Waarom zou je zout in een zeep gebruiken? Omdat zoutzepen en pekelzepen zeer effectief zijn voor verschillende huidaandoeningen.
Zoutzepen en pekelzepen voor acne, neurodermitis en droge huid
Zoutzepen en pekelzepen zijn erg populair omdat ze gebruikt kunnen worden voor verschillende huidproblemen. Iedereen met een onzuivere huid of acne kan bijvoorbeeld baat hebben bij het gebruik van een zout- of pekelzeep. Maar deze zepen worden ook aanbevolen bij een droge en gevoelige huid en bij neurodermitis.
Veel mensen en zelfs ervaren zeepmakers zijn in het begin vaak sceptisch over de positieve eigenschappen van natuurlijke zepen met zout. De meeste mensen zijn echter snel overtuigd en willen al snel niet meer zonder hun zelfgemaakte zeep met zout.
Zoutzepen en pekelzepen voor de onzuivere huid
Iedereen die last heeft van een onzuivere huid of acne kent vast en zeker het positieve effect van een vakantie aan zee. Als je vaak gaat zwemmen in zee en in het algemeen veel tijd buiten doorbrengt op vakantie, verdwijnen puistjes vaak. Dit komt doordat het zout in de lucht en het water de huid verzacht, desinfecteert en reinigt.
Zout water remt ook de ontwikkeling van bacteriën en het natrium dat het bevat stimuleert de genezing van huidwondjes. Dit zijn natuurlijk ideale omstandigheden voor een acnehuid. Een zoutzeep met grote hoeveelheden zout is daarom een ideaal reinigingsproduct voor de huid met acne.
Zoutzeep voor neurodermitis
Zoutzepen en pekelzepen hebben een vergelijkbaar effect op neurodermitis als op de onzuivere huid. Hier kunnen wondgenezing en de stofwisseling van de huid worden gestimuleerd, de ontwikkeling van bacteriën wordt geremd, de huid wordt zachter en regenereert sneller.
Zelf zoutzeep en pekelzeep maken – wat moet je weten?
Zout zorgt er over het algemeen voor dat de zeep erg hard wordt. Daarom kun je zoutzeep met een hoog zoutgehalte het beste in individuele mallen gieten. Een blok zeep zou tijdens het snijden versplinteren en je zou er geen mooie of hanteerbare stukken van kunnen maken. Idealiter gebruik je hiervoor praktische siliconen mallen, omdat de individuele zeepjes dan heel gemakkelijk uit de mal kunnen worden gehaald. Zo breken of verkruimelen ze niet en kunnen ze in één stuk worden gegoten.
Gezouten zepen schuimen niet of nauwelijks. Daarom moet het recept altijd veel schuimende vetten en schuimstabiliserende ingrediënten bevatten. Ricinusolie en lanoline, wat schapenwolwas is, hebben bewezen effectief te zijn. Een beetje suiker of honing is ook goed, omdat deze ook helpen het schuim te stabiliseren. Gemengde verzeping met NaOH/KOH is ook ideaal voor zoute zepen, omdat zepen gemaakt met gemengde verzeping meer schuim produceren.
Zout of pekelzeep – wat moet het zijn?
Bij het maken van pekelzeep wordt zoveelzout aan het water toegevoegd als het kan absorberen. Als er zout neerslaat, is de oplossing verzadigd. Dit is het geval bij ongeveer 25 tot 35 g zout per 100 g, oftewel ongeveer een kwart zout.
Zoutzepen zijn anders, omdat het zout direct aan de ingedikte zeeplijm wordt toegevoegd. Voor zoute zepen wordt meestal veel meer zout gebruikt, namelijk vanaf ongeveer 30 % in verhouding tot de hoeveelheid vet. Er wordt echter vaak veel meer zout gebruikt(100 tot 300%). Het verschil is dat pekelzepen een gladde structuur hebben en geen zichtbare zoutkristallen. Dit is niet het geval bij zoutzepen.
Gebruik van zoutzepen en pekelzepen
Zoutzepen en pekelzepen geven weinig tot geen schuim en zijn ook erg hard. In zoutzepen is het zout niet opgelost, waardoor de kubusvormige zoutkristallen als krachtige scrub kunnen werken. Dit is ideaal voor het reinigen van de lichaamshuid. Het heeft namelijk een direct exfoliërend effect. Ook geweldig als scrub voor de voeten of eeltplekken op de knieën en ellebogen.
Op het gezicht en gevoelige delen van het lichaam moet je de zoute zeep echter altijd in je hand laten schuimen en niet direct met de zeep over de huid gaan. Als je acne, neurodermitis of een andere huidaandoening hebt, is het extra belangrijk om de zeep eerst in je handen te laten schuimen. Dit geldt ook voor een beschadigde huid.
Door het hoge zoutgehalte kan het gebruik van zoutzepen en pekelzepen ook een licht branderig gevoel op de huid veroorzaken. Vooral als er kleine verwondingen aan de huid zijn. Dit is een beetje onaangenaam, maar niet erg. Het branderige gevoel verdwijnt snel en het gebruik van zoutzeep is erg goed voor de beschadigde huid.
En zo kun je zelf zoutzeep en pekelzeep maken: