“Balsem met geur – balsem voor de ziel” – We hebben een geurige tip voor iedereen die op zoek is naar kleine verwenmomenten in het stressvolle dagelijkse leven: in de trein, tijdens je lunchpauze of terwijl je wacht bij de bushalte, trek je gewoon een potje zelfgemaakte parfumbalsem uit je handtas, breng je een vleugje geur aan op je pols of hals – en je voelt je weer fris en vol energie! Maar hoe maak je eigenlijk je eigen parfumbalsem? Dat is makkelijker dan je denkt. Alles wat je nodig hebt voor een zelfgemaakte parfumbalsem zijn een paar vetten, was en natuurlijk je favoriete geur – en je hebt je eigen parfumbalsem gemaakt.
Zelfgemaakte parfumbalsem – ruime keuze aan geuroliën
Je hebt niet veel nodig om een parfumbalsem te maken. Naast de basisingrediënten van vetten en oliën is vooral de juiste geur belangrijk. De ingrediënten worden door elkaar geroerd en de parfumbalsem is klaar voor gebruik. Als je het heft in eigen handen neemt, word je beloond: de keuze aan geuroliën is enorm, dus er is gegarandeerd iets voor elke smaak! Wat dacht je bijvoorbeeld van jasmijnbloesem, lelietje-van-dalen, roos, vanille, kokos of lavendel?
Parfumoliën of essentiële oliën, wat is beter?
Je kunt zelf beslissen of je de parfumbalsem wilt parfumeren met etherische oliën of met parfumoliën. Etherischeoliën zijn de natuurlijke optie. De geur van planten in een parfumbalsem valt echter niet bij iedereen in de smaak.
Parfumoliën worden synthetisch geproduceerd, maar worden vaak beter verdragen dan natuurlijke etherische oliën. Dit komt omdat veel parfumoliën voor cosmetica en zeep vrij zijn van allergenen en afgestemd zijn op de behoeften van de gevoelige huid. Dit is niet het geval met etherische oliën en veel van de puur natuurlijke etherische oliën kunnen de huid ook irriteren. Daarom moet je meer te weten komen over de olie in kwestie voordat je essentiële oliën gebruikt.
Let op: Sommige etherische oliën irriteren de huid en veel soorten zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen of mensen met hoge bloeddruk of andere ziekten .
Parfumoliën kunnen gemakkelijk en goedkoop online besteld worden in kleine hoeveelheden. Essentiële oliën zijn ook heel geschikt voor zelfgemaakte parfumbalsems. Er kunnen mengsels van essentiële oliën worden gebruikt, maar ook afzonderlijke nuances. Etherische oliën, parfumoliën en andere ingrediënten voor zelfgemaakte cosmetica zijn goedkoop verkrijgbaar bij Dragonspice (reclamepartner**) of je kunt hier rondkijken voor geschikte geuren en accessoires voor zelfgemaakte parfumbalsem**:
[amazon box=”B01IBTFBSC,B01INXMYOU,B019P2M6VY” grid=”3″]
Onze tip: Is er een bepaalde geur die je doet denken aan je laatste vakantie? Of aan bijzondere momenten of plaatsen? Omdat onze hersenen bepaalde geuren associëren met herinneringen, komen gevoelens van geluk weer naar boven als we bepaalde geuren ruiken! Zie ook het artikel Aromatherapie.
Doe-het-zelf cosmetica – maak je eigen parfumbalsem
Je eigen geparfumeerde balsem maken is heel eenvoudig. Kleine potjes zijn geschikt als houder voor de balsem – deze zijn nu in elke drogisterij te koop (als reisset). Met onze printbare labels maak je de potjes in een handomdraai mooi en kun je ze keer op keer gebruiken!
Alle ingrediënten voor de parfumbalsem zijn verkrijgbaar bij de drogist, natuurvoedingswinkel of online. Aangezien dit “standaard” ingrediënten zijn (die we in veel van onze recepten op deze website gebruiken), is de aankoop dubbel de moeite waard..
Ingrediënten voor de zelfgemaakte parfumbalsem
- 5 g bijenwas of jojobawas
- 20 g karitéboter
- 10 g cacaoboter
- 4 g parfumolie of essentiële oliën
- Etiket (beschikbaar in het downloadgedeelte)
Tip: Bijenwas, sheaboter en cacaoboter en allerlei etherische oliën zijn inhoge kwaliteit verkrijgbaar bijDragonspice Naturwaren – Kräuter, Reszen, Öle!
Zelfgemaakte parfumbalsem – instructies
① Je hebt een kleine roestvrijstalen kom nodig die je in een waterbad kunt plaatsen. In deze kom worden de vetten gesmolten en de ingrediënten gemengd. Zet daarom eerst een bain-marie op.
smelt de bijenwas en cacaoboter in de bain-marie. Voeg de sheaboter nog niet toe. Voeg de sheaboter pas toe aan de gesmolten vetten als je het uit de bain-marie hebt gehaald. Dit is omdat sheaboter gevoelig is voor hitte en te veel hitte zou de waardevolle ingrediënten van deze geweldige boter vernietigen. Sheaboter wordt ook knapperig als het te heet wordt. Je kunt de sheaboter daarom langzaam smelten in de warme vetten.
③ Wanneer alle vetten goed gemengd zijn, voeg je de parfumolie toe. Zorg ervoor dat de vetten niet te heet zijn, bij voorkeur niet heter dan 40 °C, anders verdampen de vluchtige geuren. Idealiter werk je over het algemeen zo koud mogelijk. Bijenwas heeft een smelttraject van 62 tot 65 °C.
④ Zodra de vetten zijn afgekoeld en je de parfumolie of essentiële oliën hebt toegevoegd, kun je het mengsel verder roeren. Pas als het vet een beetje is ingedikt, is het klaar om gebotteld te worden. Let op: Het mengsel moet steviger maar nog wel vloeibaar zijn. Giet nu alles in kleine potjes.
laat één tot twee uur opstijven in de koelkast – zo snel kun je je eigen parfumbalsem maken!
Onze labels voor de DIY parfumbalsem zijn beschikbaar in het downloadgedeelte ! Nieuw: Vanaf nu kun je de labels hier direct aan het einde van het artikel downloaden.
De zelfgemaakte parfumbalsem is ideaal voor onderweg en natuurlijk een geweldig cadeau-idee.
Etiketten voor zelfgemaakte parfumbalsem
En zoals aangekondigd, zijn hier de gratis labels voor de parfumbalsem om gratis te downloaden. Als je de labels privé gebruikt, kun je ze gratis downloaden en de benodigde hoeveelheid afdrukken. Delen is niet toegestaan, maar deel wel de link naar deze pagina!
Na het afdrukken kunnen de etiketten met dubbelzijdig plakband op het deksel van de pot worden bevestigd.
[wpfilebase tag=file id=42 /]
Vragen over de parfumbalsem
Er komen af en toe vragen binnen over de DIY parfumbalsem. Daarom wil ik de meest gestelde vragen hier kort beantwoorden:
Hoe gebruik je de zelfgemaakte parfumbalsem eigenlijk?
De parfumbalsem heeft een romige consistentie, vergelijkbaar met een lippenbalsem, alleen iets steviger. Je brengt de zelfgemaakte parfumbalsem daarom aan als een lippenbalsem. Neem een kleine hoeveelheid van de romige balsem met je vingers en wrijf deze hoeveelheid op de delen van je lichaam die je wilt parfumeren. Dit kan je nek zijn, een plekje achter je oor of je polsen. Doseer naar wens. Als je meer geur wilt, gebruik dan een grotere hoeveelheid balsem.
Kan ik de DIY parfumbalsem meenemen?
Je kunt je zelfgemaakte parfumbalsem gemakkelijk meenemen omdat het verpakt is in kleine, handige potjes. Als je onderweg een frisse geur nodig hebt, is de balsem ideaal.
Maar de DIY parfumbalsem is eigenlijk alleen geschikt voor de koelere maanden van het jaar. Omdat het in de zomer snel erg warm kan worden in de auto en in je handtas, kun je het beter niet meenemen op warme dagen. Want als de vetten vloeibaar worden, kan de parfumbalsem gaan lekken.
Ik ben een absolute beginner op het gebied van doe-het-zelf cosmetica. Kan ik de parfumbalsem nog zelf maken?
Dat kan zeker. Want DIY parfumbalsem is een geweldig product voor beginners. Het recept bevat maar een paar ingrediënten, die je in principe alleen maar hoeft te smelten en te mengen. Dit betekent dat je niet te veel ingrediënten hoeft te kopen en dat je het recept in maximaal 25 minuten zelf kunt maken. Dit maakt parfumbalsem een ideaal product voor beginners om zelf te maken.
Kan de parfumbalsem ook veganistisch gemaakt worden?
Ja, dit is zeker mogelijk. Sheaboter en cacaoboter zijn sowieso veganistisch, dus je hoeft alleen de bijenwas te vervangen. Er zijn een aantal veganistische wasalternatieven. Ik moet echter zeggen dat het resultaat met het alternatief niet 1:1 vergelijkbaar is met de parfumbalsem met bijenwas.
Was wordt in de meeste recepten gebruikt om consistentie en stevigheid te geven. Hoe stevig het product uiteindelijk is, hangt onder andere af van het smeltpunt van de was. Bijenwas heeft met ongeveer 62 °C een vrij hoog smeltpunt, waardoor het goed hard wordt. De veganistische alternatieven kunnen dit niet altijd bijhouden.
De vegan alternatieven voor bijenwas:
- Bessenwas: Een veganistisch alternatief, maar het kan niet altijd 1:1 vervangen worden. Dit komt omdat bessenwas een lager smeltpunt heeft dan bijenwas en niet zo consistent is. Dus als je bessenwas wilt gebruiken, gebruik dan ongeveer 25% meer dan de aangegeven hoeveelheid bijenwas.
- Candelillawas: Het probleem met candelillawas is dat het smeltpunt hoger ligt dan dat van bijenwas, waardoor producten erg stevig worden. Het is daarom heel geschikt voor gebruik in lippenbalsems. Het is echter niet zo fijn in een balsem. Voor een optimaal resultaat kun je candelillawas en bessenwas combineren. Bijvoorbeeld, in plaats van de 5 g bijenwas in het recept, gebruik je 2 g bessenwas en 3 g candelillawas.
- Zonnebloemwas: Zonnebloemwas heeft een hoger smeltpunt, dat rond 78 tot 80 °C ligt. Daardoor maakt het producten steviger dan bijenwas. Daarom maakt het producten steviger dan bijenwas. Zonnebloemwas heeft echter een aangename consistentie en is daarom ideaal als veganistisch alternatief in balsemproducten. Gebruik echter altijd iets minder zonnebloemwas dan bijenwas. In de regel is 80% van de aangegeven hoeveelheid bijenwas voldoende. Je kunt dus 4 g zonnebloemwas gebruiken voor de DIY parfumbalsem.
- Carnaubawas: Deze veganistische was heeft een smeltpunt van 82 °C en daarmee het hoogste smeltpunt van de alternatieven. Je kunt het zeker gebruiken voor de parfumbalsem, maar dan in een lage concentratie en in combinatie met een van de andere vegan wassen. Een 60 tot 70% bessenwas samen met carnaubawas is goed geschikt.