Je kunt gemakkelijk een melkzeep met cacao maken met deze instructies.
Recept voor melkzeep
Een tijdje geleden heb ik een hele lekkere zeep gemaakt met gewone koemelk, cacaoboter, amandelolie en cacaopoeder. Het is algemeen bekend dat melkzeep bijzonder voedend is en ook een heerlijk, rijk schuim geeft. Deze natuurlijke zeep vond ik echter bijzonder voedend en aangenaam.
Koemelk gebruiken voor melkzeep is een goed idee. Het is goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen en biedt ook waardevolle diensten voor de droge huid. Dit is vooral handig in het koude seizoen wanneer de huid droog en gebarsten is door de hitte en kou. Naast de melk zorgen de waardevolle plantaardige oliën en vetten voor extra voeding. Als je geduld hebt en de natuurlijke zeep ongeveer 6 weken laat rijpen, krijg je een echt prachtig voedende zeep met een aangename consistentie.
Zeeprecept: Maak je eigen melkzeep met cacao
Hoeveelheid voor ongeveer 1 kg zeep
- 300g olijfolie
- 250g babassu-olie
- 150g koolzaadolie
- 100g palmpitolie
- 50g cacaoboter
- 50g amandelolie
- 30 g ricinusolie
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH (ik overvette met 8%)
- 280g bevroren volle melk/koeienmelk
- 1 theelepel cacaopoeder (ongezoet)
- 20g PÖ donkere chocolade
Maak je eigen zeep – zo doe je dat
Ik wil er hier ook op wijzen dat je alleen zelf zeep moet maken als je je grondig in het onderwerp hebt verdiept en de nodige veiligheidsregels kent. Dit omvat het dragen van een veiligheidsbril en handschoenen. Om deze reden zijn al mijn zeeprecepten, die ik aanbied op Naturseife-und-Kosmetik.de, alleen gericht op mensen die ervaring hebben met zeep maken, maar als je helemaal geen ervaring hebt, raad ik je aan om mijn eBook “Creatieve zepen, eenvoudig zelf te maken” te downloaden. Het beschrijft in detail hoe je zeep maakt en alles wat je erover moet weten.
- Allereerst moet je de volle melk de dag ervoor invriezen in praktische ijsblokvormpjes.
- De volgende dag kun je dan beginnen met het maken van je eigen zeep 😉 Zet alle ingrediënten en de zeepvormpjes klaar en haal de bevroren melk uit de vriezer.
- Weeg de melk af en voeg dan de berekende hoeveelheid NaOH toe. Roer voorzichtig en giet de NaOH er alleen in porties bij. Anders zullen de melkblokjes niet gemakkelijk oplossen.
- De loog kan vervolgens apart gezet worden (buiten bereik van kinderen en huisdieren natuurlijk).
- Weeg vervolgens de vaste vetten af in een pan en smelt ze op een laag vuurtje op de kookplaat.
- Haal de pan van het vuur en voeg de plantaardige oliën toe – met uitzondering van de amandelolie.
- Zodra de loog en de vetten een temperatuur van ongeveer 35°C hebben bereikt, kun je ze zoals gewoonlijk combineren. Voeg hiervoor de loog toe aan het vetmengsel in de pan.
- Het geheel kan nu met een staafmixer gemengd worden en indikken. Zodra het zeepmengsel iets is ingedikt, kun je de amandelolie en parfumolie erdoor roeren.
- Neem nu ongeveer 1/3 van het zeepmengsel en kleur dit met het cacaopoeder.
- Je kunt in de mal marelleren als je dat wilt of de praktische potmarbleermethode gebruiken (zo doe ik het meestal).
- Giet de zeeplijm erin en plaats de mal op een rustige, niet te warme plek. Je kunt isoleren, maar dan spaarzaam.
Je kunt de zeep na 24 uur goed snijden en na 4 tot 6 weken is hij klaar voor gebruik. Als je van melkzeep houdt, kun je ook eens kijken naar mijn zeeprecept voor geitenmelkzeep of voor mijn merriemelkzeep.