Maak je eigen deodorant zonder zuiveringszout

Natürlichen Deo-Stick herstellen

De meeste mensen weten nu dat deodorants die aluminiumverbindingen bevatten waar mogelijk vermeden moeten worden. In de afgelopen jaren zijn alternatieve deodorantproducten die meestal zuiveringszout en kokosolie bevatten ingeburgerd geraakt – vooral bij zelfprikkers. Maar niet iedereen vindt deodorants met zuiveringszout lekker of verdraagt het. Daarom vind je hier een recept voor een effectieve, voedende deodorant zonder baking soda en natuurlijk zonder schadelijke aluminiumzouten. Als je je eigen deodorant wilt maken zonder baking soda, kun je hier de instructies vinden.

Je eigen deodorant maken is helemaal niet moeilijk en zelfs DIY cosmeticabeginners kunnen in slechts een paar minuten een compatibele deodorant maken.

Zelf deodorant maken zonder zuiveringszout – waarom zuiveringszout niet altijd goed is

Deodorants met baking soda zijn de laatste jaren erg populair geworden. Dit komt omdat de voorheen populaire deodorants met aluminiumzouten steeds meer in opspraak zijn geraakt. We moeten aluminiumverbindingen zoveel mogelijk vermijden. Aluminiumzouten zijn bijzonder schadelijk in deodorants omdat ze de huidporiën verstoppen en zo verhinderen dat gifstoffen worden weggespoeld. De aluminiumverbindingen kunnen ook in de bloedbaan terechtkomen en zijn in verband gebracht met borstkanker. Het is daarom aan te raden om alternatieve deodorantproducten zonder aluminium te gebruiken.

Update: Het is nu allemaal veilig met betrekking tot de aluminiumverbindingen in deodorantproducten. Toch geven veel gebruikers er nog steeds de voorkeur aan om deodorants met aluminium te vermijden vanwege de bezorgdheid over de veiligheid. Het is dus goed dat er nu zoveel milde en goed verdragen alternatieven zijn. (hier vind je meer informatie: Hoe gevaarlijk aluminium in deodorants is)

Persoonlijk kon ik echter helemaal niet overweg met de conventionele alternatieven. Deodorantsprays en -rollers van de drogist bevatten meestal alcohol. Het brandt als je het aanbrengt en het effect van zo’n alternatieve deodorant zonder aluminium is voor mij nul. Daarom heb ik een tijdje geleden geprobeerd een deodorant met zuiveringszout te maken, eerlijk gezegd met weinig hoop. Maar ik was echt verrast door het effect. De makkelijk te maken baking soda deodorant crèmes hielpen me echt. Ik had de hele dag geen zweetgeur. Dit komt vooral door de zuiveringszout, die onaangename geurtjes kan neutraliseren. Kokosolie, dat ook gebruikt wordt in zelfgemaakte deodorantcrèmes, heeft ook een antibacteriële werking en gaat dus ook geurtjes tegen. Een geschikt alternatief!

Ik heb me echter altijd gestoord aan de hantering. Ik vond ook dat baking soda mijn huid na een tijdje irriteerde. Ik hield ook helemaal niet van het gevoel na het aanbrengen van de baking soda deodorant en voelde me daarom niet per se goed in de ochtend. Dit waren veel redenen voor mij om te stoppen met het maken van mijn eigen baking soda deodorant.

Ik wilde dus iets anders en maakte een deodorant zonder baking soda als alternatief.

Een deodorant maken zonder zuiveringszout – effectief en huidverzorgend

Mijn doel was om zelf een deodorant zonder baking soda te maken die zowel huidverzorgend als effectief is. Ik wilde graag een deodorantstick omdat ik het gebruik van deodorantcrèmes altijd een beetje vervelend vind.

In plaats van baking soda gebruikte ik Decalact Deo als deodoriserend ingrediënt. Dit actieve ingrediënt met de INCI Sodium caproyl/Lauroyl Lactylate, Triethyl citrate, Salvia officinalis oil is het eerste gecertificeerde natuurlijke deodorant actieve ingrediënt met bewezen effectiviteit.

De werking van Decalact Deo is gebaseerd op het feit dat het actieve ingrediënt is samengesteld uit antimicrobiële stoffen en citroenzuuresters. Deze laatste remmen de afbraak van zweet, d.w.z. het proces dat in de eerste plaats onaangename geurtjes veroorzaakt. De Decalact deodorant is zeer eenvoudig en ongecompliceerd in gebruik, irriteert niet en wordt zeer goed verdragen en is naar verluidt zelfs effectief op warme zomerdagen. Hoewel het geweldige actieve ingrediënt gebaseerd is op palmolie, kan ik dit in dit geval persoonlijk door de vingers zien.

Ik heb ook farnesol gebruikt als tweede werkzame stof. Farnesol staat bekend als een antibacterieel actief ingrediënt in deodorants en acne producten. Mensen met een zeer gevoelige huid hebben soms problemen met farnesol. Ik verdraag de stof heel goed, daarom gebruik ik het ook in de deodorantstick zonder baking soda. Maar het is zeker ook mogelijk om farnesol weg te laten.

Ik gebruik sheaboter in de deodorant zonder baking soda voor een beetje verzorging van de oksels. Veganistische bessenwas en cacaoboter zorgen voor stevigheid. Het smeltpunt van bessenwas is veel lager dan dat van bijenwas, daarom glijdt de deodorantstick gemakkelijk over de huid ondanks de toevoeging van was. Ik heb ook kokosolie in het recept verwerkt om de glijeigenschappen te verhogen.

Zutaten Deo Stick

De ingrediënten:

  • 25 g cacaoboter
  • 10 g karitéboter
  • 10 g bessenwas
  • 6 g kokosolie
  • 0,25 g Decalact Deo (aanbevolen gebruiksconcentratie 0,5 %)
  • 0,2 g farnesol
  • essentiële oliën naar wens (optioneel, weglaten bij gevoelige huid)

De productie:

Deo ohne Natron selber machen

Het maken van de deodorantstick zonder baking soda is eenvoudig. Cacaoboter, kokosolie en bessenwas worden uitgebalanceerd in een kom en vervolgens gesmolten in een bain-marie. Haal de kom uit de bain-marie en smelt de karitéboter in het mengsel. Je kunt nu de twee actieve deodorant ingrediënten toevoegen. Roer alles goed door elkaar. Wanneer het mengsel lichtjes is afgekoeld, giet je het in praktische deodorantstick tubes en laat je het volledig uitharden in de koelkast (duurt ongeveer twee uur).

Het resultaat:

Deo-Stick selbst gemacht

Een effectieve, voedende deodorantstick met natuurlijke ingrediënten.

Elke huid en elk persoon is anders. Persoonlijk ben ik echter erg onder de indruk van het effect van de deodorant zonder zuiveringszout. De stick is heel gemakkelijk aan te brengen, plakt niet aan de huid en het licht vettige laagje is onmerkbaar.

Met de zelfgemaakte deodorant zonder zuiveringszout ben ik de hele dag beschermd tegen de geur van zweet. Zonder huidirritatie!

Zelfgemaakte deodorantstick – accessoires en ingrediënten

Voor de zelfgemaakte deodorant heb je een paar natuurlijke ingrediënten nodig. Je kunt alle vetten en wassen en de actieve ingrediënten krijgen bij Dragonspice Naturwaren – de winkel voor zelfontbranders. Ik heb daar ook alle ingrediënten besteld en weer werd alles heel snel, goed verpakt en absoluut betrouwbaar geleverd. Je kunt de Decalact deodorant en Farnesol ook vinden bij Dragonspice.

Naast de ingrediënten heb je ook grote potten of deodorant stick pods nodig. Ik vond deze op Amazon. Handig genoeg waren de mooie zelfklevende labels voor het labelen van de deodorantsticks al inbegrepen. Dus ook hier een duidelijke aanrader om te kopen:

[amazon box=” B078WR1B56″/]

[amazon box=” B07T72BF6P”/]

Deodorant zonder zuiveringszout en deodorant werkzame stof

Wil je zelf een heel eenvoudige deodorant maken die geen baking soda en geen van de aanbevolen deodorant ingrediënten bevat? Dan kun je ook mijn DIY salie deodorant proberen. De belangrijkste antiperspirant bestanddelen hier zijn kokosolie en de essentiële oliën van salie, citronella en roos.

Let op: Gebruik de essentiële oliën eerst heel spaarzaam en controleer of ze geschikt zijn. Essentiële oliën zijn niet voor iedereen geschikt. Zwangere vrouwen, kinderen, epileptici en mensen met een hoge bloeddruk moeten zich altijd goed inlezen voordat ze essentiële oliën gebruiken en controleren of de oliën geschikt zijn.

Maak je eigen deodorant met kokosolie en essentiële oliën

  • 3 el sheaboter
  • 3 eetlepels kokosolie
  • 2 eetlepels bijenwas of, als veganistisch alternatief, 3 eetlepels bessenwas
  • 3 eetlepels zetmeel (vermindert het vettige gevoel op de huid). Als je ook geen zetmeel wilt gebruiken, laat het dan gewoon weg.
  • Ongeveer 10 druppels van een mengsel van etherische olie van salie, citronella en roos

Je kunt essentiële oliën hier krijgen**

[amazon box=”B0922Y13NM”]

Zelf deodorant maken is in dit geval heel eenvoudig: meng kokosolie en bijenwas in een kom en smelt vervolgens in een bain-marie. Haal het dan uit de bain-marie en voeg de sheaboter toe. Deze kan nu smelten in de hitte. Laat het mengsel iets afkoelen en voeg dan het zetmeel toe. Roer goed zodat er geen klontjes ontstaan en laat het mengsel al roerend afkoelen. Wanneer je zelfgemaakte deodorantcrème wat steviger is geworden, voeg je de essentiële oliën toe en roer je goed. Blijf goed roeren terwijl het afkoelt en giet de nog vloeibare deodorantcrème dan in potten.

Je kunt je zelfgemaakte deodorantcrème ’s ochtends aanbrengen als een okselcrème. Laat de deodorant goed intrekken voordat je je aankleedt.

Je kunt de bijpassende potjes hier kopen**

[amazon box=”B07K2XXQB2″]

Huismiddeltjes tegen zweten

Zweten is een natuurlijke en verstandige lichaamsfunctie die je beter helemaal kunt voorkomen. Toch is het vaak vervelend als je overvloedig begint te zweten telkens als je iets doet. Niets is immers vervelender dan natte vlekken op je kleding of het gevoel van een vochtige, zweterige huid in het dagelijks leven. De bacteriën in zweet veroorzaken ook de typische onaangename geur als ze worden afgebroken. Dit willen we voorkomen met zelfgemaakte deodorants en deodorantproducten van de drogist. De meesten van ons brengen daarom ’s ochtends okseldeodorant aan.

Naast het gebruik van in de winkel gekochte of zelfgemaakte deodorants en antitranspiratiemiddelen, kunnen we ook helpen met een paar huismiddeltjes. Salie is vooral bekend als antitranspiratiemiddel:

Saliethee tegen hinderlijk zweten

Als je in het algemeen de zweetproductie wilt verminderen, probeer dan eens saliethee. Want als je regelmatig saliethee drinkt, kan het helpen tegen hevig zweten. Het voordeel van het drinken van saliethee is dat de natuurlijke thee de zweetproductie niet volledig remt. Salie vernauwt de zweetklieren, waardoor we minder zweten. En dit effect is merkbaar over het hele lichaam. Zweetproductie is belangrijk en moet niet volledig worden geblokkeerd. Saliethee doet dat ook niet. Saliethee zorgt er gewoon voor dat we veel minder zweten. Het enige nadeel is dat het consequent gebruikt moet worden. Drink daarom 2 tot 3 koppen thee per dag. Als je wilt dat het zweetremmende effect lang aanhoudt, moet je er een gewoonte van maken om elke dag consequent je kopjes saliethee te drinken.

Appelciderazijn als zweetremmer

Van appelciderazijn wordt ook gezegd dat het de zweetproductie kan helpen afremmen. Praktisch: je kunt appelciderazijn ook aanbrengen op plekken waar gewoonlijk geen deodorant wordt gebruikt. Veel vrouwen zweten ook onder hun borsten. De appelciderazijn moet ’s avonds voor het slapengaan worden aangebracht. Neem hiervoor een wattenschijfje en bevochtig alle plekken op je lichaam waar je veel zweet met de appelciderazijn. Spoel het er ’s ochtends grondig af. Van appelciderazijn wordt gezegd dat het de zweetklieren vernauwt en zo hevig zweten voorkomt.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*