex natuurzepen zijn gemaakt van schapenmelk, lanoline en plantaardige oliën. Bovendien hebben alle Florex natuurzepen een heerlijk romig schuim, dat lichaam en geest verwent. Dit schuim is natuurlijk afkomstig van de toegevoegde schapenmelk, waardoor de zepen bijzonder zacht zijn voor de huid.
Bij de productie van schapenmelkzepen worden alleen plantaardige vetten gebruikt. Oliën, parfum, kleuren en kruiden worden toegevoegd in een speciale kneedmachine. De vochtinbrengende lanoline (wolvet van schapen) wordt ook toegevoegd. Alle Florex zepen zijn grotendeels vrij van chemische toevoegingen. Na het kneden gaat de zeep in een pelletiseermachine waar hij wordt gewalst en vervolgens naar de extrusiepers wordt overgebracht. De natuurlijke zeep is nu klaar om gesneden te worden.
Sinds kort biedt het bedrijf echter ook handgemaakte natuurlijke zepen aan, die verkrijgbaar zijn in een groot aantal geuren. Ze zijn echter ook iets duurder dan de machinaal geproduceerde schapenmelkzepen. Een bijzonder hoogtepunt van de Florex lijn is natuurlijk de schapenmelkzeep zelf, maar het veelzijdige assortiment bevat ook geurkaarsen, badtabletten, crèmes en lippenbalsem. Er is ook een selectie body butter, massage- en geuroliën en vloeibare zepen. Alle zepen en wellnessproducten voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen en verwennen lichaam en geest met hun heerlijke geuren en romige texturen.
Klar zepen
Klar Seifenmanufaktur werd in 1840 opgericht door Philipp Klar. Hij opende een ambachtelijk bedrijf met een bijbehorende winkel in Heidelberg. Vandaag de dag wordt de zeepfabriek gerund door de vijfde generatie. Rond 1900 slaagde zijn zoon TheobaldKlar erin om het bedrijf uit te breiden en nog bekender te maken in Zuid-Duitsland. Zijn liefde voor experimenteren leidde tot de creatie van veel verschillende zepen, die vandaag de dag nog steeds volgens hetzelfde recept worden geproduceerd.
Na de Tweede Wereldoorlog werd de zeepfabriek Klar voortgezet door zijn drie zonen Theobald, Hans en Klaus en werd het bedrijf steeds bekender dankzij grootschalige reclamecampagnes. Aan het begin van de jaren 1970 namen de zonen van Hans, Theo en Klaus, het bedrijf over. Zonder de oude zeeprecepten te vergeten, breidden zij het assortiment verder uit. Sinds 2006 leidt Niels Klar het bedrijf in de vijfde generatie.
Klar gebruikt alleen plantaardigeoliën van biologische teelt. De basiszeep wordt vervolgens verfijnd met speciale extra ingrediënten. Dit zijn onder andere kruiden, bloemen, essentiële oliën en parfums. Klar zepen worden zelfs verpakt in fijn vloeipapier en elegante verpakkingen. Het assortiment van Klar bestaat uitsluitend uit natuurlijke zepen, maar voor de meest uiteenlopende gelegenheden. Er zijn echte klassiekers, wijnzepen, exclusieve zepen, scheerzepen, olijfoliezepen, functionele zepen en zeepharten.
Rampal
Rampal is een van de laatste maitres savonniers en maakt al sinds 1828 natuurlijke zepen met een oliegehalte van 72% volgens hetzelfde recept. Het bedrijf is een familiebedrijf.
De zeepmassa wordt gekookt in koperen ketels en zes keer gemalen tot zeer fijne vlokken. Deze worden vervolgens geperst tot bijzonder compacte zepen. Alle Rampal zepen zijn vrij van conserveringsmiddelen, kleur- en geurstoffen. De typische geur van Rampal zepen wordt gecreëerd door natuurlijke essentiële oliën. De zepen danken hun bijzondere reinigende en hydraterende werking aan de toevoeging van de fijnste klei en olijfolie.
De zepen worden nog steeds gemaakt op historische machines met oude koperen mallen en zeepstempels. Alle producten van Rampal hebben een bijzondere herkenningswaarde. Marseille is al sinds de 17e eeuw het centrum van de zeepproductie. De legendarische Marseille natuurzeep van Rampal wordt gemaakt van olijven uit de lokale olijfcultuur, kokos- en palmolie en de weelderige Provençaalse kruidenflora. De zeep van Rampal werd bekroond met de gouden medaille op de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. Natuurlijk wordt er bij de zeepproductie nog steeds veel handwerk verricht.
Tip: Als je nog meer zeepfabrikanten wilt leren kennen, lees dan het tweede deel van deze serie.
De nieuwe zeepfabrikanten
De traditionele zeepfabrikanten richten zich vooral op natuurlijke producten en speciale toevoegingen zoals schapenmelk. Maar ook de nieuwere fabrikanten en producenten zijn indrukwekkend. Tegenwoordig richten steeds meer consumenten zich op natuurlijkheid en duurzaamheid en letten ze meer op de ingrediënten van de producten.
Zeep moet vaak veganistisch zijn. Er is ook een toenemende vraag om palmolie te vermijden, wat door fabrikanten wordt geïmplementeerd. Er zijn ook eisen zoals biologische, plasticvrije verpakkingen en natuurlijk moeten het uiterlijk en de geur van de zepen ook kloppen. Dat zijn nogal wat eisen die we aan de producten stellen.
Het zou dan ook begrijpelijk moeten zijn dat een handgemaakte zeep van hoogwaardige biologische ingrediënten niet 1 of 2 euro meer mag kosten. Door de stijgende energiekosten, de steeds hogere grondstofkosten en de eisen van de consument zijn veel fabrikanten gedwongen om tot 10 euro te vragen voor één stuk zeep. Maar omdat deze producten ook veel compatibeler en voedzamer zijn en met liefde en passie worden gemaakt, zou deze prijs ons er niet van moeten weerhouden om een echte, handgemaakte natuurlijke zeep te kopen.
SOHO natuurlijke cosmetica
Ik heb wat rondgekeken online en ontdekte bijvoorbeeld SOHO natural cosmetics . De zepen van deze fabrikant worden geproduceerd volgens het klassieke koudroerproces. Ze zien er echter geweldig uit, zijn veganistisch, palmolievrij en grotendeels biologisch. Over het algemeen maakt het assortiment een geweldige indruk en krijg je zin om de zepen uit te proberen. Een zeep van ongeveer 100 g kost echter ook 8 tot 10 euro.
Als het geheel nog steeds te duur voor je is, heb je nog altijd de optie om je eigen zepen te maken. Je kunt je eigen natuurlijke zeep namelijk helemaal naar eigen idee maken en zelf maken is meestal nog goedkoper ook. Alle informatie over zeep maken, natuurlijke zeep en doe-het-zelf cosmetica vind je hier op naturseife-und-kosmetik.de.