Zijde, in welke vorm dan ook, wordt gebruikt in luxe zepen. Natuurlijk kan zijde ook aan elke andere zeep worden toegevoegd. Zijde in zeep? Dat klinkt niet alleen goed, nobel en luxueus, maar zijde heeft ook een aantal positieve eigenschappen in zeep. Het geeft de zeep een romig, zacht gevoel, laat de huid glad en fluweelachtig aanvoelen en geeft de zeep een gladde textuur. Dit zijn slechts enkele redenen waarom je zijde in zeep eens zou moeten proberen.
Wat voor soort zijde kun je gebruiken en waar kun je het krijgen?
Er zijn verschillende soorten zijde verkrijgbaar in de grondstoffenhandel en in de bekende cosmeticazaken. Zijdeproteïne is gemakkelijk om mee te werken. Het wordt gemaakt van zijdevezels en kan eenvoudig worden toegevoegd aan ingedikte zeeplijm. Het is echter ook heel geschikt voor gebruik in shampoos of crèmes. Zowel in natuurlijke zeep als in zelfgemaakte crèmes of oppervlakteactieve producten kun je een concentratie van 1 tot 3% als richtlijn gebruiken.
Zijde is ook verkrijgbaar in fijngemalen vorm. Zijdepoeder is eigenlijk bedoeld voor gebruik in decoratieve poederproducten zoals gezichtspoeders of oogschaduw. Maar het kan natuurlijk ook gebruikt worden in zeep.
Naar mijn mening wordt ruwe zijde, zoals tussahzijde of moerbeizeep,het meest gebruikt voor de zeepproductie. De zijde moet zo fijn mogelijk worden versnipperd voordat het wordt gebruikt voor het maken van zeep. Je kunt het gewoon met een schaar knippen.
Gebruiksconcentratie voor het zijdepoeder en de ruwe zijde: ongeveer 1 tot 2g per 1000g vet.
Hoe wordt zijde verwerkt in zeep?
Zijde wordt door de loog geroerd. Alleen het zijde-eiwit kan later aan de ingedikte zeeplijm worden toegevoegd. Zijdepoeder en ruwe zijde moeten echter eerst worden opgelost en daar is veel warmte voor nodig! Daarom wordt eerst de loog bereid. Daarna voeg je de zijde toe aan de nog zeer hete loog en roer je af en toe. Het oplossen kan soms problematisch zijn, vooral bij de grovere stukken zijde. Het is belangrijk dat de loog heel heet is. Meestal verlaag ik de hoeveelheid water iets om de loog heter te maken en roer ik de NaOH niet in koud water, maar in water op kamertemperatuur. Wanneer de loog vervolgens aan de vetten wordt toegevoegd, moet je altijd een zeef gebruiken om onopgeloste zijde op te vangen.