Iedere zeepmaker zou eens moeten proberen om kruidenzeep te maken. Mijn kruidenzeep recept is makkelijk te maken als je al wat ervaring hebt met zeep maken. De zeep is lekker stevig, voelt prettig aan, schuimt fris, heeft een kruidige geur en is voedend voor de huid.
Kruidenzeep recept
Wie zich afvraagt waarom er überhaupt kruiden worden gebruikt bij het maken van zeep, zal veel verschillende antwoorden tegenkomen. De toevoeging van fijngemalen, gedroogde kruiden geeft de afgewerkte natuurlijke zeep een decoratief en heel natuurlijk effect. Maar het heeft ook een licht exfoliërend effect. Kruidenextracten en oliën kunnen ook specifiek voor bepaalde klachten worden gebruikt.
Als je echter een olie-extract in de zeep wilt gebruiken, is warme verzeping de betere productiemethode. Dit komt omdat je de olie dan aan het einde van het productieproces als pure supervettende olie kunt gebruiken. Het wordt dus niet verzeept en de waardevolle ingrediënten van het olie-extract blijven behouden.
Idealiter gebruik je ook de juiste essentiële oliën voor koude verzeping, omdat deze bewezen eigenschappen hebben op de menselijke psyche en het menselijk lichaam. Ze geven de zeep ook een natuurlijke en aangename geur. Zelf zeep maken met kruiden? Probeer het uit en ontdek het zelf!
Recept voor de kruidenzeep
Zoals met elk zeeprecept kun je variëren en ingrediënten vervangen door andere.
Zeeprecept: Salie en tijm zeep
Het zeeprecept maakt ongeveer 1000 g natuurlijke zeep.
- 300 g olijfolie
- 200 g babassu-olie
- 150 g kokosolie
- 100 g koolzaadolie
- 100 g druivenpitolie
- 100 g amandelolie
- 50 g karitéboter
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH
- 200 g sterke en al afgekoelde thee, gezet met salieblaadjes en gedestilleerd water. Water
- 140 g gedestilleerd water Water bevroren als ijsblokjes
- 1 el gedroogde en fijngemalen tijm
- 1 eetlepel gedroogde en gemalen salie
- 10 g essentiële olie van scharlei, 3 g essentiële olie van tijm, 3 g essentiële olie van pepermunt en 10 g essentiële olie van sinaasappel, 5 g essentiële olie van lavendel
Door de geselecteerde oliën, vetten, kruiden en essentiële oliën is de zelfgemaakte kruidenzeep van nature voorbestemd voor gebruik op een vette, onzuivere en ontstoken huid. Alle andere huidtypes kunnen de natuurlijke zeep echter ook gebruiken, ik zou alleen voorzichtig zijn met zeer gevoelige huidtypes. Vooral tijmolie wordt vaak genoemd als een trigger voor irritatie, maar ik heb dit tot nu toe niet het geval gevonden. Tijmolie werd echter maar heel spaarzaam gebruikt in dit zeeprecept.
Maak je eigen zeep – zo doe je dat
Wie dit zeeprecept wil maken, weet vast en zeker hoe hij zelf zeep moet maken. Als je dit nog niet weet, raad ik je aan mijn e-book “Zelf zeep maken” te lezen of hier op mijn blog alle kennis op te doen die je nodig hebt.
Ik wil je nogmaals wijzen op de veiligheidsregels die gelden bij het zelf zeep maken en vraag je om je hier te allen tijde aan te houden. Je kunt hier ook meer informatie vinden over het maken van loog.
Ik heb de kruidenzeep gemaakt met één deel koude saliethee en één deel ijsblokjes. Dit heeft als voordeel dat er geen damp ontstaat bij het maken van de loog en het koelt ook sneller af. Je moet de kruiden fijnmalen voordat je ze aan de loog toevoegt en ze alleen in gedroogde vorm gebruiken. Meer informatie vind je in dit artikel: Maak je eigen zeep met kruiden.
Rijpingstijd: ongeveer 6 weken, dan is het goed uitgehard en aangenaam stevig.