Maak je eigen zeep: Scheerzeep

Rasierseife selbst herstellen

Rasierseife Mischverseifung
Seife zum Rasieren

Scheerzeep is echt geweldig. Scheren gaat immers heel gemakkelijk met scheerzeep en de huid wordt tegelijkertijd gevoed, zacht en glad. Lees hier hoe je scheerzeep maakt en welke ingrediënten je daarvoor nodig hebt.

Scheerzeep maken

Zelf scheerzeep maken? Je huid verzorgen met natuurlijke ingrediënten, hydrateren en verzachten – en dat allemaal tijdens het scheren? Het is mogelijk! Je kunt je eigen zeep maken, niet alleen om je handen, gezicht en lichaam te reinigen, maar ook om je te scheren.

Scheerzepen zijn erg mild voor de huid en hydrateren de huid tijdens het scheren. Ze zijn ook gemaakt van natuurlijke ingrediënten die je kunt kiezen op basis van je huidtype! Je eigen scheerzeep maken is daarom een uitstekend idee. Vraag je je af hoe je zelf scheerzeep maakt? Scheerzepen worden op dezelfde manier gemaakt als andere natuurlijke zepen.

Door verschillende oliën te gebruiken en andere ingrediënten toe te voegen, kun je veel verschillende resultaten bereiken. Dit maakt zelfgemaakte scheerzepen bijzonder voedend en huidvriendelijk. Bij scheerzepen profiteren we ook dubbel van de natuurlijke glycerine in de natuurlijke zeep:

    1. De glycerine heeft een hydraterende werking en verzorgt zo de huid tijdens het scheren.
    2. Glycerine verzacht de haartjes en maakt het scheren gemakkelijker.

Maak je eigen scheerzeep – de schuimende eigenschappen

Het is belangrijk dat een scheerzeep een voldoende stabiel schuim vormt. Het schuim mag geen grote bellen vormen, maar moet stevig en romig zijn. De ideale consistentie doet een beetje denken aan slagroom. Alleen zo kan het scheermesje perfect over de huid glijden.

Je kunt het beste een scheerkwast gebruiken om het schuimen van de gerijpte zeep te optimaliseren. Je kunt het natuurlijk ook zonder kwast doen. Kokosolie en babassu-olie zijn bijzonder geschikt om mee te schuimen. Ze worden gebruikt als schuimende basisoliën in bijna alle zeeprecepten . In combinatie met de schuimstabiliserende ricinusolie produceren ze veel stabiel schuim, wat zo belangrijk is voor een perfecte scheerzeep.

Avocado-olie wordt ook vaak gebruikt. Het schuim dat hierdoor ontstaat is zacht en romig. Precies zoals perfect scheerschuim eruit moet zien. Om een nog stabieler schuim te creëren, wordt scheerzeep vaak gemengd met zeep. Dit betekent dat de loog verzeept wordt met een mengsel van NaOH en KOH. Het resulterende schuim zou stabieler en rijker moeten zijn. Klik hier voor de uitleg over gemengde verzeping.

Stearinezuur is ook een populaire toevoeging in scheerzepen, omdat het gebruikt kan worden om een rijk en stabiel schuim te produceren. Omdat stearinezuur echter niet zo makkelijk is om mee te werken, heb ik er een korte handleiding voor geschreven. Hier vind je het recept voor de scheerzeep met stearinezuur, waarvoor ik ook gemengde verzeping heb gebruikt.

Een ander belangrijk criterium is echter de vettigheid van de zeep. Hoe minder supervet de zeep is, hoe schuimiger het zal zijn.

Zelf scheerzeep maken – supervetten

Te weinig overtollige olie moet echter worden vermeden. Deze beschermt en verzorgt de huid namelijk tijdens en na het irriterende scheren. Vooral de gevoelige huid wordt door het scheren gestrest en droogt uit. Dit kan leiden tot een onaangename trekkerige huid of zelfs kleine, ontstoken puistjes. Hoe droger en gevoeliger de huid van tevoren is, hoe hoger de mate van oversmering moet zijn. Het gemiddelde is 4 – 7 %. De huid wordt beschermd door het schuim en vervolgens gevoed en gehydrateerd door de niet-verzeepte ingrediënten.

Additieven voor scheerzeep

Naast de hoofdingrediënten kunnen ook de verzeepte oliën, kruiden of essentiële oliën in de scheerzeep worden verwerkt. Kruiden en etherische oliën die een verzachtende en ontstekingsremmende werking hebben op de huid zijn bijzonder geschikt. Dit zijn bijvoorbeeld kamille, salie en essentiële oliën zoals lavendel of rozemarijnolie.

Tea tree olie kan ook aan de zeep worden toegevoegd voor de zeer onzuivere huid. Dit is echter te agressief voor een droge, gebarsten huid. Citrusoliën zoals sinaasappel geven de scheerzeep een aangename geur. Als je kruiden wilt gebruiken, moet je voorkomen dat je gemalen ingrediënten toevoegt. Deze passen niet zo goed in een scheerzeep en kunnen zelfs vast komen te zitten in de mesjes. Je kunt de kruiden brouwen als een intensieve thee-infusie en laten afkoelen. Deze infusie gebruik je dan om de loog te mengen.

Zoals gezegd is glycerine ook een geweldig ingrediënt in zelfgemaakte scheerzepen. Als je dit effect wilt versterken, kun je glycerine aan de zeep toevoegen. Voeg gewoon 1 eetlepel glycerine (per 1000 g vet) toe aan de ingedikte zeeplijm en meng het erdoor.

Het wordt ook vaak aangeraden om kaolien of een andere klei toe te voegen aan scheerzeep. Hierdoor ziet de zeep er niet alleen mooi uit, de toevoegingen zorgen er ook voor dat het scheermesje gemakkelijk over de huid glijdt.

Geschikte zeepmallen voor scheerzeep

Als je het jezelf gemakkelijk wilt maken, giet je het zeepmengsel direct in kleine mallen of glazen waaruit de zeep niet wordt verwijderd. De zeep kan in de mal blijven zitten en wordt gewoon direct in de container opgeschuimd. Het is belangrijk om de scheerzeep na gebruik altijd goed te laten drogen.

En hier is nog een recept voor een scheerzeep: Scheerzeep, eenvoudig recept

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: