Zeep met zout? Zoutzepen zijn natuurlijke zepen die uitsluitend bestaan uit vetten en oliën, een loogoplossing en een grote hoeveelheid zout. Zulke zepen hebben veel voordelen en kunnen zelfs de conditie van de acnehuid verbeteren. Maar niet alleen de acnehuid heeft baat bij het gebruik van zoutzepen, zoutzepen worden ook aanbevolen bij neurodermitis.
Wat je moet weten over een zoutzeep
In tegenstelling tot pekelzeep bevat zoutzeep geen opgelost zout, maar pure, vaste zoutkristallen. Dit komt doordat er voor zoutzepen veel meer zout wordt gebruikt dan voor pekelzepen en deze hoeveelheid zou niet volledig oplossen in de benodigde hoeveelheid vloeistof. Dit betekent dat de zoutkristallen in de zeep ook onopgelost zijn en dat je de kristallen kunt voelen tijdens het wassen.
De hoeveelheid zout wordt direct door de ingedikte zeeppasta geroerd. Het voordeel: de zoutkristallen zijn nog steeds als zodanig aanwezig en hebben een licht exfoliërend effect. Ze lossen op bij contact met water, dus de zoutconcentratie op de huid is veel hoger bij gebruik van een zoutzeep dan bij een eenvoudige pekelzeep. Dit is vooral goed voor de beschadigde huid. Zoutzeep kan het vochtgehalte van de huid in balans brengen en overtollige huidschilfers verwijderen.
Dit zijn populaire toepassingen voor dit type zeep:
- Puistjes, mee-eters en acne
- Neurodermitis en droge, schilferige huid
- Psoriasis
- Uitgedroogde, droge huid en huidzones
- Eelt en schilferige voeten
Voordelen van een zoutzeep
Het natrium in zout is in staat om de genezing van huidwondjes te bevorderen. Daarom worden zoutzepen zelfs verkocht in apotheken voor de behandeling van acne en puistjes. De zeep heeft ook een antiseptische werking en voorkomt de ontwikkeling van micro-organismen.
Je kent vast wel het feit dat je huid na een vakantie aan zee niet alleen mooi gebruind is, maar er ook veel schoner en evenwichtiger uitziet. Dit komt door het zeezout dat de huid bereikt door het baden en de zoute lucht.
Waar je de zoute zeep ook voor wilt gebruiken, je moet er altijd voor zorgen dat je het op de juiste manier gebruikt:
- Om te voorkomen dat de scherpe zoutkristallen van de zoutzeep te hard over de huid wrijven (vooral op het gezicht), moet de zeep bevochtigd worden met water en in de hand “opgeschuimd” worden. Je kunt niet veel schuim verwachten, want zoutzepen schuimen nauwelijks. Alleen vereelte delen van de huid kunnen het verdragen om met de zeep te wrijven. Zoutzeep kan ook worden gebruikt om het lichaam van tijd tot tijd te scrubben. Laat de zeep echter altijd zachtjes over de huid glijden.
- Om hygiënische redenen moet de zeep voor en na elk gebruik grondig worden afgespoeld met schoon water. Het is ook raadzaam om de zeep volledig te laten drogen op een geschikt zeepbakje en pas daarna op te bergen of in de kast te zetten. Dit zorgt niet alleen voor de nodige hygiëne, maar ook dat de zoute zeep lang meegaat en zuinig blijft.
- Idealiter wordt de huid na het reinigen niet behandeld met een ander huidverzorgingsproduct. Aangezien het zout zelf de olie- en vochtbalans van de huid reguleert, zou extra verzorging contraproductief zijn.
- Schrik niet als je huid een beetje brandt na het reinigen. Het branderige gevoel gaat snel over en is niet gevaarlijk.
Welk zout voor de zoute zeep?
Zeezout is vooral populair voor zoutzepen omdat het verschillende mineralen bevat en positieve eigenschappen heeft voor de huid. Himalayazout kan ook worden gebruikt in zelfgemaakte zoutzeep en maakt van de zeep iets heel speciaals. Gewoon keukenzout is echter ook voldoende voor de eerste paar pogingen, omdat het ook een positief effect heeft op onze huid.
Belangrijk: Dode Zee zout is net zo ongeschikt voor zeep als Epsom zout, omdat ze loog verbruiken vanwege hun hoge mineraalgehalte. Dode Zeezout is daarentegen ideaal als badzout.
Zorg ervoor dat je geen zout met een hele grove korrel gebruikt. Dit is later in de zeep erg krassend en kan zelfs kleine verwondingen aan de huid veroorzaken wanneer de zeep over de huid wordt gewreven. Fijnkorrelig zout daarentegen heeft slechts een licht scrubbend effect, maar het is wel heel aangenaam.
Waar moet je op letten bij de productie
Zoutzepen hebben een klein nadeel: ze vernietigen het schuim van de zeep. Het is daarom noodzakelijk om veel schuimende vetten en oliën in het zeeprecept te gebruiken om in ieder geval enig schuim te krijgen. Gebruik dus veel kokosolie, babassu-olie, glycerine, lecithine, suiker en natuurlijk ricinusolie.
Basis zoutzeep recept
Vetten / oliën / ingrediënt | Hoeveelheid in recept |
Schuimende vetten zoals babassu-olie (voor onzuivere huid), kokosolie en palmpitolie | 70 tot 80 |
Ricinusolie | 10 tot 15 |
Plantaardige oliën naar keuze | 10 % |
Zout, bij voorkeur zeezout | 100 tot 300 % van de totale hoeveelheid vet |
Water | 33 % van de totale hoeveelheid vet |
NaOH | |
Geurstof | ongeveer 2 tot 3 |