De zonnebloem is een indrukwekkende plant uit de composietenfamilie. Hij dankt zijn naam aan de bijzondere eigenschap dat hij zijn kop altijd naar de zon draait om zoveel mogelijk zonnestralen op te vangen. De zaden en de olie die eruit wordt gewonnen, kunnen op verschillende manieren worden gebruikt: in de voedingsindustrie en als brandstof voor planten. We kunnen zonnebloemolie ook gebruiken in natuurlijke zeep en cosmetica.
INCI: Helianthus Annuus (Zonnebloem) zaadolie
Hoe wordt zonnebloemolie verkregen?
Zonnebloemolie wordt verkregen door het persen van de zaden. Koudgeperste olie is lichtgeel van kleur, warmgeperste olie is roodgeel. Er zijn twee verschillende soorten die relevant zijn voor cosmetica: de natuurlijke olie en de olie van een speciaal gekweekte variëteit die veel meer oliezuur bevat (HO: high oleic), waardoor de olie stabieler is. Vanuit voedingsoogpunt is de natuurlijke olie gezonder. Er is ook een verscheidenheid aan verschillende gekweekte planten voor diverse andere doeleinden.
De ingrediënten van zonnebloemolie
Zonnebloemolie is bijzonder rijk aan linolzuur, dat bijna ¾ van het totale vetzuurgehalte van de zaden uitmaakt. Dit heeft een antioxiderende en celbeschermende werking en beschermt daarom ook tegen vroegtijdige huidveroudering. De andere vetzuren waaruit de olie bestaat zijn ook grotendeels onverzadigd. Het werkzame bestanddeel tocoferol in zonnebloemolie heeft een ontstekingsremmende en antioxiderende werking.
Zonnebloemolie in natuurlijke zeep en cosmetica
Zonnebloemolie is relatief gemakkelijk en goedkoop te produceren. Het productievolume is het op drie na hoogste ter wereld. Daarom wordt het vaak gebruikt om duurdere oliën, zoals amandelolie, te rekken. Zonnebloemolie wordt gebruikt als basis voor crèmes en lotions, make-up en make-up remover. Zelfs als je het puur gebruikt, is het een ideale make-up remover. De pure olie is ook geschikt als badtoevoeging omdat het geen vettig laagje achterlaat op de huid.
Zonnebloemolie is ook een alleskunner op het gebied van cosmetica. Het hoeft niet per se gemengd te worden met andere stoffen of alleen als basis gebruikt te worden, omdat de olie zelf veel heilzame eigenschappen voor de huid heeft.
Door de actieve ingrediënten werkt het ontstekingsremmend, wordt het snel opgenomen en laat het geen vettig laagje achter. Zonnebloemolie is daarom bijzonder geschikt voor de vette huid en de huid met neiging tot puistjes. Het heeft ook een celvernieuwende werking en vermindert overmatige talgproductie. Het is zeer mild, wordt goed verdragen en verhoogt de elasticiteit van de huid. Dankzij het vitamine E-gehalte kan het ook worden gebruikt als anti-verouderingsmiddel. Zonnebloemolie heeft verwarmende eigenschappen en is zelfs nuttig bij huidzweren, reuma en gewrichtsaandoeningen.
Tip**:
De vetten en oliën evenals potjes en andere accessoires voor zelfgemaakte cosmetica zijn verkrijgbaar bijNaturwarenshop Dragonspice.de!
Wanneer geen zonnebloemolie gebruiken in natuurlijke zeep en cosmetica
Over het algemeen wordt zonnebloemolie goed verdragen in natuurlijke zeep en cosmetica, dus je hoeft je geen zorgen te maken over bijwerkingen.
Voorzichtigheid is echter geboden als je last hebt van couperose (verwijde bloedvaten in het gezicht). Het verwarmende effect van de olie kan de bijbehorende roodheid verergeren en werkt daarom averechts.
Er zijn ook een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je het gebruikt in zelfgemaakte zepen:
Zonnebloemolie in natuurlijke zeep
Zoals gezegd bevat zonnebloemolie vrij veel tocoferol. Zonnebloemolie bevat vooral α-tocoferol, dat een celbeschermende werking heeft. Γ-tocoferol, dat de plant beschermt, is daarentegen slechts in kleine hoeveelheden aanwezig. Dit zorgt ervoor dat zonnebloemolie een cosmetische antioxiderende werking kan hebben, maar de houdbaarheid zelf niet verhoogt. Kortom: zonnebloemolie is een van de snelle groeiers! Bewaar zonnebloemolie daarom altijd op een donkere, koele plek en in gesloten flessen.
Helaas is deze negatieve eigenschap van zonnebloemolie ook merkbaar in zelfgemaakte zeep. Mijn natuurlijke zeep gemaakt met zonnebloemolie wordt altijd ranzig na ongeveer 6 maanden. Ik gebruik de olie daarom maar heel, heel spaarzaam in natuurlijke zepen. Zonnebloemolie maakt de zeep ook zachter. Om deze twee redenen adviseer ik een maximale concentratie van 15% van de totale hoeveelheid vet.
Zuivere zonnebloemolie zeep
Een purezonnebloemoliezeep, die eigenlijk wordt gekookt met alleen zonnebloemolie en loog, is zacht tot zeer zacht en matig voedend voor de huid. Het schuim van zo’n natuurlijke zeep is rijk en vrij fijnporig, de geur is vrij neutraal en de natuurlijke kleur is niet spectaculair witachtig. Toch is het niet aan te raden omdat de natuurlijke zeep met 100% zonnebloemolie na een paar maanden zou gaan vlekken. Bovendien is een natuurlijke zeep van dit type niet prettig in gebruik, omdat hij vettig is en nooit echt stevig en gripvast kan worden.
Verwante producten**: