De Latijnse naam voor zeepkruid is Saponaria officinalis. Hij behoort tot de kruidnagelfamilie. Andere namen voor deze plant zijn zeepkruid of waskruid. De belangrijkste ingrediënten van zeepkruid zijn saponinen, waarvan de naam is afgeleid. (Je kunt hier en hier meer lezen over dit onderwerp).
Je vindt het vaak langs stromende wateren en in tuinen. De tere witachtige bloemen verschijnen alleen in het midden van de zomer. De plant kan tussen de 0,70 m en 1 m hoog worden. De saponinen zijn verantwoordelijk voor het sterke schuim en zitten in de dikke bietachtige wortel. Vroeger werd de plant vooral gebruikt om kleren te wassen. Hiervoor werd een afkooksel van de wortel gebruikt. Bij het wassen reinigt het niet zo grondig als onze gebruikelijke chemische wasmiddelen, maar het is zacht voor de stof en je hebt geen wasverzachter meer nodig. Tegenwoordig wordt het afkooksel vooral aanbevolen voor het wassen van fijne zijden stoffen. Restauratieateliers gebruiken nog steeds een zeepkruidoplossing om antieke bekleding en textiel te reinigen. Zeepkruid kan overigens het hele jaar door worden geoogst.
Recept voor een milde zeep voor het wassen van lichaam en haar
Je hebt ongeveer 100 gram zeepkruidschors, -wortels en -bladeren nodig. Voeg de schors, wortels en bladeren toe aan een halve liter gekookt water. Blijf nu koken zonder deksel zodat de helft van de vloeistof kan verdampen. Filter vervolgens alles door een zeef en een huidvriendelijke zeep voor lichaam en haar is klaar. Afhankelijk van het gewenste effect of de geur kunnen ook andere plantaardige ingrediënten worden toegevoegd. Rozenblaadjes zorgen bijvoorbeeld voor een heerlijke bloemengeur. En de toevoeging van goudsbloembloesem maakt het product bijzonder zacht en huidvriendelijk.
Tip: De wortel moet tijdens het koken vrij klein worden gesneden, zodat het waseffect zich des te beter ontvouwt.
Recept voor shampoo met zeepkruid
- 3 el gehakte zeepkruid
- 1-2 handvol kruiden (rozen, goudsbloemen, lavendel, rozemarijn …. afhankelijk van het gewenste effect)
- 200 ml water
En zo wordt het gemaakt:
- Kook het water één keer en laat het dan kort afkoelen.
- Giet nu het hete water over de geselecteerde kruiden, bloemen en zeepkruid.
- Laat het trekken als een thee, ongeveer 30 minuten is genoeg.
- Hoewel de shampoo niet schuimt, reinigt hij het haar op een zachte en natuurlijke manier. Het is belangrijk dat je de shampoo niet te lang bewaart, want hij bevat geen conserveringsmiddelen. Het is beter om elke paar dagen een nieuwe shampoo te gebruiken!
Zelf zeep maken met zeepkruid?
Je kunt zeepkruid ook gebruiken om zelf zeep te maken. Het brouwsel van het kruid kun je gebruiken om de loog te mengen. Je kunt er een soort thee-infusie van maken, 30 minuten laten trekken en dan in de koelkast zetten als dat mogelijk is. Het is dan gemakkelijk om de loog met deze infusie te mengen. Als alternatief kan het gedroogde zeepkruid ook worden vermalen en in de zeeplijm worden verwerkt (geeft een rijke groene kleur).
Zeepkruid als natuurlijk geneesmiddel
Iedereen kent nu het gebruik als cosmeticum of wasmiddel. Maar zeepkruid kan nog veel meer. Uitwendig werken kompressen en wassingen heel goed bij huidaandoeningen, vooral als je er thee van kamillebloemen aan toevoegt. Wasbeurten helpen ook heel goed bij een vlekkerige huid. Verder zijn er goede resultaten te behalen met kompressen met het wortelafkooksel tegen schimmelinfecties. In het verleden gebruikten Arabische artsen het zelfs om lepra te behandelen.