Zelf kwarkzeep maken

Klassiker Kernseife - Verwendung und Herstellung

Kernseife selber machen
© Heike Rau - stock.adobe.com

Kwarkzeep is de klassieke reinigingszeep. Zelfs oma waardeerde het goede spul. Deze handige alleskunner doet niet alleen goed werk in het huishouden, maar lost ook hardnekkige en slecht in water oplosbare vlekken op in de persoonlijke hygiëne. Wrongelzeep heeft dus meer te bieden dan men denkt. Wrongelzeep is al meer dan 100 jaar een succesvol product, niet alleen dankzij de universele toepassingen, maar ook dankzij de beperkte ingrediënten en de gunstige prijs. Met mijn instructies is zelf kwarkzeep maken niet moeilijk en weet je precies welke stoffen er in je kwarkzeep zitten.

Kwarkzeep en hoe het wordt gemaakt

Kwarkzeep wordt gemaakt van natriumchloride en heeft een vetgehalte van minstens 75%. Klassieke kwarkzepen hebben geen extra geur- of kleurstoffen, waar je ook rekening mee moet houden als je zelf kwarkzeep maakt. Kwarkzeep wordt gemaakt door verzeping. De ingrediënten van de gebruikte vetten (dierlijke of plantaardige vetten) worden van elkaar gescheiden met behulp van een natronloogoplossing. Aan het resulterende zeepslijm (of zeeplijm) wordt zout toegevoegd om de zeep in de volgende stap “uit te zouten”.

Door natriumchloride toe te voegen, drijven de harde zeepstoffen naar boven. Zo blijft alleen de pure zeep over. De productie van kwarkzeep is echter erg tijdrovend, omdat er meestal veel van dit soort uitzoutprocessen nodig zijn. Je moet dus lang bij de steelpan staan, de zeep afschuimen, water toevoegen, zout toevoegen, roeren… Zelf kwarkzeep maken is dus veel tijdrovender dan voedende zeep maken.

Daarnaast is er natuurlijk de enorme hoeveelheid energie die nodig is om dergelijke zeep te maken. Bij het herhaaldelijk uitzouten in kokend water ontstaat ook de “bodemloog”, dat is wat er overblijft naast de kwarkzeep. Dit mengsel moet apart worden weggegooid.

Daarom is het zelf maken van kwarkzeep volgens oude recepten niet meer van deze tijd. Het kost te veel tijd en te veel onnodige energie om kwarkzeep te maken. Maar gelukkig is er een makkelijkere manier om zelf een vergelijkbaar zeepproduct te maken.

Voordelen van kwarkzeep

Wrongelzeep heeft de eigenschappen van een oppervlakteactieve stof. Dit betekent dat je kwarkzeep ook kunt gebruiken om in water onoplosbare stoffen zoals vetten of oliën te verwijderen.

Wrongelzeep is bijzonder duurzaam, wat deels komt door de harde consistentie. Omdat het, in tegenstelling tot andere zelfgemaakte zepen, geen overtollig vet of toevoegingen bevat en veel harder is, is het veel zuiniger dan andere zepen.

Het is veelzijdig en kan worden gebruikt als reinigingszeep, reinigings- en schoonmaakmiddel of zelfs als acneproduct. Vooral mensen met een allergie hebben baat bij kwarkzeep, omdat het alleen basisingrediënten bevat en daardoor het risico op allergieën minimaliseert. Het is daarom ook aan te raden om je eigen kwarkzeep voor de acnehuid te maken of op zoek te gaan naar een in de handel verkrijgbaar product. Wrongelzeep wordt ook vaak gebruikt voor verdere verwerking, bijvoorbeeld om met kinderen mooie zeepjes te maken.

En hier vind je een aantal aanbevolen kwarkzepen voor de behandeling van acne of voor andere doeleinden (producten van reclamepartners**):

[amazon box=”B0878WH8QG”]
[amazon box=”B00E6MWKS8″]
[amazon box=”B077RNG6K7″]

Nadeel van kwarkzeep

Wrongelzeep heeft geen voedende ingrediënten en heeft een alkalisch effect, dat wil zeggen dat het irriterend is. Door de uitdrogende werking is het slechts beperkt geschikt voor lichaamsreiniging. Als je toch kwarkzeep gebruikt om je lichaam te reinigen, zorg er dan voor dat je slijmvliezen niet in contact komen met kwarkzeep. Je kunt nog veel meer tips over het gebruik van kwarkzeep voor huidreiniging vinden in het artikel Kwarkzeep bij acne.

Wat kun je met kwarkzeep doen?

  • Lichaamsreiniging: Het oorspronkelijke gebruik van zeep was voor lichaamsreiniging. Omdat kwarkzeep echter vooral reinigend en nauwelijks verzorgend werkt, wordt het vooral gebruikt om zware vervuiling (verf, olie, enz.) te verwijderen. In het algemeen moet je ervoor zorgen dat je je huid hydrateert met een crème of lotion na het gebruik van kwarkzeep.
  • Acne product: De sterk reinigende werking is effectief tegen puistjes en puistjes. De harde textuur van de zeep is vergelijkbaar met een scrub. Maar ook de huid met acne mag niet zonder verzorging blijven. Meer informatie over kwarkzeep voor acne vind je hier. Een alternatief voor kwarkzeep is zoutzeep, omdat dit ook effectief is tegen een ernstig onzuivere huid.
  • Voetverzorging: ontstoken nagels behoren eindelijk tot het verleden. Een warm voetenbad met kwarkzeep helpt eelt te verwijderen en werkt ontstekingsremmend.
  • Vlekverwijderaar: zelfs fruit- of grasvlekken kunnen gemakkelijk worden verwijderd met een beetje kwarkzeep. Behandel de plek voor met kwarkzeep. Behandel de vlek na een paar minuten gewoon verder in de wasmachine. Vlek weg!
  • Schoonmaakmiddel: Wrongelzeep werkt ook goed in de keuken. Je kunt kwarkzeep gebruiken om hardnekkige vlekken van je fornuis te verwijderen en het verdunnen met water om roestvrijstalen oppervlakken weer te laten glanzen.
  • Bestrijdingsmiddelen: Het ecologische alternatief voor gif. Planten geteisterd door bladluizen worden kort afgeveegd met een oplossing van kwarkzeep. Het vervelende ongedierte vindt dit helemaal niet leuk.
  • Je kunt meer te weten komen over kwarkzeep en de mogelijke toepassingen ervan in het artikel“Wat je kunt doen met kwarkzeep“.

Zelf kwarkzeep maken

Zoals al eerder gezegd, heeft het geen zin meer om kwarkzeep te maken met behulp van veel zoutstappen. In plaats daarvan is het veel gemakkelijker en sneller om een zeep te koken die niet te vet is. Dit type zeep bevat net als kwarkzeep geen overtollig vet en heeft bijna identieke eigenschappen als typische kwarkzeep. Alleen glycerine is bij deze variant van nature nog aanwezig in de zeep. Als je je zelfgemaakte kwarkzeep echter wilt gebruiken voor lichaamsreiniging, heb je alleen maar baat bij dit glycerinegehalte. Glycerine heeft geen invloed op de reinigingskracht van de zeep, maar hydrateert de huid in ieder geval een beetje. Dus als je een kwarkzeep nodig hebt als sterk reinigende handzeep of als middel tegen bijvoorbeeld acne, dan is koud geroerde DIY kwarkzeep een goede keuze.

Je hebt natronloog nodig om zelf kwarkzeep te maken. Raadpleeg mijn algemene tips over zeep maken en omgaan met natronloog.

Traditioneel wordt voor zelfgemaakte kwarkzeep dierlijk vet gebruikt, zoals reuzel of rundervet. Je kunt echter ook plantaardige vetten en oliën als alternatief gebruiken. Goedkope oliën zoals koolzaadolie, kokosolie en zonnebloemolie worden hier voornamelijk gebruikt. De basiszeep is helemaal niet overvet. Kies een zeeprecept naar keuze en gebruik geen dure oliën en vetten, want dat is echt overbodig voor een kwarkzeep. Mijn basiszeeprecept bestaat bijvoorbeeld uit kokosolie, koolzaadolie, zonnebloemolie en olijfolie. Hiermee kook ik een zeep met 0% vetoverschot.

Nu wordt de basiszeep gemaakt – op de gebruikelijke manier (volg de veiligheidsinstructies ):

  1. De eerste stap is het mengen van de loog in een groot glas.
  2. Voeg de natriumhydroxide altijd toe aan het ijskoude water, nooit andersom. Als je dit in de verkeerde volgorde doet, kan het glas barsten en kan de sterk geconcentreerde loog uit het glas spatten.
  3. Roer tot de NaOH volledig is opgelost in het water. Het mengsel zal erg warm worden.
  4. Laat de loog afkoelen.
  5. Smelt de vetten (kokosolie in mijn recept) in een pannetje op laag vuur. Je kunt het beste eerst de vetten smelten en dan de oliën toevoegen en mengen. Zo koelt het mengsel sneller af en kun je snel verder werken.
  6. Zodra beide componenten (loog en vet/oliemengsel) lauw zijn, voeg je de loog toe aan de vetten door een fijnmazige zeef.
  7. Roer nu alles goed door elkaar.
  8. Roer het mengsel met een staafmixer tot het een egale consistentie heeft en het geheel is ingedikt.
  9. Je zeeplijm is klaar als je met een lepel een lijn over het oppervlak kunt trekken.
  10. Giet het zeepmengsel in een mal en zet deze op een warme plek. Laat het minstens 1 dag drogen en snijd het dan in hanteerbare stukken. De kwarkzeep is na vier weken klaar voor gebruik.

Zelf kwarkzeep maken – de zeep zouten

Bij het zelf maken van kwarkzeep is het doel van het uitzouten om de glycerine uit de zeep te verwijderen. Dus als je een zeep wilt die identiek is aan een “echte” kwarkzeep en dus geen glycerine meer bevat, kun je de stap uitzouten uitvoeren. Als je je kwarkzeep gebruikt voor lichaamsreiniging, kun je deze stap overslaan en genieten van het glycerinegehalte van je kwarkzeep.

Voor het uitzouten heb je ongeveer 4 liter water nodig, ongeveer 300 gram zout, een grote pan en een zeef voor ongeveer 1 kg zeep.

Voor het uitzouten wordt de zeeplijm samen met het water in een zeer grote pan gedaan. Verwarm dit mengsel tot het begint te koken. Omdat het mengsel rijst, is het belangrijk om een zeer grote pan te kiezen. Het is ook belangrijk om voorzichtig en voorzichtig te werken. Draag altijd een veiligheidsbril, want het mengsel kan soms opspatten tijdens het koken.

Zodra het mengsel aan de kook is, verlaag je de temperatuur en laat je het zachtjes sudderen. Voeg nu geleidelijk in kleine porties het keukenzout toe en roer het erdoor. Voeg ongeveer een handvol zout toe aan het mengsel en roer het goed door voordat je de volgende hoeveelheid zout toevoegt.

Het zouten begint en het mengsel scheidt zich. Een kooktijd van 30 tot 60 minuten is voldoende om het mengsel uit te zouten, d.w.z. om de glycerine te scheiden. De vlokkerige zeep drijft nu op het wateroppervlak en kan met een schuimspaan worden verwijderd. Laat de zeep vervolgens weer goed uitlekken in een fijne zeef voordat hij in blikken kan worden geperst of als vlokken kan worden afgevuld.

Deze afgewerkte kwarkzeep bevat geen vet, glycerine of andere toevoegingen. Dit betekent dat het een enorme waskracht heeft en daarom geschikt is voor het schoonmaken van zeer vuile handen (vergeet ze daarna niet schoon te maken), voor het schoonmaken van vettige en vuile oppervlakken, voor het wassen van wasgoed en voor schoonmaakwerk. Ik zou het echter echt alleen gebruiken om schoon te maken. Als je de kwarkzeep wilt gebruiken om je handen, lichaam of gezicht schoon te maken, bespaar je jezelf gewoon de lange stap van het uitzouten en gebruik je de kwarkzeep met het glycerinegehalte er nog in.

Recept voor het maken van vloeibare kwarkzeep

Ingrediënten:

  • 1 kwarkzeep
  • 2,3 tot 3 liter water
  • Eventuele geurtoevoegingen, oliën etc.

Zo wordt het gedaan:

  1. Rasp de kwarkzeep in kleine stukjes met een rasp (rasp kleine vlokjes, te grote stukken lossen niet op).
  2. Breng water aan de kook in een pan.
  3. Haal de pan van het vuur en roer de stukjes zeep erdoor tot ze volledig zijn opgelost.
  4. Voeg eventueel een paar druppels olie of geparfumeerde olie toe.

Kwarkzeep kopen – waar moet je op letten

Wil je jezelf het werk besparen en kwarkzeep niet zelf maken, maar gewoon kopen? Er zijn ook verschillen in de kwaliteit van kwarkzepen. De informatie op de verpakking geeft informatie over de ingrediënten die erin zitten. Een goede kwarkzeep bestaat uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten en plantaardige oliën of dierlijke vetten. Klassieke kwarkzeep bevat ook geen geurstoffen of andere synthetische toevoegingen.

Aanbiedingen van reclamepartners**:
[amazon box=”B0012GHQBM,B01HQ3CSGW,B072J8M4QZ” grid=”3″]

Een hoogwaardige kwarkzeep is ook erg hard. De consistentie zorgt ervoor dat de zeep niet te snel zacht wordt, waardoor hij zuinig is.

Iedereen die waarde hecht aan een veganistisch product moet bij het kopen van kwarkzeep letten op de ingrediënten. Veganistische kwarkzepen worden als zodanig geëtiketteerd. Ze bevatten 100 procent natuurlijke vetten. Veganistische kwarkzepen zijn verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels of online.

Veel mensen gebruiken graag vloeibare zeep, vooral om hun handen te wassen. Kwarkzeep is ook verkrijgbaar in vloeibare vorm. In tegenstelling tot het origineel bevatten vloeibare kwarkzepen echter vaak toevoegingen.

Omdat kwarkzeep de huid aanzienlijk uitdroogt, verdienen producten met extra hydraterende stoffen de voorkeur voor lichaamsverzorging. Deze zepen bevatten bijvoorbeeld olijf- of kokosolie.

Waarom probeer je je eigen kwarkzeep niet uit als alternatief voor conventionele wasmiddelen? Je zult zien dat kwarkzeep in een handomdraai gemaakt kan worden en zich niet hoeft te verschuilen achter zijn dure concurrenten.

Ik ben benieuwd waar jij je zelfgemaakte kwarkzeep voor hebt gebruikt. Deel je ervaringen met het gebruik van je kwarkzeep met me in het commentaarveld.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: