Melkzepen zijn populair bij baders omdat ze een zeer romig en aangenaam schuim hebben. Ze maken de huid ook zacht en glad en geven haar een gevoed gevoel. Maar zelf melkzeep maken is niet eenvoudig. Er is echter een methode die ook geschikt is voor beginners. Melkzeep maken met melkpoeder. Het melkpoeder wordt gemengd met water en vervolgens gewoon toegevoegd aan de geëmulgeerde zeeplijm.
Benieuwd hoe dit precies werkt? Lees dan snel verder, want in dit artikel leg ik uit hoe je zelf melkzepen met melkpoeder kunt maken.
Zelf melkzepen maken – waarom?
Melkzepen zijn echt geweldig en mensen vinden het heerlijk om ze zelf te maken. Je kunt ontdekken waarom door een melkzeep uit te proberen. Melkzepen schuimenheerlijk romig, zijn bijzonder mild en worden goed verdragen. De huid voelt zacht en glad aan na het wassen met een melkzeep.
Daarom willen de meeste zeepmakers vroeg of laat een melkzeep proberen te maken. Klassieke melkzepen, waarbij de loog niet met water maar met melk wordt gemengd ,zijn populair. Dit levert een pure melkzeep op.
Het maken van melkzeep is echter niet eenvoudig. Dit komt door de volgende redenen:
- De loog mag niet te heet zijn, want dan wordt de loog oranje en krijgt de zeep later een gelige kleur.
- Bovendien heeft te hete loog een zeer sterke geur, die nog lang na het maken van de zeep in het eindproduct te ruiken is.
- Bij het maken van de loog wordt melkvet verzeept, dat als witte vlokken op de loog neerslaat. Voorzichtigheid is daarom geboden. Het is moeilijk om onopgeloste NaOH in de loog te herkennen.
- Indien mogelijk moet melkzeep niet in de gelfase komen, anders wordt het beige tot geel van kleur. Dit is niet altijd wenselijk. Ongegeleerde zepen blijven echter langer zacht.
Zoals je ziet is het niet eenvoudig om zelf pure melkzeep te maken. Er zijn echter een paar trucjes om het productieproces te vereenvoudigen. Je kunt bijvoorbeeld werken met een sterke waterreductie en met dit restwater de loog aanmaken. Het verschil voeg je dan toe aan de geëmulgeerde zeeplijm met de melk. Of je gebruikt een melkproduct dat ook door de lijm wordt geroerd .
Eeneenvoudig alternatief, waarmee je ook zelf zeer sterk geconcentreerde melkzepen kunt maken, is echter om een melkzeep te maken met melkpoeder.
Hoe worden melkzepen gemaakt? Een kort overzicht van de verschillende methoden
Pure melkzepen worden traditioneel gemaakt met melk (koele techniek) . De vloeistof voor de loog wordt dus vervangen door melk van geiten, koeien of schapen. Dit kan echter leiden tot de hierboven genoemde problemen. Dit komt doordat de NaOH eerst het melkvet verzeept. Dit slaat neer in witte vlokken. Het ruikt erg onaangenaam als de loog te heet wordt.
Als je geïnteresseerd bent in klassieke melkzeep maken met melk om de loog te mengen, kijk dan eens naar dit artikel: Maak je eigen melkzeep met melk
Er zijn echter ook andere methoden die makkelijker zijn voor beginners om hun eigen melkzeep te maken. Lees het artikel “Zelf melkzeep maken met zuivelproducten zoals room of kwark “, waarin wordt uitgelegd hoe je melkzeep kunt maken volgens de zogenaamde warme techniek met verschillende kant-en-klare zuivelproducten. Je kunt onder andere kwark, room of yoghurt toevoegen. Deze variant is vrij eenvoudig, omdat het zuivelproduct direct door de al geëmulgeerde zeeplijm wordt geroerd.
Een andere warme techniek is de productie met melkpoeder. Met melkzeep met melkpoeder kun je ook hele rijke melkzepen maken. Je kunt namelijk ook hoge doseringen melkpoeder gebruiken.
We presenteren hier de Warme Techniek melkzepen met melkpoeder.
Zelf melkzeep met melkpoeder maken – warme techniek melkzeep
De Warm Technique melkzeep methode met melkpoeder is in principe vergelijkbaar met de methode voor het gebruik van zuivelproducten die we al hebben gepresenteerd, namelijk de Warm Technique met zuivelproducten. Het verschil is dat er melkpoeder wordt gebruikt in plaats van een kant-en-klaar melkproduct zoals room, kwark en dergelijke.
Dit geeft je de mogelijkheid om zelfs moeilijk verkrijgbare soorten melk teverwerken. Merrie-, ezel-, buffel- en geitenmelk zijn allemaal verkrijgbaar in poedervorm. Karnemelkpoeder, koemelkpoeder, yoghurtpoeder en weipoeder kunnen ook worden verwerkt.
Hoe werkt de Warme Techniek Melkzeep? Heel eenvoudig! Meng gewoon de gewenste hoeveelheid melkpoeder met lauw water. Als je een sterk geconcentreerde melkbereiding wilt, kun je zoveel melkpoeder toevoegen als je wilt tot het mengsel papperig is.
Belangrijk bij het maken van melkzeep met melkpoeder: verminder de hoeveelheid water die je nodig hebt om de loog te mengen naargelang de hoeveelheid water die je wilt gebruiken om het melkpoeder te mengen.
Dus als je 300 g water nodig hebt om de loog te maken en je roert het melkpoeder in 50 g water, gebruik dan slechts 250 g water om de loog te maken.
Wil je veel melkpoeder gebruiken voor de melkzeep? Verwijder dan veel van de loogvloeistof en meng de loog gewoon met een kleine hoeveelheid water. Let op: er moet minstens evenveel water als NaOH overblijven (1:1 loog op NaOH). Anders kan de NaOH niet meer goed oplossen. Het is daarom altijd beter om iets meer water dan NaOH te gebruiken.
Hoe ga je te werk als je melkzeep wilt maken met melkpoeder?
Je moet de hoeveelheid water voor de loog aanzienlijk verminderen om genoeg water beschikbaar te hebben om het melkpoeder te mengen. En zo gaat het maar door:
Productie met inachtneming van de veiligheidsregels. Alleen voor ervaren zeepmakers. Als je hier nog niet mee bekend bent, lees dan eerst het ebook Kreative Seifen einfach selber machen of neem een kijkje op naturseife-und-kosmetik.de.
- Verwarm het water een beetje en los er de gewenste hoeveelheid melkpoeder voor melkzeep in op.
- Voor een zeer rijke melkzeep gebruik je een grote hoeveelheid melkpoeder. Het melkpoeder moet goed opgelost zijn, zodat er geen klontjes overblijven. Deze zul je zien in de afgewerkte zeep.
- Het gemengde melkpoedermengsel moet nu afkoelen.
- Nadat je de loog met de gereduceerde hoeveelheid water hebtgemaakt , moet deze ook goed afkoelen. Hetzelfde geldt voor de vetten die deel uitmaken van je zeeprecept
- Vervolgens kun je de twee fases zoals gewoonlijk combineren, de zeeplijm emulgeren en indikken.
- Roer nu eenvoudig het melkmengsel direct door de ingedikte zeeplijm.
- Pureer en emulgeer alles goed met een staafmixer en daarna kan de zeeplijm in de zeepvorm worden gegoten.
Melkzeep met water verminderen
Als alternatief voor melkzeep met melkpoeder en het klassieke proces van NaOH met melk mengen, kun je melkzeep met waterreductie maken. Dit betekent dat je het water dat gebruikt wordt om de loog te mengen tot het minimum beperkt. De resterende vloeistof vervang je door melk. Deze melk voeg je later toe aan de zeeplijm.
Je kunt op deze manier een geweldige melkzeep maken, maar het is geen 100% melkzeep, omdat er nog steeds vloeistof nodig is om de NaOH op te lossen. De methode is echter geweldig voor beginners en de resultaten zijn net zo goed.
Hier is een voorbeeld:
Je hebt een zeeprecept met een NaOH-hoeveelheid van 130 g en 1 kg totale hoeveelheid vet. Voor de hoeveelheid vloeistof bereken je 33% van de totale hoeveelheid vet, volgens de vuistregel. Dit betekent dat je 330 g vloeistof nodig hebt in dit zeeprecept. Om de NaOH volledig te kunnen oplossen, heb je een verhouding nodig van minimaal 1:1 (NaOH op water). Dit betekent dat je minstens 130 g water nodig hebt om de 130 g NaOH goed op te lossen.
Er blijft dan 200 g vloeistof over. Je kunt dus 200 g melk toevoegen aan de geëmulgeerde zeeplijm.
Melkzepen met melkpoeder, melkproduct of melk – welke methode moet je gebruiken?
Zoals je ziet, zijn er veel manieren om je eigen melkzeep te maken. Een melkzeep maken met melk als loogvloeistof is de klassieke productiemethode, die met een beetje oefening niet zo moeilijk is. Als je er nog niet helemaal zeker van bent, kun je beginnen met het toevoegen van een melkproduct aan de zeeplijm. Dit is de eenvoudigste methode om melkzeep te maken.
Het voordeel van de waterreductievariant is dat de melk niet in contact komt met de NaOH en de zeep minder verkleurt. Je kunt ook de witte vlokken in de loog vermijden. Je krijgt op deze manier echter geen 100% melkzeep.
Daarom is het maken van een melkzeep met melkpoeder een goed alternatief. Je kunt hele rijke melkzepen maken door grote hoeveelheden melkpoeder aan de vloeistof toe te voegen. Bovendien kun je bijna elke melksoort gebruiken, want melkpoeders zijn verkrijgbaar in talloze soorten. Of het nu gaat om paardenmelk, buffelmelk, geitenmelk, koemelk of karnemelk, deze soorten melk kunnen uitstekend in poedervorm worden verkregen en verwerkt.
Geschikte zeepbanden voor melkzeep
Als je zelf melkzeep hebt gemaakt, moet deze natuurlijk ook mooi verpakt zijn. Je kunt hiervoor kijken bij de zeepwikkels van naturseife-und-kosmetik.de. Ik heb ook leuke banderollen voor melkzepen en zeepbanderollen om te labelen om uit te kiezen. De banderollen kun je gemakkelijk uitprinten en uitknippen.
Je kunt een aantal zeepbanderollen gratis vinden in de categorie downloadproducten. Andere banderollen bied ik aan voor een kleine prijs van 2,50 euro. Dit komt omdat het maken van de zeepbandjes veel werk en moeite kost. Natuurlijk betaal je maar één keer voor het bestand. Daarna ontvang je het bestand per e-mail en via Digistore om te downloaden en kun je het zo vaak gebruiken als je wilt!