Het zeeprecept voor geitenmelk pekelzeep is er een die alleen ervaren zeepmakers moeten proberen. Dit komt omdat we melk in de vorm van melkpoeder nodig hebben voor de geitenmelk pekelzeep en ook omdat deze zeep gemaakt wordt met een gemengd verzepingsproces. Met onze geïllustreerde instructies is het echter vrij eenvoudig om zelf geitenmelk pekelzeep te maken.
Geitenmelk pekelzeep – wat maakt deze zeep zo speciaal?
Bij het ontwikkelen van dit zeeprecept was het doel om een voedende, herstellende geitenmelk pekelzeep voor de handen te maken. Hiervoor heb ik gekozen voor een superfatting van ongeveer 7%.
De uitdaging bij dit zeeprecept is de combinatie van een melkzeep en een pekelzeep. Het is niet echt mogelijk om een pekelzeep te koken met vloeibare melk – met andere woorden, om de loog te mengen met de melk. Om een melkpekelzeep te maken, moet de melk altijd bevroren zijn. In deze staat is het echter niet mogelijk om een pekelzeep te maken. Daarom heb ik besloten om geitenmelkpoeder te gebruiken en dit toe te voegen aan de ingedikte zeeplijm, gemengd met een beetje water. Om ervoor te zorgen dat de pekelzeep ook voldoende schuim vormt, heb ik ook een gemengde verzeping gemaakt (verhouding 80% NaOH en 20% KOH, reken zelf maar uit).
Let op: Zoals bij elk zeeprecept dat ik plaats, wil ik je erop wijzen dat je geen zeep moet maken zonder je eerst grondig te hebben geïnformeerd over het zelf maken van zeep. Mijn recepten zijn daarom gericht op ervaren kooksters die hun eerste natuurlijke zeep al hebben gekookt. Voor beginners raad ik ons ebook Kreative Seifen einfach selber machen aan, dat zowel hier als direct bij Amazon verkrijgbaar is.
Producten reclamepartner**
Zeeprecept: Geitenmelkzeep-zoolzeep met lavendel
- 250 g kokosolie
- 250 g frituurstaaf
- 200 g olijfolie
- 110 g koolzaadolie
- 100 g karitéboter
- 50 g ricinusolie
- 40 g cacaoboter
- NaOH: 80%
- KOH: 20%
- 340 g gedestilleerd water
- 80 g zeezout
- 30 g citroenzuur
- Geitenmelkpoeder
- Etherische oliemengeling van 12 g lavendel en 6 g bergamotolie
Maak je eigen geitenmelkzeep – zo doe je dat
Om de foto’s te vergroten, klik je op de betreffende foto.
Conclusie over het kookproces
Zoals te verwachten was, verdikte de zeeplijm zeer snel. De geitenmelkzeep is daarom niet de juiste zeep voor artistieke marmering.
Een melkzeep hoeft meestal niet geïsoleerd te worden, omdat hij toch snel warm wordt. Toch heb ik deze geitenmelkzeep in een handdoek gewikkeld, omdat er maar ongeveer 3 lepels melkpoeder in zitten. Ik merkte ook dat de zeep niet zo heet werd. Ik merkte geen gelfase. Dat is niet erg, want de melkzeep verkleurt minder zonder gelfase.
Pekelzepen worden snel hard en brokkelig. Daarom heb ik het blok na ongeveer 18 uur gegoten en gesneden. Desondanks brokkelde er van bijna elk stuk een klein randje af. Natuurlijk is dit slechts een visuele smet, maar het blijft vervelend. Daarom zal ik de volgende pekelzeep waarschijnlijk weer in individuele mallen maken, zodat ik het niet hoef te snijden.