Vooral degenen die nog nooit zelf zeep hebben gemaakt, hebben veel vragen over zeep maken. Om je eerste vragen over zelf zeep maken te beantwoorden, heb ik de meest gestelde vragen in dit artikel samengevat. Bepaalde vragen worden namelijk bijzonder vaak gesteld. Je kunt deze vragen hier bekijken. Je bent ook van harte welkom om verdere vragen te stellen of een kijkje te nemen in mijn ebook.
Als je geïnteresseerd bent in de basis en binnenkort je eigen zeep wilt maken, kun je nu ook mijn e-book kopen. In dit e-bookvind je alles wat je moet weten om zelf zeep te maken! Het ebook bevat alle basisprincipes van het productieproces, grondstofportretten, instructies, recepten, tips en ideeën en nog veel meer.
Zelf zeep maken – de meest gestelde vragen
De meeste nieuwe zeepmakers hebben veel vragen over zeep maken. Zelf zeep maken – de meest gestelde vragen en de antwoorden:
Is er eigenlijk wel een verschil tussen de zepen die je in drogisterijen en supermarkten kunt kopen en de zepen die je zelf kunt maken?
Ja, dat is er. Industriële zepen bevatten geen of veel minder natuurlijke ingrediënten en zijn vaak helemaal geen echte zepen.
Echte zepen zijn de natrium- en kaliumzouten van hogere vetzuren, die het resultaat zijn van de verzeping van vetten en een loogoplossing. Veel zepen die in de winkel worden verkocht, zijn echter gebaseerd op vaste oppervlakteactieve stoffen. Toch worden ze verkocht als zeep.
Andere zepen in supermarkten en drogisterijen bestaan voor bijna 100% uit palmolie en kokosolie. Hoewel deze ingrediënten om te beginnen niet slecht zijn (als je ze ziet als pure zeepingrediënten, afgezien van het palmolieprobleem ), missen ze nog steeds andere voedende oliën om een product te maken dat vergelijkbaar is met een echte natuurlijke zeep. De twee genoemde vetten zijn gewoon erg goedkoop en worden daarom vaak industrieel gebruikt. Zeep gemaakt van palmolie en kokosolie is hard en schuimt goed. Niet meer en niet minder.
Bovendien bevatten industriële zepen vaak toevoegingen die niet thuishoren in een natuurlijk product. Naast conserveringsmiddelen is dat vaak EDTA.
Is het gevaarlijk om zelf zeep te maken?
Als je de basisprincipes kent voordat je begint met het koken van je eerste stuk zeep, hoef je je geen zorgen te maken. Zelf zeep maken werkt alleen met een loogoplossing van NaOH of KOH. Deze stoffen moeten met uiterste voorzichtigheid worden gebruikt.
In de regel is het echter alleen de eerste paar keer een beetje eng om ermee om te gaan. Zodra je zelf een paar zeepjes hebt gemaakt, verlies je je angst voor loog. Als je je consequent aan alle veiligheidsregels houdt, kan er niets misgaan bij het zelf zeep maken. Denk hierbij vooral aan het dragen van een veiligheidsbril en stevige handschoenen.
Toch brengt zeep maken met loog natuurlijk een klein risico met zich mee. Maak daarom nooit zeep met je kinderen, maar maak liever gietzeepjes / kinderzeepjes met ze.
Het oliën van zeep, wat is het en waarom zou je het doen?
Elke olie heeft een verzepingsgetal. Dit getal geeft aan hoeveel loog er nodig is om de betreffende olie volledig te verzepen. Als een bepaald deel van de olie onverzeept blijft, blijft er een teveel aan vet over. Dit hogere vetgehalte is bedoeld om de huid te voeden en te voorkomen dat deze uitdroogt tijdens het wassen. Het teveel dient echter vooral als veiligheidsfactor.
Als je geen laboratoriumweegschaal of analytische balans hebt, zul je nooit tot op de gram nauwkeurig kunnen wegen. Conventionele, goedkope digitale trolleys, die ook niet gekalibreerd zijn, wegen nooit 100% nauwkeurig. Omdat de oliën natuurlijke producten zijn, fluctueren ook de verzepingswaarden. Daarom kan niet worden gegarandeerd dat de benodigde hoeveelheid loog volledig nauwkeurig kan worden berekend.
Als we nu een zeep maken zonder superfatting, is het dus mogelijk dat we vrije alkali in de zeep hebben. Daarom is supervetten ook een veiligheidsfactor.
Overigens: recentere bronnen gebruiken niet langer de term overvetten, maar gebruiken de term alkali-tekort. Dit betekent hetzelfde.
Wat kun je zelf doen?
Er zijn talloze manieren om zelf zeep te maken. Het zeepmengsel kan bijvoorbeeld in speciale zeepvormen of siliconenvormen worden gegoten. Hierdoor krijgt de natuurlijke zeep een persoonlijke vorm.
Je kunt de zeep kleuren, marmeren, parfumeren en op smaak brengen, versieren met kruiden en bloemen en nog veel meer.
Het leuke van zelf zeep maken is dat je de mogelijkheid hebt om de natuurlijke zeep aan te passen aan jouw wensen. Wil je bijvoorbeeld een zeep koken die bij de kleur van je badkamer past? Geen probleem! Of heb je een erg droge huid en wil je een mild en hydraterend reinigingsproduct maken? Niets is makkelijker! Zelfs mensen die gevoelig zijn voor puistjes en acne kunnen met de juiste ingrediënten een effectieve natuurlijke zeep maken. (Bijna) alles is mogelijk.
Producten reclamepartner**
[amazon box=” 3868829938″/]
[amazon box=” 1686945841″/]
Is natuurlijke zeep onbeperkt houdbaar?
Zoals bijna elk cosmeticaproduct is natuurlijke zeep niet onbeperkt houdbaar. Het kan na verloop van tijd ranzig worden, wat duidelijk te herkennen is aan de geur. De meeste zepen blijven echter vele maanden tot enkele jaren goed. De houdbaarheid hangt af van welke oliën je hebt gebruikt om de natuurlijke zeep te maken. Door hun chemische samenstelling breken sommige plantaardige oliën veel sneller af dan andere.
Als je zelf zeep maakt, is het daarom heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de ingrediënten in de zeep een harmonieuze samenstelling hebben. De houdbaarheid hangt echter ook af van het oliegehalte. Hoe hoger dit is, hoe sneller de zeep ranzig kan worden.
Is het mogelijk om zelf zeep te maken met kinderen?
Ik raad af om kinderen te betrekken bij het maken van zeep. Als je zelf zeep maakt, werk je met een bijtend ingrediënt dat niet in kinderhanden thuishoort. De zeeplijm is ook bijtend en zeer agressief op de huid direct na het mengen. Daarom moeten kinderen altijd worden uitgesloten van het productieproces.
Er zijn echter andere manieren om je dochter of zoon bij de hobby te betrekken. Wat dacht je ervan als het kind zijn eigen zeep samenstelt en de geur, vorm en kleur bepaalt? Zelfs als de natuurlijke zeep zijn bewaartijd heeft gehad, kun je nog veel met het product doen. Uitgesneden zeepjes of zeepballetjes kunnen gemakkelijk door kinderen worden gemaakt. Je kunt ook samen met de kinderen badbommen, badzout of badsticks maken.
Producten reclamepartner**
[amazon box=” B06W5TFXHZ”/]
Hoe kan ik natuurlijke zeep het beste bewaren?
Idealiter wordt de zeep op een koele en luchtige plaats bewaard. Als de zeep eenmaal gemaakt is, moet hij minstens 24 uur in de gekozen zeepmal blijven. Daarna kun je de zeep het beste in hanteerbare stukken snijden en de stukken een beetje uit elkaar bewaren. Zo kan er voldoende lucht bij elke zeep komen. Als de aanbevolen bewaartijd voorbij is, kun je de natuurzeep op deze manier blijven bewaren tot je klaar bent om hem te gebruiken. Als je de zeep daarentegen al wilt verpakken, kun je het beste luchtdoorlatende cellofaanfolie gebruiken. Hierdoor kan de zeep optimaal verder drogen en wordt hij steviger, zuiniger en hydraterender.
Is zelf zeep maken een dure hobby?
Dat hangt er vanaf welke ingrediënten gebruikt worden. De meeste vetten en oliën zijn ook goedkoop. Een fles koolzaad- of zonnebloemolie koop je bijvoorbeeld al voor minder dan 1 euro in de supermarkt. Je kunt bijvoorbeeld goedkope ingrediënten mengen met iets duurdere. Als je zelf zeep maakt, ligt de waarde van één stuk zeep meestal rond de cent. Alle andere gebruiksvoorwerpen, zoals de zeepmallen, potten en schalen, kun je ook voor weinig geld gebruiken of kopen. Het hoeven geen luxe spullen te zijn. Potten, schalen en zelfs de nodige blender kun je ook tweedehands kopen of je kunt vrienden, familie en kennissen vragen of ze dingen willen uitzoeken.
Natuurlijk kun je ook geweldige oliën en vetten in biologische kwaliteit tegen een gunstige prijs krijgen bij de Dragonspice roershop.
Waarom kosten handgemaakte zepen zo veel op markten?
De zuivere waarde van de goederen wordt zeker ook door de zifters berekend in het centbereik. Toch kun je gemakkelijk 5 tot 10 euro uitgeven voor een stuk handgemaakte natuurlijke zeep. Op het eerste gezicht lijken deze prijzen duur, maar ze zijn absoluut realistisch. Naast de waarde van de ingrediënten zelf, moet ook de arbeidstijd worden meegerekend. Ook de kosten voor energie en de huur van het zeepatelier spelen een rol. Daarbij komen nog de kosten voor de noodzakelijke veiligheidsbeoordelingen, die verplicht zijn voor de verkoop van natuurlijke zepen.
Als de zepen op markten worden verkocht, zijn er ook kraamkosten. Er zijn gewoon veel kosten verbonden aan de verkoop van zepen. Daarom zijn prijzen vanaf 5 euro in elk geval gerechtvaardigd en hoef je je niet “opgelicht” te voelen. Ik zou het vreemd vinden als iemand veel minder zou vragen voor de natuurlijke zeep. Lees hier meer over in het artikel Zeep uit de fabriek of uit de supermarkt.
Zelf zeep maken – waar haal ik de ingrediënten?
Veel ingrediënten kun je gemakkelijk in de supermarkt kopen. Hoewel veel grondstoffenwinkels op internet ingrediënten als koolzaadolie, zonnebloemolie of amandelolie aanbieden, hoef je deze ingrediënten daar echt niet te bestellen. Je vindt talloze plantaardige oliën in goed gesorteerde supermarkten en ze zijn meestal veel goedkoper.
Deze oliën zijn ook geschikt voor voedingsmiddelen, dus ze zijn van nog hogere kwaliteit dan cosmetische oliën. Meer gespecialiseerde producten zoals sheaboter (een must in elke zeep), cacaoboter, palmolie en andere exotische vetten en oliën kun je bestellen bij Dragonspice. De meeste vetten en oliën die hier worden aangeboden zijn zelfs biologisch.
Gedestilleerd water voor het mengen van de loog is verkrijgbaar in supermarkten, drogisterijen en bouwmarkten. Ik koop ook kruiden en bloemen van Dragonspice, evenals een breed scala aan essentiële oliën.
Kunt u mij persoonlijk helpen met mijn vragen?
Omdat ik vaak mensen krijg die mij bellen voor persoonlijke vragen over het zelf maken van zeep, wil ik deze vraag hier ook opnemen. Ik probeer alle relevante vragen te beantwoorden op de pagina https://www.zeep-info.nl. Iedereen die nog meer vragen of ideeën heeft, kan contact met me opnemen via e-mail (info@naturseife-und-kosmetik.de).