Water is een belangrijk bestanddeel van zeep. Er is namelijk water of een andere vloeistof nodig om de benodigde loog te produceren. De hoeveelheid water die nodig is voor de loog is eenvoudig te berekenen. In sommige gevallen is het echter ook zinvol om deze hoeveelheid water te verminderen. Zepen met minder water trekken namelijk niet krom en drogen sneller. Als je wilt weten hoe je zeep kunt maken met watervermindering, dan ben je hier aan het juiste adres. Want dit artikel gaat over water en vloeistoffen voor de loog en hoe deze kunnen worden gereduceerd.
Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je zelf zeep gaat maken. Beginners moeten altijd beginnen met het volgen van kant-en-klare zeeprecepten. Later kun je je eigen recepten ontwikkelen en optimaliseren. Vaak blijkt dat er te veel water aan de zeep is toegevoegd. Bij een volgende proef kun je dan minder water gebruiken. Zepen met waterreductie hebben namelijk een aantal voordelen.
Maar voordat we bij het eigenlijke onderwerp komen, namelijk zepen met waterreductie, wil ik iets dieper ingaan op de vloeistof die nodig is om zelf zeep te maken.
Water en andere vloeistoffen voor zelf zeep maken
Bij het maken van zeep hebben we water nodig om de NaOH in op te lossen. NaOH en water worden natronloog, oftewel de loog die nodig is voor de verzeping. Over het algemeen wordt het gebruik van gedemineraliseerd water aanbevolen voor de productie van loog. We kunnen de loog echter ook met veel andere vloeistoffen maken, zoals thee, melk of sap.
De eenvoudigste manier om loog te maken is echter met water. Het aanbevolen gedemineraliseerde water is gewoon water waaruit ionen en zouten zijn verwijderd met behulp van een ionenwisselaar. Er is ook gedestilleerd water. Dit wordt verkregen door destillatie en bevat geen ionen, sporenelementen of onzuiverheden. Gedestilleerd water is daarom iets zuiverder dan gedemineraliseerd water (ook wel demiwater genoemd).
Je kunt zowel gedemineraliseerd water als gedestilleerd water gebruiken om je eigen zeep te maken. Omdat de gedestilleerde versie over het algemeen duurder is, gebruiken veel waterkokers gedemineraliseerd water.
Ik gebruik altijd gedestilleerd water. Dit water is zuiverder en kan ook worden gebruikt voor het maken van crèmes en andere doe-het-zelf cosmeticaproducten. Je kunt het ook in grote verpakkingen tegen een lage prijs krijgen in elke drogisterij en in veel supermarkten.
Zeep met waterreductie – water in de zeep
De hoeveelheid water die nodig is, hangt af van verschillende factoren. Moet de zeeplijm lang vloeibaar blijven? Heb ik veel vaste vetten in het recept verwerkt? Of wil ik een zeep die snel hard wordt? Afhankelijk van wat je voor de zeep gepland hebt, kun je de hoeveelheid water iets verhogen of verlagen. Maar voordat je dit doet, moet je weten wat de ideale hoeveelheid water is voor het zeeprecept dat je aan het ontwikkelen bent.
Er zijn verschillende methodes om de hoeveelheid water in een zeeprecept te berekenen:
- Berekening van de hoeveelheid water op basis van de hoeveelheid NaOH in het recept
- Berekening van de hoeveelheid water op basis van de totale hoeveelheid vet
Berekening van de hoeveelheid water op basis van de hoeveelheid NaOH in het recept
In de regel wordt twee tot drie keer de hoeveelheid vloeistof van de berekende hoeveelheid NaOH of KOH gebruikt. Dus als 30 g NaOH moet worden verzeept in een zeeprecept, is een vloeistofgehalte van 60 tot 90 g over het algemeen de regel (vanaf ongeveer 30 % van de hoeveelheid vet).
Berekening van de hoeveelheid water op basis van de totale hoeveelheid vet
De algemene aanbeveling is om ongeveer 1/3 water te gebruiken in verhouding tot de totale hoeveelheid vet in het zeeprecept. Het hoge percentage vloeistof maakt het gemakkelijker, vooral voor beginners, om hun eerste zeepjes te maken. De zeeplijm blijft lang vloeibaar en kan op het gemak verwerkt worden.
Beginners kunnen daarom het beste 33% water gebruiken in verhouding tot de totale hoeveelheid vet. Als je bijvoorbeeld 1 kg vetten en oliën in je zeeprecept hebt opgenomen, gebruik dan 330 g water om de loog te mengen.
Minder water geeft vaak betere resultaten
In de regel is 25% vloeistof ten opzichte van de hoeveelheid vet echter voldoende, tenzij je de eerste zepen kookt, uitgebreid wilt marmeren, voornamelijk vaste vetten gebruikt, een parfumolie gebruikt die de zeeplijm dikker maakt of “absorberende” toevoegingen zoals havervlokken of kruiden aan de zeep toevoegt. In deze gevallen is het altijd aan te raden om met een hoger percentage water of vloeistof te werken.
Zepen met een hoog vloeistofgehalte worden ook stevige, handzame stukken zeep. Het duurt meestal maar even voordat zulke zepen klaar zijn voor gebruik. Dit komt doordat het overtollige water in de zeep verdampt tijdens de zogenaamde rijpingstijd van de zeep. De zeep wordt daardoor steviger, wat ook merkbaar is bij het wassen: de zelfgemaakte zeep smeert minder, behoudt beter zijn vorm tijdens het wassen en is gewoon makkelijker uit te wassen. Bovendien hebben zeepjes met veel water de neiging om krom te trekken tijdens het drogen.
Zelf zeep maken met minder water
Als je ervaring hebt met het zelf maken van zeep, is het een goed idee om zeep met minder water te maken. Dit verkort de droog- en rijpingstijd van de natuurlijke zeep en levert simpelweg veel stevigere, robuustere stukken zeep op die bijzonder prettig zijn om te wassen, minder vet zijn en hun vorm behouden.
Waterreductie is mogelijk met veel zepen, zolang het marmerproces niet complex en tijdrovend is en het zeeprecept niet uitsluitend uit vaste vetten bestaat. Zepen met een hoog olijfoliegehalte (vanaf ongeveer 60 %) kunnen zonder problemen met veel minder water worden gemaakt, de verhouding NaOH/water kan dan 1:1 zijn.
Dit werkt echter ook met andere zepen, d.w.z. zeeprecepten die minder dan 60% olijfolie bevatten.
Zeepproductie met minder water – waar moet je op letten bij het verminderen van water
- Zepen moeten misschien eerder worden gesneden
- Er moeten geen uitgebreide marmeringstechnieken worden gepland
- Bij het gebruik van nieuwe parfumoliën of geuren waarvan al bekend is dat ze de zeeplijm snel doen indikken, is het beter om een sterke vermindering van de vloeistof te vermijden
Wanneer heeft het zin om zeep te koken met waterreductie?
- Bij het gebruik van inflexibele zeepmallen waaruit de zeep moeilijk te verwijderen is
- Als de zeep snel moet uitharden
- Als je toch al de voorkeur geeft aan stevige en gladde zepen
- Als er geen uitgebreide marmering gepland is
Extreme vermindering van het vloeistofgehalte bij het zelf maken van zeep
Onder bepaalde omstandigheden kan er ook probleemloos gemarmerd worden met zeeplijm gemaakt van 1:1 NaOH en vloeistof: Gebruik in dit geval een zeeprecept met minimaal 60 % olijfolie. Dit zorgt ervoor dat de zeeplijm ondanks de vermindering van het water lang vloeibaar blijft en marmering geen probleem meer is.
Hoeveel kun je het water in de zeep verminderen?
Vaak is het zinvol om te proberen de hoeveelheid water in zepen te verminderen. Van de aanbevolen 33% water in verhouding tot het totale vetgehalte van een recept, kan meestal zonder problemen 10% worden afgetrokken. Zelfs een vermindering van 20 % is geen probleem voor ervaren zeepmakers.
Je moet echter nooit minder water gebruiken dan NaOH, omdat de NaOH dan niet meer volledig kan oplossen. De minimale hoeveelheid water moet daarom 1:1 zijn, d.w.z. één deel water en één deel NaOH.
Wanneer moet er minder water worden gebruikt en wanneer moet waterreductie in zepen worden vermeden?
Hoewel het verminderen van de hoeveelheid water in zeep in principe zinvol is, wordt het niet altijd aanbevolen. Er zijn namelijk verschillende dingen die voor of tegen het verminderen van water spreken als je zelf zeep maakt. Om je een overzicht te geven van wanneer watervermindering in zeep zinvol is en wanneer niet, heb ik de redenen samengevat:
Redenen voor waterreductie:
- Als je een hoog percentage vloeibare oliën gebruikt, is waterreductie meestal zinvol.
- Als je niet wilt dat de zeep zacht en vettig is als je hem de volgende dag snijdt, maar al stevig, kun je het water zeker iets verminderen.
- Je kunt ook minder water gebruiken als je veel ricinusolie gebruikt of als je zeep veel olijfolie bevat.
- Het kan ook zijn dat je niet lang wilt knikkeren of roeren. In dat geval kun je het indikken van de zeeppasta versnellen door de hoeveelheid water te verminderen.
- Het uiterlijk is een andere reden om minder water te gebruiken. Zepen met veel water trekken namelijk snel krom tijdens het drogen, wat niet gebeurt bij zepen met een laag watergehalte.
- Als je snel een stevige zeep wilt, kun je minder water gebruiken. Zepen met minder water drogen natuurlijk sneller.
Redenen voor meer water in het recept:
- Verminder de hoeveelheid water niet zoveel als je veel vaste vetten en wassen in je zeeprecept hebt verwerkt.
- Als je een parfumolie gebruikt die ervoor zorgt dat de zeeplijm snel indikt, moet je niet minder water gebruiken. De zeeplijm wordt namelijk minder snel dik met water en blijft daardoor langer vloeibaar.
- Zodra je veel “absorberende” ingrediënten gebruikt, moet je niet te veel water besparen. Dit kunnen bijvoorbeeld droge kruiden, klei en geneeskrachtige aarde of havermout en havervlokken zijn.
- Als je een marmering wilt maken, moet je de hoeveelheid water maar een beetje verminderen. Voor zeer tijdrovende marmering kan het zelfs nodig zijn om de hoeveelheid water iets te verhogen.
Zelf zeep maken voor beginners
Je bent nog onervaren in het zelf zeep maken of eigenlijk nog een beginner. Lees je dan eerst goed in, bijvoorbeeld hier vind je een gids over zeep maken. Voor alle basisbeginselen of als je meer gespecialiseerde zepen wilt maken, bekijk dan onze ebooks over zeep maken. Op naturseife-und-kosmetik.de vind je ook veel andere tips, recepten en ideeën voor het maken van je eigen zeep en cosmetica.